TED – floppen fra Commodore

Commodore 264-serien – Dette var vel ikke helt gjennomtenkt, Jack Tramiel?

C16 (Custom)

Selv de mest ihugga konsollgamere har hørt om Commodore, selskapet som virkelig satte datamaskinen I de tusen hjem. Først med sin VIC 20 og senere med Commodore 64 med sine tusener av spill og programmer. Faktisk er det litt utrolig at Commodore 64 tok så store markedsandeler, for maskinen hadde flere bugs og irriterende løsninger pga tidspress.

Jack Tramiel, den store høvdingen i Commodore, ville derimot ha en ny line-up som var enklere å produsere (færre chipper) samt fikset en del av problemene og klagene som C64 fikk mot seg. Det skulle ikke bare være en ny maskin, det skulle faktisk bli en serie maskiner hvor hver modell hadde sitt område de skulle konkurrere mot.  Mot slutten av 1983, drøye året etter C64 ble lansert, begynte ryktene å svirre.

Commodore 264-serie eller TED. “Kjært” barn har mange navn.

C116, C16 og C264 – senere kalt Plus/4, begynte å dukke opp.  Alle var basert på en MOS 7501/8501 klokket til 1.76 MHz samt et brikkesett med navn TED (Text Editing Device) som både inneholdt video og lyd i tillegg til andre ting. TED manglet en vesentlig ting som VIC II chippen i C64 hadde, nemlig sprites. Derimot hadde den mulighet for inntil 121 farger mot C64 sine 16. Lydmessig var den underlegen Commodore 64. Den hadde bare to tone generatorer i motsetning til SID i Commodore 64 som hadde tre. Operativsystemet var en litt mer avansert BASIC utgave versjon 3.5, som ikke var kompatibel med C64. Selv om seriellporten var beholdt og dermed ga mulighet til å bruke C1541 diskettstasjonen, kom de også med en ny diskettstasjon kalt C1551 som skulle kobles til ekspansjonsporten (paralellport). Dette gjorde hastigheten 4x så høy som den notorisk trege C1541. I tillegg valgte Commodore å gå vekk fra den standardiserte Atari joystickporten som så og si alle brukte. Det samme gjaldt for kassettspilleren, men her fantes det heldigvis adaptere slik at man kunne koble til modellene som var designet for VIC-20 og C64.

Et annet problem som fort oppsto var at TED chippen ikke var blant de mest holdbare, og veldig mange maskiner gi bare svart skjerm i dag. Faktisk er det så ille at Bil Herd selv (mannen bak Commodore 264-serien) sa at han var overrasket at noen av maskinene fortsatt fungerte. Du bør altså be om bevis på at maskinen faktisk fungerer før du kjøper. Å skaffe til veie slike chipper nå er ikke lett, og de som selger vet hva de har og skal gjerne ha like mye som en komplett maskin!

I tillegg til de offisielle maskinene, dukket det også opp endel prototyper. Disse er styggsjeldne og eksisterer i få eksemplarer. Commodore 116 Portable ble vist frem på CES 1984 og var en bærbar variant som aldri så dagens lys etter det. Prototyper eksisterer, men ingen vet hvor. Commodore 232 var en variant av Plus/4 men med 32 KB minne og det mistenkes at det var maskiner satt sammen av de delene Commodore hadde liggende i Tyskland. Mest sannsynlig skulle disse aldri bli sendt ut fra Commodore i det hele tatt. Commodore 264 (264 er tallnavnet på TED-serien) er rett og slett en Plus/4 uten 3+1 programvaren. En stilstudie vist på CES, men skulle aldri komme ut til folket. Prototyper eksisterer i private samlinger. En annen spennende prototype er Commodore 364 som hadde likt utseende som Plus/4, men i tillegg numerisk tastatur samt en innebygget speech synthesizer. Kun et par stykker ble laget.

Commodore 116

Commodore116

C116 var modellen som skulle konkurrere i det rimeligste segmentet. Med 16 KB minne puttet i ett lite kabinett og ett dårlig gummimembran tastatur skulle maskinen koste under 100$ og skulle kjempe mot Sinclair ZX81 som var en populær billigmaskin i England. Maskinen ble kun solgt i Europa og det antas at ca 51.000 ble produsert. En løs maskin ligger i dag på rundt 500,- og opp mot 1500,- for komplett i eske.

Commodore 16

C16

C16 var mye  av det samme som C116, men hadde et kabinett likt Commodore 64 men i en annen farge, samt samme tastaturet. Commodore 16 skulle være det rimelige alternativet i USA men floppet skikkelig. Overraskende nok solgte den helt greit i Europa og Sør-Amerika. I underkant av 1.3 millioner maskiner ble produsert og over 90% av C16 programvaren kom fra Europeiske programvarehus. Faktisk ble maskinen solgt fra 1985 til 1992 i Mexico som en rimelig nybegynnermaskin. Løs maskin ligger på rundt 3-500 kroner mens komplett i eske bør man ikke betale veldig mye mer enn 1000,- for.

Commodore Plus/4

Commodore_Plus4

Plus/4 var toppmodellen med 64 KB minne, et tøft kabinett i lik stil som C116, men vesentlig større samt et skikkelig tastatur som C16 og C64. Prismessig skulle den ligge på rundt 300$ og ønsket var at den skulle erstatte Commodore 64. I tillegg til den mer avanserte Basic V3.5 som hele TED serien hadde, kom også maskinen med 4 innebygde programmer: Skriveprogram, regneark, database og en maskinkode monitor. Rundt 500,- ligger en løs maskin på og rundt 1500,- for komplett i eske.

Selv om maskinene ikke hadde samme muligheter for sprite grafikk, betyr det ikke at det ikke kom noen gode spill. For å slippe å lage samme spillet til flere maskiner, holdt spillhusene seg til 16KB versjonene noe som gjorde at man ikke fikk utnyttet Plus/4 sine 64 KB. Noen få spill kom derimot eksklusivt til Plus/4 (Icicle Works og Treasure Island for å nevne noen) og andre kom i både C16/116 og Plus/4 versjon (Saboteur).

 


Posted

in

by

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *