En skikkelig lekesamling!

Navn, alder, sted

Mitt navn er Jon, jeg er 32 år, bor i Kongsberg, og jeg samler ikke på videospill. Det føles nesten som å skrifte, som å innrømme en synd. Likevel tror jeg ikke jeg skiller meg nevneverdig fra de andre som har blitt profilerte på Ukas Samler. Vi samlere er nok en egen type, og epoken vi vokste opp i var særegen på mange måter.

Først og fremst; hva samler du på?

Jeg vokste opp under storhetstiden til actionfigurer, på 80-tallet og begynnelsen på 90-tallet, og det har på mange måter preget resten av livet mitt. Jeg samler på actionfigurer og andre leker, men vil også klassifisere meg som er tegnerieentusiast. Det går helst i superheltene fra de to store forlagene, og jeg storkoser meg med å se heltene jeg har lest om hele livet på tv, og ikke minst film.

I samlingen min har jeg egentlig litt av hvert, actionfigurer fra en hel rekke ulike serier, både vintage (Transformers, G.I.Joe) retro (Master of the Universe Classics, TMNT Classics) og moderne (Hot Toys). Jeg samler også på Lego, og da gjerne seriene med Collectible Minifigures, og de store modulsettene.

I dag har jeg fremdeles en ganske stor samling med G.I. Joe-figurer og forholdsvis mange uåpnede/ubygde Legosett. Jeg vet jo folk liker å se tallene, så når det gjelder G.I. joe er jeg på et sted mellom 1000 og 1500 figurer, og kanskje et sted mellom 100-150 kjøretøy. Ettersom jeg bor i leilighet, er det ikke rare plassen til å ha alt fremme til pynt. Utfordringen er å vise frem så mye som mulig, men fremdeles ha et hjem som er ryddig. Mesteparten av samlingen er dessverre pakket ned i esker, men for noen år siden fikk jeg anledning til å lage en utstilling med G.I. Joe-figurene mine for et museum. Jeg skriver litt om det her: http://toysandbacon.blogspot.no/2012/01/gi-joe-collection.html.

Hvor lenge har du samlet?

De tidligste minnene av å bevisst samle strekker seg tilbake til jeg var 6 år, det gikk på å organisere, stille ut, ta vare på tegneseriene og lekene. Med unntak av en opprørsfase på ungdomsskolen, har jeg samlet siden.

Det tok seg virkelig opp i slutten av tenårene med at jeg hentet frem igjen mine barndomsleker, og i starten av tjueårene da jeg begynte å samle på Marvel Legends og DC Direct. Men alt går i faser, og dette tror jeg mange kan kjenne seg igjen i. Det ene året er det kanskje et tema som er utrolig oppslukende. Så plutselig lanseres en ny greie du ikke var klar over at du trengte i livet.

For øyeblikket er det Hot Toys superhelter som har min oppmerksomhet, de er på mange måter en kulminasjon av alt jeg ønsker å samle på: de ultimate actionfigurene basert på tegneseriene og filmene som jeg holder høyt.
Det som er ekstra gøy er at jeg og samboeren min har funnet en felles interesse for å samle på figurer i skala 1/6. Jeg har mine superhelter, og hun – som ihuga Disney fan – har sine prinsesser.

Hvilke leker, spill, filmer og tv-serier var viktig for deg i oppveksten?

Jeg var heldig å ha en eldre søster, som foret meg opp med alt som var bra med 80-tallet når det gjaldt musikk og film. Hun er mer eller mindre ansvarlig for at jeg fremdeles hører på Phil Collins.
Jeg ble tidlig eksponert for Marvel-universet, og Secret Wars gjorde et varig inntrykk på en åtteåring. Star Wars var en viktig del av ungdomsåra, og jeg var en av de som campa ute for billetter til The Phantom Menace. Der og da virket det som en god ide.

Men som forventet gikk det helst i leker i oppveksten. Det var Masters of the Universe, Star Wars, Transformers, Turtles, Ghostbusters. Men også mange av de litt mindre kjente figurseriene, for eksempel Dino Riders, M.A.S.K., StarCom. Og selvsagt tilhørende cartoons, tegneserier, filmer og andre spin-offs. Størst av alt var Lego og G.I. Joe – eller Action Force, som det het i Europa. Det er disse to som har blitt med meg inn i livet som voksen samler.

Selv om det handler mye om leker og superhelter for min del, har jeg også vokst opp med dataspill. Vi var familien som tidlig fikk pc, og spillekonsoller var liksom aldri aktuelt, så når det gjelder spill, foretrekker jeg pc. Jeg likte alltid point and click adventure-spillene, og de ulike Star Wars-spillene fra Lucas arts, og jeg har alltid latt meg rive med i mange av Blizzard sine spill. I dag begrenser det seg til noen runder med Hearthstone, men jeg tør ikke å tenke på hvor mange timer jeg har logget i Diablo 2, for å ikke snakke om et visst populært flerpersonsspill. Jeg har også vært igjennom de fleste konsollene til Sony, og jeg må si at Playstation Plus er utrolig moro for oss som ikke er helt sikre på hvilke spill vi liker.

Hva er favoritten fra samlingen din?

Fra G.I. Joe må jeg si mine to uåpnede figurer i nordisk innpakning. Jeg hadde lett i nesten ti år da jeg fant dem, og har siden ikke sett figurer med norsk tekst, så det kan godt være de er de eneste i sitt slag. Det er litt spesielt å holde figurer i innpakning som er helt like de jeg åpnet på slutten av 80-tallet.
Av andre favoritter må jeg trekke fram Jetfire, jeg har to. En komplett, fin, og en enda finere som aldri har vært ute av eska si.
Jeg er også en ivrig sneakerhead, og paret med Adidas Superstar Skywalker har høy status i samlingen min.
Til slutt må jeg jo trekke fram Hot Toys-figurene, der hver eneste en av dem er et lite kunstverk. Hawkeye er kanskje favoritten, selv om han på ingen måte ser ut som han gjorde på 80-tallet. Jeg blir stadig imponert av hvor detaljerte og forseggjorte disse figurene er.
Min samboer forteller at hennes favoritt er Ariel fra Disney Designer-serien.

Har du noe å anbefale som har fått for lite oppmerksomhet?

Frank Miller sin Daredevil er noe av det ypperste fra 80-tallet. Mark Waid sin Daredevil er noe av det beste å lese siden 2012.

Hva står på toppen av ønskelista?

Vel, nå laget nettopp Lego sin versjon av Helicarrieren fra Avengers. Hot Toys kommer med sin 1/6 skalerte DeLorean, tidsmaskinen fra Back to the Future, Marvel Studios fortsetter å lage filmer med mine favoritthelter, og det er snakk om en 6-inch G.I. Joe-serie. Det er en fantastisk tid å være et barn av 80-tallet.

Hvor er samlingen din om 5 år?

Jeg har plass til å vise fram alle godsakene, og både tid og rom til å bygge modular-settene.
Forhåpentligvis er samlingen min litt mer konsentrert og strømlinjeformet. Jeg ønsker selvsagt ikke å selge barndomsminnene mine, men jeg har mye greier liggende i esker, som hadde fortjent en bedre skjebne.

Er det noe du vil reklamere for?

Først vil jeg gjerne reklamere for Oslo Sneakerfest, en årlig festival for alle som liker joggesko. Vi er i gang med å planlegge årets fest, og det kommer til å bli kulere enn noensinne.

Så har jeg de siste åra skrevet litt om samlingene mine, om andre figurer og leker, samt litt ymse tema på bloggen Toys and Bacon (link http://toysandbacon.blogspot.no/). Mange av artiklene kan være interessante for de som liker 80-talls popkultur, leker, tegneserier. Den er ikke så veldig aktiv i disse dager, men en gang i blant dukker det opp noe nytt.

Til slutt vil jeg reklamere for Retrospillmessa. Jeg var til stede i fjor, med en stand der jeg viste fram figurer, og solgte litt. Fantastisk arrangement, og gøy at jeg fikk være med, selv om mine greier ikke direkte hadde noe med spill å gjøre. Jeg stiller opp på årets messe også, med mye gamle skatter, og figurer som kanskje ikke er et vanlige syn.


Posted

in

by

Tags:

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *