Tomas sine topp 10 Commodore spill!

Har du en egen topp-10 liste, så hadde det vært knallgøy om du fortalte oss om denne i kommentarfeltet!

commodore-64-logo-image

Alle har sin egen liste over topp 10 spill på de forskjellige konsollene og datamaskinene og hvis man søker litt rundt, vil man finne omtrent like mange svar som det er lister. Her kommer min egen liste over de 10 Commodore spillene som jeg til stadighet vendte tilbake til. Du vil helt sikkert reagerer på at det “mangler” noen spill som du selv mener er det aller beste, men husk – en slik liste er personlig og jeg håper jo også at noen finner en skjult eller glemt skatt her.

Når det gjelder selve rangeringen så er den i ganske tilfeldig rekkefølge. Skal ærlig innrømme at jeg ikke husker helt nøyaktig hva det gikk mest i, men jeg får i hvertfall litt ekstra kiling i mangen når disse titlene nevnes.

Har du en egen topp-10 liste, så hadde det vært knallgøy om du fortalte oss om denne i kommentarfeltet! Spiller ingen trille om det er på NES, SNES, Amiga, Atari, Spectrum, Commodore 64 eller Sega!

1. Pirates!

pirates_011

 Selv om denne listen er i tilfeldig rekkefølge, så er det ingen tilfeldighet at dette spillet er øverst. Mang en søndagsmorgen innpakket i dyna og med rester fra lørdagens godtekalas ble akkompagnert av vinden, havet og Bach mens jeg plyndret båter og byer i søken etter fame and glory! Kampsystemet fungerer utmerket og det er helt tydelige forskjeller mellom de ulike båtene. En Pinnace eller Sloop er raske i vendingene samt kan opparbeide høy hastighet mens en War Galleon svinger treeegt, men tåler mye juling og gir en helt grei trøkk med alle sine kanoner. Underveis kan man treffe på pirater som har informasjon om din forsvunnende familie, skatter eller annen informasjon.

Ønsker du lese mer detaljert om spillet, klikk her.

2. Pool of Radiance

pool_of_radiance_01

Siden jeg er en veldig stor fan av penn og papirbasert rollespill og Advanced Dungeons & Dragons var favoritten som liten, var det helt naturlig at jeg måtte skaffe meg dette spillet. Kjøpt i Tyskland med manual på tysk, men heldigvis spillet på engelsk. Har man lest bøkene, så vil man faktisk kjenne seg litt igjen. Du begynner med å lage en gruppe eventyrere på samme måten som i penn og papirversjonen, dvs “slår terning for stats”. Etter du har satt sammen gruppen din med krigere, magikere, prester osv, så er det å innta New Phlan. Her kan man besøke templer, barer eller handle utstyr. Videre går turen til den gamle delen, Phlan, som er oversvømmet av monstere. Oppdraget er ganske “enkelt”: Kast ut all ulumskhet og finn ut hvem den mystiske herskeren i ruinene er. Man får som vanlig erfaringspoeng for å utføre oppdrag samt drepe monstere og øker etterhvert i erfaringsgrad som gir mer hitpoints, bedre AC, bedre treffmuligheter, flere formeler osv. Bedre og ikke minst magisk utstyr kan man finne rundt i ruinene.

VIRKELIG et spill å teste ut hvis du er fan av gamle AD&D. Etterfølgeren, The Curse of Azure Bonds er like tipp topp og man kan selvsagt porte gruppen sin fra Pool of Radiance til CoAB.

Lemon64 har som vanlig mer om spillet. Klikk her.

3. Murder on the Mississippi

murder_on_the_mississippi_english_01

Påsken var alltid innertier hvis NRK valgte å sende Poirot eller Miss Marple som påskekrim. Dette var og er fortsatt i dag skikkelig klassiskere innen krimsjangeren og det er superspennende å følge med og prøve å finne mordreren først. Murder on the Mississippi er en skikkelig triller av en krim hvor man i rollen som Sir Charles Foxworth skal etterforske et mord på en hjuldamper i Mississippi. For å forhindre at morderen skal stikke av, må man klare å løse gåten før båten treffer neste havn (man har forøvring ingen tidsfrist i spillet). Sammen med din trofaste følgesvenn Regis må man undersøke lugarer, finne beviser, prate med alle ombord og skrive notater og til slutt: Samle alle for å peke ut morderen! Skal forøvrig si jeg aldri klarte å runne dette spillet…

Ønsker du vite mer, sjekk ut Lemon64 ved å klikke her:

4. Airborne Ranger

airborne_ranger_01

 I dag finnes det haugevis av krigsbaserte FPS spill. Hvem har vel ikke spilt Battlefield, CoD – for ikke å snakke om Counterstrike? Allerede i 1987 eksisterte det tilsvarende spill til Commodore 64/128 og navnet var Airborne Ranger! Du starter spillet ved å opprette en karakter og velger så videre om du vil ta et treningsoppdrag eller live mission. Det litt morsomme her er at hvis du skulle bli skutt og drept, så må du opprette en ny karakter og alle medaljer og forfremmelser du har opparbeidet deg, dør med din tapre soldat.

Før du slippes løs på oppdraget, flyr du over kartet fra topp til bunn og slipper dine tre livsviktige supply bags. Til slutt er det din tur. Alarmen går og du hopper ut i det ukjente…

Spillet foregår i en isometrisk 3D hvor du ser soldaten din skrått ovenfra. Du kan krype og snike, gjemme deg i kratere eller skog og ta ut fiendesoldater med kniv, eller du kan skyte dem ned for fote med automatgeværet ditt. I tillegg har du noen granater (perfekt til å rydde minefelt!) samt LAW rocketlauncher til de større bygningene. Og her er det geniale: AI! Fienden er virkelig smarte og reagerer veldig på høy støy. Ser de deg, kommer de løpende. Dette legger opp til skikkelig taktikk! Sett en bombe med 15 sekunder forsinkelse og skap forvirring mens du sniker deg frem og utfører oppdraget ditt.

Lemon64 har mer informasjon om spillet. Klikk her!

5. The Train – Espace from Normandy

train_-_escape_to_normandy_01

 The Train er et spill jeg hadde ganske lenge før jeg faktisk fikk prøvd det skikkelig. Grafikken er meget god til Commodore 64 å være, men Accolade har alltid vært kjent for å lage grafisk meget pene spill. Se bare Test Drive! Du spiller en alliert agent under slutten på Andre Verdenskrig og skal stoppe nazistenes forsøk på å stjele og gjemme unna mengder av verdifulle skatter og malerier. Disse er fylt opp i et tog og ditt oppdrag er å kapre toget og dra tilbake til de alliertes linjer for å kunne levere tilbake verdisakene til sine rettmessige eiere når krigen er over. Du starter spillet ved siden av toget med en maskinpistol i hendene. I togstasjonen er det en haug med soldater som skyter etter deg og du må ta de ut før de tar deg. Når dette er gjort, velger du hvilket vei du skal ta – dvs velge vanskelighetsgraden fra 1 til 3.

Så gjelder det å få toget i gang og her må det skuffes kull! Pass på at alle instrumenter viser det de skal gjøre og at ting ikke overopphetes. Etterhvert som toget steamer fremover kan plutselig bli angrepet av fly – og da er det heldig at toget er satt opp med kraftige AA-maskingevær. Du må også passe på å stoppe på stasjonene for å fylle opp vanntanken og da må du passe nøye på at du får bremset i tide! Ikke kan du bråbremse heller, da ødelegger du de verdifulle skattene lenger bak i toget!

Etterhvert som spillet glider fremover treffer man på motstandsgruppen og må utføre diverse oppdrag – stort sett basert på å skyte nazister på diverse togstasjoner for å dekke motstandsmennene. I tillegg har man IKKE begrenset tid! Man må klare alt innen kl 08 neste morgen ellers er man toast.. Et spill VEL VERDT å ta en titt på!

Vet du hva? Lemon64 har enda mer informasjon om spillet. Sjekk ut her!

6. Rags to Riches

rags_to_riches_03

Litt snodig spill hvor man styrer en boms som ønsker å komme seg opp og frem i verden. Du begynner utenfor fengselet med hele din formue bestående av 2 dollar og 10 cent samt en tomflaske og et kjøttbein. Littegranne mat i kroppen og noe småbrisen er du på vei!

Spillets gang er forholdsvis enkel, men samtidig er det vanskelig å komme langt her. Spillet har heller ingen slutt, det bare varer og varer.. Mynter, pengeseddeler og flasker ligger “strødd” i gata og du starter med å plukke opp og skaffe deg litt mat i en av de mange matbutikkene. Eller kanskje vente til suppekjøkkenet er åpent og få seg noe varmmat gratis? Verdenen er delt opp i fire bydeler og her kan man de forskjellige stedene klippe og barbere seg, få seg sted å bo (lar deg oppe over nattdelen), få seg jobb og inntekt samt utdannelse. Etterhvert som utdannelsen stiger, kan man få seg bedre betalt jobb og mer penger. Men pass deg for skattefuten! Han tar nemlig ALT hvis han dukker opp og er nær deg! Du må hele tiden passe på at måleren for mat er grønn, alkohol derimot er ikke så farlig.. Lite jobb å hente når du er full! Den faller derimot saktere enn matmåleren, så i en krisesituasjon kan den være grei å ha.

Alt i alt er spill jeg brukte endel timer på, men slo ofte av datamaskinen i sinne etter IRS-mannen (skattefuten) kom og tok alle pengene mine.. Litt sånn som i dag. På emulator er spillet vesentlig enklere da du har en form for lagringsmulighet via emulator. Ellers er det nada mulighet for å lagre spillet, her er det bare å stålsette seg og prøve å skaffe en million dollar. I en vending. Lett? Nei.

Lemon64 sin informasjon om spillet finner du HER!

7. Great Giana Sisters

great_giana_sisters_03

Spillet ALLE har hørt om, alle hadde en kopi av, men forsvinnende få hadde originalt! Nintendo gjorde kort prosess på den lanseringen da det er skremmende likt Super Mario Bros som kom samtidig. Noen få eksemplarer slapp ut på markedet og disse er veldig ettertraktet blant samlere i dag!

Det er i grunn ikke så mye å si om dette, det er effektivt en Super Mario klone med helt fantastisk grafikk, vanvittig bra musikk og ekstremt bra spillmekanikk. Hadde dette spillet blitt lansert fullt ut, så tør jeg vedde penger på at det hadde blitt det mest solgte spillet til Commodore 64.

Klikker du deg inn på Lemon64, så kan du lese mer om spillet. Eller klikk HER.

8. Maniac Mansion

maniac_mansion_01

Sent på -80 tallet ble selskapet LucasFilm stiftet med fokus på action og eventyrspill. Gjerne basert på George Lucas sine filmer. George Lucas var en kul fyr og samlet hele spillutviklergjengen på den fantastiske Skywalker Ranch og da har fantasien en lei tendens til å løpe litt løpsk. Ron Gilbert – mannen bak spillet, ble så fasinert av Skywalker Ranch at han brukte dette som en slags bakgrunn/mal for godset til den gamle professoren. Storyen har sitt opphav blant alle de kule skrekkfilmene fra det glade -50, -60 og -70tallet. Meteorer som treffet jorden, gal professor, kidnappet tenåringsjente og selvfølgelig romvesen! Sleng inn kjæresten og hans venner og du har et skikkelig eventyr!

Har ikke du ikke spilt det så bør du virkelig gjøre det NÅ! Jeg driter i om det er på emulator, NES, Commodore – whatever. Bare spill det.

Lemon64 sier følgende om spiller her!

9. Racing Destruction Set

racing_destruction_set_01

Et spill jeg spilte lite alene, men hadde det veldig mye gøy sammen med kompisen min Arne! Et skikkelig kult isometrisk 3D racingspill hvor man kan spille mot hverandre (splitscreen) eller alene mot datamaskin. Man velger kjøretøy i henhold til banen og bommer man, kan man fort slite. En 4×4 takler alle bakker og opp, for ikke å snakke om is og snø mens en CanAm bil går styggfort når underlaget gir feste. Selvsagt kan man også modifisere bilene med større motor, piggdekk, våpen osv.. Å gi bånn gass er heller ingen god ide, her er det avansert fysikk inn i bildet og skal man forhindre å kjøre ut, gjelder det å følge godt med.

Det desidert kuleste med spillet er at man kan lage sine egne baner som igjen kan deles med andre via diskett. Dette gir spillet en veldig spillbarhet og man er plutselig ikke bare begrenset til de medfølgende banene – kun fantasien!

Sjekk igjen ut Lemon64 og les mer om spillet HER!

10. Street Sports Baseball

street_sports_baseball_02

Noen av de mest utskjelte spillene bruker være sportsspill. Fotballspill har alltid hatt sin fanbase, spesielt i senere tid med avansert grafikk og statestikk. I gamledager derimot, var man begrenset til dårlig grafikk og lite annet..

Street Sports-serien derimot la inn en ekstra funksjon som ga mye mer spillbarhet. Nemlig å velge laget sitt fra en stor gruppe ungdommer som alle har sine ferdigheter! Valget foregår på samme måte som det gjorde på skolen: Spiller 1 først, så spiller 2. Så gjelder det å håpe at motspilleren ikke stikker av med akkurat han eller hun du ønsker da.. Noen av karakterene er raske, andre er treeeege.. Noen er veldig gode til å ta imot ballen, andre slår stygghardt men bommer ofte, mens noen treffer bra, men skjeldent klarer noen home run. Vinn eller forsvinn baserer seg altså like mye på hvilke spillere du velger i tillegg til deg.

Street Sports Baseball var min favoritt, men også Street Sports Basketball, Street Sports Football og Street Sports Soccer er verdt en titt.

Du finner mer informasjon om spillet HER!


Posted

in

by

Tags:

Comments

3 responses to “Tomas sine topp 10 Commodore spill!”

 1. Jørn Tillnes Avatar

  Flott liste! En del av spillene vekker gode minner. Jeg er sikker på at hvis du spør 10 forskjellige personer så får du 10 forskjellige lister. Commodore 64 med sine mange spill var en personlig reise for mange, inkludert meg. Jeg spilte de spillene jeg fikk tak i og jeg har grublet i et par dager over hvilke 10 spill som jeg likte best. Listen er ikke basert på de jeg spilte mest, men kanskje de som jeg får ordentlig godfølelsen av.

  1. The Activision Decathlon (eller Joystick dødaren som vi kalte den)
  2. H.E.R.O.
  3. Boulder Dash
  4. Last Ninja 2
  5. Rock star Ate My Hamster
  6. Barry McGuigan World Championship Boxing (Star Rank Boxing)
  7. Burnin’ Rubber
  8. OutRun
  9. Impossible Mission
  10. Kentilla

  Litt rar liste kanskje? Kentilla f.eks. er nok et spill ingen husker, men jeg husker musikken så godt og atmosfæren i det spillet. Det var et tekst adventure type spill med bilder. Jeg kom aldri noe langt i de, men jeg hadde det utrolig gøy mens jeg spilte det. H.E.R.O. og Burnin’ Rubber var noen av de først spillene jeg fikk til min C64 og de spilte jeg veldig mye. Decathlon var nok det spillet jeg synest var mest gøy på C64. Jeg elsket mestringsfølelsen når jeg gjorde det bra og forventningspresset rett før jeg skulle begynne. Det var best å spille med en kamerat eller 3 og det ble etter hvert ganske så bra/dårlig stemning etter hvert. 100 Meter var nok gøyest og jeg elsket at tiden var så nøyaktig. Når jeg slo kompisene mine med et hundredel var det fantastisk. Last Ninja 2 er vel det eneste spillet på listen jeg har rundet (flere ganger). Musikken av Matt Gray var utrolig bra og hele atmosfæren gjorde dette spillet til en vinner. Det hjalp nok på at naboen min fikk spillet på samme tid og vi kunne hjelpe hverandre.

  Jeg hadde C64 i mange år, men det var Amiga’en som etterhvert ble min favorittmaskin så jeg har like godt prøvd å lage en topp 10 liste på den også:

  1. Championship Manager
  2. Stunt Car Racer
  3. Goal!
  4. Sid Meier’s Pirates
  5. Sid Meier’s Civilization
  6. Sid Meier’s Railroad Tycoon
  7. SimCity
  8. Nuclear War
  9. Frontier: Elite II
  10. Monkey Island 2: LeChuck’s Revenge

  Som du kan se så var det fotball og strategi som var tingen for meg. Har gode minner av meg på moped med Amiga’en i sekken på tur til en kompis hvor vi spilte Championship Manager 14 timer i strekk. Stunt Car Racer er nok på mange lister vil jeg tro. Geoff Crammond er et geni som kom på dette konseptet. Banene var helt insane med syke hopp og utfordringer. Jeg elsket at fysikken var så bra i et så gammelt 3d bilspill. Når man landet etter et hopp så laget det ordentlig knakelyd i bilen som jeg likte. De fleste foretrekker nok Sensible World Of Soccer, men det var Goal! som ble min favoritt. Jeg synes SWOS ble for enkelt og jeg likte ikke fysikken. I Goal! så var balansen helt perfekt og skikkelig gøy å spille. Sid Meier… trenger ikke si mer. Nuclear War er kanskje den som skiller seg litt ut på listen, men dette spille var og er utrolig gøy. Du må først velge mellom en haug av presidenter, statsmenn, diktatorer etc. og de baserer seg på ordentlige personer, men bruker et morsomt fake navn. Så går spillet ut på å nuke deres stat sønder og sammen. Veldig mye humor i dette spillet og et spill tar bare 5-10 minutter.

  Hyggelig å mimre litt. Må få kjøpt meg en C64 og en Amiga snart så jeg får spille noen av de gode gamle spillene. Ikke like gøy på emulator.

 2. flash951 Avatar
  flash951

  Last ninja 2
  Armalyte
  Defender of the Crown
  Microprose Indoor Soccer
  Maniac Mansion
  Great Giana sisters
  Bubble Bobble
  Power at Sea
  Katakis
  Zac mc cracken

 3. kire82oslo Avatar
  kire82oslo

  Måste bara tillägga IK+. Även om jag spelade det mest på Amiga, så är det även ett fantastiskt C64 spel!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *