Ukens samler – Anne Martha Harnes (Ikhana)

Ta en titt på en av verdens absolutt største Zelda-samlinger!

Spiller spillene

I ukens samler denne gangen har vi gleden av å presentere en av verdens største, om ikke den aller største Zelda-samlingen som finnes. Vi har også fått sneket til oss et sabla kjekt intervju hvor samleren selv forteller hvordan denne bragden av en samling har blitt til. Under intervjuet, finner man et lite knippe med bilder av denne massive samlingen. Ta en titt!

Anne Marthe Harnes. Link rett bak!
Anne Martha Harnes. Link rett bak!

Navn: Anne Martha Harnes (Ikhana)
Alder: 27 år
Bosted: Trondheim
Fremtidig Guinnes rekordbokholder, Norges, om ikke verdens største Zeldaentusiast.

Hva samler du på?

Jeg samler på Zelda! Har lagt mest vekt på “ting og tang”, og ikke så mye på de forskjellige utgavene av spillene (enda). I tillegg prøver jeg å bare samle på offisielle produkter. Dvs. ikke ting som er hjemmelaget osv. Gjør selvfølgelig noen unntak en gang i blant om gjenstanden er veldig unik. Jeg prøver også å samle på ting i spillene.. Høres kanskje litt rart ut, men jeg vil ikke bli en som bare samler på gjenstander fra et spill uten å faktisk ha spilt spillet.. Det kan fort skje, ettersom jeg egentlig ikke er en stor-spiller sånn sett (eneste spillene jeg spiller bortsett fra Zelda, er Pokemon).

Hvorfor begynte du å samle ?

Jeg liker å samle på ting generelt, og det har jeg gjort helt siden jeg var liten (kinderegg-figurer, klinkekuler, steiner, fjær, you name it..). Jeg hadde sett en del bilder av noen Zelda-samlinger på nettet, og ble veldig sjalu.. Så da måtte jeg bare starte å samle. Jeg lærte meg å bruke Ebay, og startet shoppingen. Zelda ble det naturlige valget, siden det er en av mine største interesser. Elsker absolutt alt ved denne legenden. ^_^

Ebay shopping 2008. Alle samlinger har en start!
Ebay shopping 2008. Alle samlinger har en start!

Hvor lenge har du samlet?

Ebay-shoppingen startet i 2008, så da blir det vel snart 6 år. Mitt første kjøp av Zelda var Phantom Hourglass Link-bamsen og noen figurer.

 

Har du noen oversikt over hvor mange unike objekter du har i samlingen din?

Ja jeg har en slags oversikt. Er vel rundt 1000-tallet om jeg ikke tar helt feil. I tillegg prøver jeg å skrive litt informasjon om hver gjenstand, som jeg senere skal bruke på en hjemmeside jeg lager om samlingen min. Hadde en blogg før i tiden, men slettet den fordi jeg ikke helt likte oppsettet på denne. Mange har i ettertid etterlyst en ny side, så jeg jobber på spreng med å holde orden i hva jeg har og kjøper sånn at det kan legges ut etterhvert.

5919986af52411e2819322000a1faa24_7 8829b7a4304b11e393af22000a9e05e8_756878f8c587311e38b94124a1c452438_8

Hvor mye tid per uke bruker du ca på samlingen din?

For mye.. Av og til føles det hele som en slags besettelse. Jeg søker på Zelda-ting hver dag. Sitter en halvtime på Ebay med kaffen min før jeg drar på jobb, og så litt til om kvelden før jeg legger meg. Så la oss si minst 1 time hver dag da. Så kanskje 7-10 timer hver uke. Heh.

Har du noen perler i samlingen du spesielt vil trekke frem?

Lille Link
Lille Link når skyhøye priser på opp i mot 4800 norske riksdaler! Det ser ikke ut til å plage han nevneverdig

Nah, har for mange perler.. Alt som er stilt ut i Ikea-vitrineskapet er vel de sjeldneste tingene jeg har. Men om jeg skal nevne noen, bortsett fra håndkontrollen, så er jeg veldig glad i “Lille Link” som jeg kaller han. Det er en veldig sjelden figur av Link fra Majora’s Mask. Han er liten og søt og står inni en glass-kuppel. Man kunne kjøpe den på Nintendo Space World i Japan. Ser denne figuren veldig sjelden på Yahoo Japan Auctions, og når den først er der, pleier den å bli solgt for en meget høy pris. Høyeste jeg har sett hittil er 81 000 yen.. Sykt.

 

Jeg har fått med meg at du har en helt unik zelda gamecube håndkontroll? Kunne du fortalt litt om denne?

Zelda Gamecube håndkontroll. Det finnes kun en av denne i verden, og denne er altså i Norge!
Zelda Gamecube håndkontroll. Det finnes kun en av denne i verden, og denne er altså Anne Martha sin!

Ja! I 2011 gikk det plutselig bilder rundt om på nettet om en Zelda Twilight Princess Gamecube håndkontroll som aldri hadde blitt utgitt. Alle Zelda-samlere ble helt paff. Dette ble nok en gjenstand vi aldri kunne få tak i. MEN SÅ PLUTSELIG en dag i februar 2012 var den på Ebay. Jeg fikk helt panikk da jeg så den. Den hadde en “buy-it-now” til $6000. Heldigvis kunne man trykke på “make offer” for å prøve å få ned prisen litt, så det gjorde jeg. Man har et visst antall forsøk når man sender inn offers, så da det siste tilbudet fra selgeren var $2500, så måtte jeg bare godta det. Der og da var det veldig nervepirrende siden det var snakk om en veldig stor sum penger, men jeg er i ettertid veldig glad for at jeg kjøpte den og angrer ikke et sekund. Den er nå den sjeldneste tingen jeg har i samlingen min.

Litt senere prøvde jeg å kontakte  Alfredo Tato, mannen som designet denne håndkontrollen, for å få en autograf. Og det fikk jeg. Veldig snilt av han. =)

Skulle det være en paraply, eller et skateboard?
Skulle det være en paraply, eller et skateboard? En globus? En klokke? En hest? Anne Martha har det meste en champion kan trenge.

Er samlingen din “ferdig” eller er du fortsatt på jakt? Hvor ofte kommer det noe nytt i samlingen? Tror du at du noen gang blir ‘ferdig’?

Hah, langt ifra ferdig. Tror faktisk at jeg aldri kommer til å bli ferdig med samlingen. Eller, det spørs vel hva definisjonen av “ferdig” er da? Problemet er jo at det stadig kommer ut nye ting etterhvert som nye spill blir utgitt, heh. Legenden om Zelda lever jo fremdeles, i forhold til mange andre spill av Nintendo.

Jeg har alltid to-tre-fire ting på Ebay-kontoen min som jeg venter på skal komme i posten. Så det kommer vel en ny ting til samlingen minst en gang hver uke. Ehehe.

369e4ff8a9af11e2a66b22000a9f09de_7262b6db6f18711e292af22000ae912ea_722f1bfb08b9711e3b8780a37f0e05be5_8

Hvor er samlingen din om 10 år? / Har du noen spesielle mål for samlingen din?

I Guinness rekord-boka?! Det hadde vært tøft.

Jeg mener selv jeg har en av verdens største Zelda-samlinger per dags dato. Mine største konkurrenter er vel bd75 og pit56 fra Frankrike. ..og så er det en japaner som kaller seg “Pikanezu” som ALLTID vinner de auksjonene på YJA(Yahoo Japan Auctions) som jeg vil ha. Kanskje han/hun har større samling enn meg? Men om 10 år er det min samling som er størst. Det er i hvert fall målet mitt.

Hva har vært det vanskligste å få tak i ? Og er det noe spesielt du for tiden er på jakt etter?

Et hode til besvær.
Et hode til besvær.

Det er vel ingenting som er “vanskelig” å få tak i sånn sett. Man må bare være tålmodig. Alt kan dukke opp på auksjoner. Det som blir vanskelig der og da er å ha nok penger / vinne auksjonen, hehe..
Men om jeg skal velge en gjenstand som det har vært litt trøbbel med, så kan jeg jo nevne den store statuen av Link.. Jeg så den plutselig en dag på Ebay av en selger som bodde i Tyskland. “Twilight Princess life-size Link statue” er jo laget av Oxmox Studio som ligger i Tyskland. Uansett, post og frakt for denne var et mareritt. For det første gikk det 2 måneder før jeg fikk en pakke. For det andre var det 4 forskjellige pakker, og jeg manglet den ene i veldig lang tid. Jeg holdt på å dø av stress. Og for det tredje, så var den skadet i halsen da jeg fikk den. Måtte begynne å lime på bitene for å kunne sette på plass hodet. !”#¤%&/9=

Generelt så er jeg på jakt etter ting jeg ikke har! Hver dag! ;)

Har du noen tips til unge aspirerende retrospillsamlere/Zelda-samlere?

Du må samle på en måte som gjør deg glad! I lang tid kjøpte jeg ting for så å pakke dem ned i esker og legge dem i kjelleren. Det var en deprimerende periode, og jeg holdt på å gi opp hele samlinga. Men så fikk jeg lov til å bruke barndomsrommet mitt hjemme hos mamma og pappa til å stille ut tingene, så da ble det gøy å samle igjen. =)

 

Tusen takk for at du stilte opp på intervjuet og delte samlingen din med oss Anne Martha! Du har en fantastisk imponerende samling, og jeg håper du når målsetningen din med å danke ut både franskmenn og japanere og det som måtte være, om du ikke alt har gjort det! Dere kan følge Ikhana på instagram her: http://instagram.com/ikhana


Posted

in

by

Comments

3 responses to “Ukens samler – Anne Martha Harnes (Ikhana)”

 1. Jan Olav Hegvik Avatar

  TO svære pikselerte tomler opp fra meg ennå en gang, moro å lese litt bakenfor “kulissene” også, lykke til videre på jakten i samlingen din. Min Zelda samling ble helt komplett 12.06.12 og kommer alltid til å forbli det med den lille “herskerinnen” i huset her :D

 2. Trond Sinfour Borgersen Avatar
  Trond Sinfour Borgersen

  eeeeeeeeexcuuuuuuuuse me! Imponerende samling Ikhana!

 3. Tomas Kristiansen Avatar
  Tomas Kristiansen

  Perverst heftig samling som virkelig fortjener å vises frem her!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *