SD2IEC – Commodore sin beste venn!

Har du ikke hørt om SD2IEC, har du virkelig noe godt i vente! Produktet er ingen nyhet, men fortjener virkelig å bli skrevet om!

sd2iec (Custom)

Har du gått til anskaffelse av en gammel Commodore 64, er sikkert planen å gjenoppleve mange av de gode gamle spillene  – gjerne sammen med kameratene dine. Det å få tak i spill til Commodore er i utgangspunktet ikke en vanskelig affære, Ebay og andre salgssider er gjerne løsningen. Et mye brukt alternativ er emulatorer, noe som fungerer utmerket men i mine øyne er litt lite personlig. Ingenting slår følelsen av å faktisk trykke inn load “*”,8,1 på en ekte maskin fremfor en kjønnsløs PC. Dog finnes det spill i bøtter og spann på nettet, så hva hvis vi kunne bruke denne uendelige ressursen på vår gamle brødboks?

Enkel oversikt over filene på minnekortet.
Enkel oversikt over filene på minnekortet.

Og det kan vi! Enter SD2IEC! De siste utgavene er noen utrolig søte små bokser som ligner veldig på en 1541-diskettstasjon, men i en 100-dels størrelse. Den kobles til din Commodore via seriellporten, akkurat slik den gamle diskettstasjonen gjorde. I tillegg må den ha litt 5V strøm og det tas fra kassettspillerporten. Så gjenstår det bare å softe opp et minnekort og det er en veldig enkel affære. Minnekortet formatteres med FAT16 eller FAT32 og et program kjøres. Etter det er det strengt tatt bare å sette i gang å fylle opp minnekortet med spill! Enkleste nå er å lage noen kataloger på minnekortet, f.eks alfabetisk. Her igjen finnes det en supergenial løsning, nemlig en helt ferdig pakke med (og jeg bare antar) over 1000 spill. Kjøre installasjonsprogrammet, vent noen minutter og du er ferdig.

Så kommer det som jeg synes er genialt. Brukervennligheten er rett og slett bare helt utrolig bra! Slå på maskinen og skriv den kjente kommandoen load”*”,8,1 og et enkelt program startes. Her listes alle filene og katalogene som er på minnekortet og det er bare å velge hva du skal ha. Så er det bare å pile seg ned til spillet, trykke på Return og spillet lastes inn. SD2IEC emulerer diskettstasjonen ganske nøyaktig, og det gjelder også hastigheten spillene lastes inn. Det kan altså lønne seg med en fastloader (Final Cartridge o.l.), men det er overhodet intet must. Spill som kommer over to disketter løses elegant ved å legge inn en liten tekstfil i katalogen hvor spillene er. Tekstfilen inneholder kun navnene på de to eller fler “diskettene” og voila – automatisk diskettbytte!

SD2IEC koster i skrivende stund rundt £45 på Ebay + frakt og mva / gebyr i Norge. Selv slapp jeg billig unna og betalte kun totalt £48 inkl frakt, da selger merket pakken med lavere verdi. Liker du dra fram den gamle boksen innimellom, så er dette et virkelig godt kjøp – om ikke et must have! SD2IEC fungerer både til VIC 20, Commodore 64 og 128. Skal du bruke den til Commodore 16 / Plus 4, trenger du en adapter eller å modifisere litt, da kassettporten på disse maskinene er litt annerledes enn brødrene. Skulle gjerne funnet på noe negativt å si om produktet, men det går rett og slett ikke.. Eneste må være den ikke fungerer med fastloaderen til Action Replay IV.

Mer informasjon om SD2IEC kan sees her: http://www.sd2iec.co.uk/

ANBEFALT PRODUKT!


Posted

in

by

Comments

8 responses to “SD2IEC – Commodore sin beste venn!”

 1. Jan Olav Hegvik Avatar

  Gleder meg til å knuse deg og Trond i “Combat School” Tomas :D

  1. Trond Sinfour Borgersen Avatar
   Trond Sinfour Borgersen

   You wish! :p

   1. Jan Olav Hegvik Avatar

    Slapp av Trond, jeg er bare realistisk og forbereder dere begge på det knusende nederlaget dere blir utsatt for, er pedagogen i meg vettu :p

 2. Trond Strømstad Gimre Avatar
  Trond Strømstad Gimre

  Love it!

 3. Tomas Kristiansen Avatar
  Tomas Kristiansen

  Takk for tilbakemeldingene og takk for info ang Action Replay IV, Trond!

 4. Trond Sinfour Borgersen Avatar
  Trond Sinfour Borgersen

  Gleder meg til å teste dette Tomas! :)

 5. Gjermund Krogh Karlsen Avatar
  Gjermund Krogh Karlsen

  Flott test rapport Thomas. :) Vil bare minne på at istede for å skrive load 8,1 etc. så kan du bare trykke på shift runstop så loader den listen, ihverfall på plus4 og Commodore 16. Tipper det er det samme på C64, uten at jeg har testet det. Har 1541 Ultimate II på min C64, så bruker ikke SD2IEC der.

 6. flash951 Avatar
  flash951

  Jeg har selv et tilsvarende produkt som har ganske imponerende funksjoner og smart innebygd programvare, MMC-replay. Men den jeg har kan ikke emulere en 1541 diskstasjon 100%.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *