Ukens samler – Anders Remi Rusten

I denne ukens samler presenterer vi en som i retrospillmiljøet snart kan si han er vår største kjendis(!) Hvorfor kjendis sier du?

100_1871

Jo, han dukker nemlig snart opp på TV2 med spillsamlingen sin, og det er jo absolutt ikke alle forunt. Anders har lagt opp spillrommet sitt slik at det skal føles som om du kommer inn på et barnerom fra 80-tallet. Det skal skje mye, og man skal hele tiden se noe nytt når man snur seg rundt der inne. Når han har besøk på spillrommet høres stadig “oi den husker jeg!” “Og den og!” “Oi den er dritkul!” Det kom minst et par slike fraser fra meg og! Ta en titt!

Navn: Anders Remi Rusten.
Alder: 33 år
Bosted: Halden
Gift med barn på vei, en hund og en svær hest….

Hva samler du på?

By the power of Greyskull!
By the power of Greyskull!

– Jeg samler på det meste, eller dvs. jeg er spillentusiast for spillene og spill generelt. Jeg liker å sitte og ta meg en “voksenbrus” og spille noe av det gamle jeg husker fra barndommen, eller noe av det jeg aldri fikk som barn. Men for å svare på spørsmålet, så ligger hovedsamlingen på NES, det er der jeg har mest minner og. Jeg har fortsatt NES-en fra jeg var liten, og alle spillene også. Ellers går det i alle spillmaskiner jeg har et forhold til, som innebærer nesten alle generasjoner fra 80-tallet til nå. Jeg liker også de gamle lekene fra 80-tallet. He-Man og Turtles spesielt. Samler også på He-man, Turtles og Star Wars-tegneserier. Så det blir mye greier innimellom spillene.

Hvorfor begynte du å samle på retrospill?

– Det hele begynte faktisk med at min mor og far separerte seg. Da gikk de gjennom alt som lå på loftet og lurte på om jeg ville ha den gamle nintendoen. Det ville jeg og da fikk jeg ideen med å begynne å samle sammen det jeg aldri fikk som barn. Etter den dagen har det bare fortsatt å vokse. :)

Hvor lenge har du samlet?

– Jeg har ikke samlet så veldig lenge, min samling har vokst siden jeg begynte å samle for ca 4 år siden.

Skulle klart å slappet av her!
Skulle klart å slappet av her!

Hva gjør retrospillsamling så gøy? Er det gøy eller bare hardt arbeid?

– Vel, jeg vil si det er samholdet i miljøet som gjør det så gøy, det er en del som driver med dette og de fleste kan man treffe på nettet. Man får et slags kameratskap. Jeg vil ikke si det er hardt arbeid, det er det som er avkoblingen! Etter en hard arbeidsdag er det deilig å komme hjem til spillrommet og sette seg ned med noe gøy man ikke har spilt på lenge.

Hvor mye tid per uke bruker du ca på samlingen din?

– Det varierer veldig, men jeg vil si sånn aktivt, så er det nok en time eller to om dagen, så matten får dere regne sammen selv.

En salig blanding!
En salig blanding!

Største opptur som retrospillsamler?

– Den største oppturen som retrospillsamler var å oppleve ekte “Gamechasing” i USA på et skikkelig bruktmarked. Hvor man betalte 50 cent pr NES spill osv.

Største nedtur som retrospillsamler?

– Min største nedtur var å gå glipp av en bananeske full av komplette nes og snes-spill, med maskiner. En som fikk tak i det 3 minutter før meg på et loppis i indre Østfold.

Noen flotte CIB-eksemplarer
Noen flotte CIB-eksemplarer

Har du noen perler i samlingen du spesielt vil trekke frem?

– Jeg er spesielt glad i mitt N64-eksemplar av Mario Party 3 CIB, seende ut som om det kommer rett fra butikkhylla. Har også et vakkert eksemplar av NES-spillet Rodland (ESP). Det er vel et som man ikke finner så ofte.

Er samlingen din “ferdig” eller er du fortsatt på jakt? Hvor ofte kommer det noe nytt i samlingen din? Tror du at du noen gang blir ‘ferdig’?

Anders har et sånt rom du kan gå deg vill i, og hele tiden oppdage noe nytt (gammelt)
Anders har et sånt rom du kan gå deg vill i, og hele tiden oppdage noe nytt (gammelt)

– NEI, så langt derifra. Er alltid på jakt, det er alltids noe å finne og i samlingen kommer det noe nytt hele tiden. Jeg vil tro at jeg en gang vil bli ferdig. Jeg har ingen vrangforestillinger om at jeg skal eie alle NES-spillene som har kommet ut, men jeg vil veldig gjerne komme så nære som mulig.

Hvor er samlingen din om 10 år?

– Om 10 år, tja si det. Det vet ingen, men jeg vil tippe at hun som leier leiligheten i kjelleretasjen her har flyttet ut og at min samling har tatt over der. Plass er et stort tema, og der er det mer enn nok plass. hehe…

Hva har vært det vanskligste å oppdrive ?

– Det vanskeligste og oppdrive er faktisk Nintendo Magasinet NR.3 1990 med Power Player. Jeg får visst ikke tak i dette, det er et blad jeg veldig gjerne vil ha, også mangler jeg noen flere av Nintendo Magasinet, forskjellige årganger, men de regner jeg med kommer sånn etterhvert.

Har du noen tips til unge aspirerende retrospillsamlere?

Turtles sitter og chiller på hylletoppen!
Turtles sitter og chiller på hylletoppen!

– Ta deg god tid, ikke bruk tusenvis av kroner med en gang. Det er alt for mange som blir for ivrige og handler seg blakke på ting med en gang. Det kan ta gleden vekk fra samlingen. Hør med venner og bekjente, arbeidskolleger og venners venner. Det kan få en samling til og vokse fort uten å koste skjorta. Samtidig vil jeg si at man ikke skal samle retrospill for å tjene penger på det i fremtiden. Jeg samler det meste fra 80-tallet fordi det minner meg om barndommen min. Ikke for at hva jeg har en gang kan gjøre meg rik. Det kommer langt ned på lista over hva jeg prioriterer.

Jeg har fått nyss om at samlingen din dukker opp på TV2. Vet du når dette kommer på tv?

– Nå har OL vært litt i veien for når spillrommet og nintendobordet kommer på TV, men venter en mail med dato og sendetid. Da skal jeg si ifra til dere.

Fullt fungerende nintendobord\håndkontroll!
Fullt fungerende nintendobord\håndkontroll!

Hvordan skjedde det at TV2 kontaktet deg?

– Jeg ble kontaktet av TV2 Hjelper deg, fordi de skal lage en sak med de 3 nye spillmaskinene PS4, Xbox One og Wii U, og i den sammenheng ville de ha en liten snutt av det gamle som en overgang til det nye. Min kone er faktisk en bekjent av reporteren i TV2. Hun hadde da altså fått med seg min kanal på youtube og sett videoen av bordet (som også er en fullt fungerende håndkontroller). Hun hadde og sett bilder av bordet på facebooken til min kone. Da ringte hun meg og spurte om jeg ville delta.

Sonic, Star Wars, Commodore 64 og Atari i søt harmoni.
Sonic, Star Wars, Commodore 64 og Atari i søt harmoni.

Hvordan var det å ha et tv-team på spillrommet? Oppførte de seg pent?

Først var jeg veldig skeptisk da jeg ble kontaktet av Tv2 om jeg skulle gjøre dette. Jeg snakket med et par kompiser og kona. Jeg er veldig seriøs med samlingen min og ønsker ikke å bli fremstillt som en tulling på tv som samler gamle spill. Jeg snakket med teamet som kom og forklarte at jeg ikke ønsket de her om det var intensjonene deres. Jeg mener, hvem vil bli fremstillt som “Peder” – han på Comic Land etter ullared episodene. De forstod dette veldig godt og ønsket heller ikke å lage noe tull ut av det. De var veldig profesjonelle og respektfulle.
Kameramannen var tydlig litt spillgeek selv, og kunne en del om spill, han hadde og mange minner fra NES-tiden. Reporter og kameramann satte seg til og med ned og spilte litt mario på NES-bordet mitt. :)

Anders til venstre, kameramann, og reporter fra tv2.

Var det noe spesielt Tv-teamet fokuserte på? (Jeg tipper NES-bordet!)

– Fokuset gikk på det gamle, mario selvsagt (For man kan jo ikke nevne noe annet enn Mario når det kommer til Nintendo) og Nes-bordet. Men hele spillrommet ble filmet og gransket nøye av nysgjerrige reportere. :)

http://www.youtube.com/watch?v=Yj2aQFGzK7Q

Her finner du Anders Remi Rusten sin Youtube-kanal, check it out! Foruten det velkjente og lekre nintendobordet kan du se flere pick-up-videoer, samt veldig gode tips til hvordan en renser spill, med mye mer!

Tusen takk for at du stilte opp på intervjuet og delte samlingen din med oss Anders. Jeg ser frem til å se deg på TV2! Og om noen her kan hjelpe Anders med å få tak i Nintendo Magasinet NR.3 1990 med Power Player, så legg igjen en kommentar!


Posted

in

by

Comments

8 responses to “Ukens samler – Anders Remi Rusten”

 1. Jan Olav Hegvik Avatar

  Veldig pen samling :) Gud jeg digga He-Man i oppveksten min ^^

 2. Trond Sinfour Borgersen Avatar
  Trond Sinfour Borgersen

  Altfor mye moro på ett sted! :D

 3. BigHurt360 Avatar
  BigHurt360

  Masse kule leker og spill :D

 4. Yngve Johansen Avatar
  Yngve Johansen

  Flott samling! Det er herlig å se hvordan likesinnede har det her hjemme på berget. Er ganske lei av å se på videoer fra det store utlandet og misunne dem.

  1. retrojorgen Avatar
   retrojorgen

   Der treffer du spikeren rett på hodet. Det er slik vi tenker i spillmuseet også. Vi ønsker å se mer av det norske :)

 5. Anders Remi Rusten Avatar
  Anders Remi Rusten

  Takk for hyggelige kommentarer, er morsomt å kunne vise frem stoltheten min. Den vokser litt hver dag. :)

 6. Ketil_E Avatar
  Ketil_E

  Bra intervju. Digger konseptet med å lage et “Thowback” rom som tar deg tilbake til alt med 80-tallet. Synes jeg så en He-Man borg på det ene bildet :-) Keep it up!

  1. Anders Remi Rusten Avatar
   Anders Remi Rusten

   Takk, ja Castle Greyskull er på plass vet du, det er kjøpt av en felles retrosamler. Faktisk han som er Ukens samler denne uken. Robert Engli. :)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *