Ukens samler – Robert Engeli

Et intervju med en garvet Gamecube-samler

WP_002672

Navn: Robert Engeli
Alder: 30
Bosted: Vest-Torpa

Hva samler du på?

Samler igrunn på alt europeisk fra Nintendo, men ikke til de håndholdte maskinene. Hovedvekten ligger da på Gamecube, men det ramler stadig inn noe til de andre Nintendo-konsollene også. Er jo en del must have titler til Sega, Microsoft og Sony sine konsoller også. Men samler ikke noe utover de must have titlene. Ellers så samler jeg på et par spillserier, samler på alt jeg kommer over av Need for Speed og Doctor Who. Også prøver jeg å få meg alle europeiske titler fra Harvest Moon-serien.

Hvorfor begynte du å samle på retrospill?

Tja, godt spørsmål igrunn, startet med at jeg la ut et par NES spill på Qxl. Ufouria var det ene dem, og den som kjøpte det var Xevious, og han fortalte meg om retro1.no. Så sjekket jeg den siden og begynte å angre på at jeg hadde solgt de få NES-tingene jeg hadde, og endte opp med å kjøpe tilbake dem og litt til.

Hvor lenge har du samlet på retrospill?

Medlem av retro1 siden 14. september 2009, mer nøyaktig tidspunkt på når man begynte å samle er vel vanskelig å finne. Så da blir det vel snart 5 år siden.

Hvor mye tid per uke bruker du ca på samlingen din?

Det varierer enormt, alt ifra 2-3 timer til 1 døgn alt ettersom hva som foregår. Nå om dagen så bruker jeg mye tid siden jeg scanner inn bilder av alle spillene mine, eske, manual og disc/cart. Prøver å ordne pen oversikt over hva jeg har på hjemmesiden min, da er det greit med bilder.

Hva er dine tre absolutt favorittspill?

ALTTP kart
Kartet fra Zelda – A link to the past

Tja, det er vanskelig å svare på sånt, men Legend of Zelda: A Link to the Past har alltid vært på toppen av lista, og Super Mario Bros. 3 på en god nr. 2 der. Men å kåre en tredje plass, det er sånn som varierer fra dag til dag for meg, så da svarer jeg Escape From Monkey Island idag.

Største opptur som retrospillsamler?

Har vel ikke hatt noen skikkelig opptur, men godt fornøyd med at jeg har fått 6 Gamecube-spill med Nintendo forsegling for en billig penge.

Største nedtur som retrospillsamler?

Tror ikke jeg har hatt en nevneverdig nedtur. Alltid kjipt å bli overbydd på auksjoner, men ikke noe verre enn det igrunn.

Forseglede Gamecube-titler
Forseglede Gamecube-titler

Har du noen perler i samlingen du spesielt vil trekke frem?

Har jo de tidligere nevnte Nintendo-forseglede Gamecube-spillene, også har jeg en Need for Speed-utgave som kanskje ikke er veldig sjelden, men syns det er en perle i samlingen likevel. Det er da Hot Pursuit EA Crew Edition 2010 forseglet og til PC. Denne ble gitt i julegave til folk som jobbet i EA så vidt jeg har fått med meg, ellers så har jeg ikke noe jeg selv syns er altfor nevneverdig.

Jeg har fått med meg at du først og fremst samler på alt til Gamecube, hvorfor falt valget på akkurat denne maskinen?

Det var den første Nintendo-konsollen jeg kjøpte ny for egne penger og i tillegg så er den ikke så vanskelig å samle komplett til som de eldre, siden cover til Gamecube er litt mer holdbare enn pappen på de eldre plattformene. Men som sagt så samler jeg til de eldre også. Jeg er bare ikke så fokusert på dem enda, men kommer vel når jeg er ferdig med Gamecube.

Hvor mange Gamecube-konsollvarianter har du totalt? Og hvor mange spill?

Av konsoller så har jeg bare 3, men alle 3 er boxed og komplette. Har en svart PAL-konsoll som jeg bruker mest siden det er den eneste PAL-konsollen jeg har. Også har jeg 2 NTSC-J-konsoller en lilla og en sølv. Den som er sølv er også modifisert med en bryter bak som man kan bruke for å bytte mellom NTSC-U og NTSC-J. Da kan man spille både amerikanske- og japanske-spill på den. Av spill så har jeg 188 PAL-titler (usikker på hvor mange varianter for øyeblikket), 7 NTSC-J-titler og 1 NTSC-U, den siste skaffet jeg bare for å teste den modifiserte Gamecuben.

Hva er det vanskeligste å få tak i til Gamecube?

Vanskeligste er etter min mening en double-pack som heter WWE Power-Pack. Vet kun om en i Tyskland som har den og har kun funnet ett bilde som bevis på at den pakken eksisterer. Men av litt mer vanlige titler som er vanskelige å finne så er Teen Titans en av de jeg sliter med å skaffe meg. Er et par andre også, men vil ikke røpe hvilke. Holder det for meg selv til jeg har skaffet meg dem sånn at jeg ikke får noen ekstra konkuranse :P

En av de mer sjeldne utgivelsene til Gamecube.
En av de mer sjeldne utgivelsene til Gamecube.

For en Gamecube-jomfru som meg selv, hvilke titler ville du anbefalt at jeg først begav meg ut på?

Kommer igrunn an på hva slags type spill man liker, men Wind Waker fra Zelda serien er jo noe man må ha hvis man ikke allerede har HD-utgaven. Og Twilight Princess fra Zelda-serien, det har kanskje litt dårligere grafikk på Gamecube enn på Wii, men kontrollen er veldig mye bedre. Crazy Taxi er jo og et veldig morsomt spill, Pikmin og Paper Mario er også verdt å ha. Wario World og Super Mario Sunshine kan sjekkes ut, ikke fullt så bra som Super Mario 64 etter min mening, men ikke dårlig titler.

Har du noen klare mål med spillsamlingen og hvor langt er du eventuelt kommet med disse målene?

Har ingen andre mål enn å få komplett Gamecube-samling igrunn, og er nesten halvveis der. Når jeg er ferdig med det så flyttes fokuset over på en av de andre Nintendo-konsollene.

Hvorfor så mange Need for Speed-spill? Har du alle PAL-variantene av spillene som er utgitt i den serien?

Et behov for fart i mange varianter
Et behov for fart i mange varianter

Jeg liker den serien, så har bare endt opp med å samle på alle varianter jeg har kommet over. Var jo en bra spill-serie før i tiden, men nå i det siste har det vært mye nedtur. The Run var greit nok da, men det nye Most Wanted var elendig. Så blir nok ikke samlet på noe nyere utgaver tror jeg, med mindre de endrer på hva de gjør med serien.
Har nok langt fra alle PAL-varianter. Er flere av de spillene som har norsk flagg på coveret, gitt ut i Norge og svensk flagg på de gitt ut i Sverige, og gudene vet hvor mange land de har gitt ut med eget flagg på f.eks. Har ikke noen nøyaktig oversikt over hva som er av varianter og ikke. Når jeg ser etter nye varianter søker jeg på en av titlene og sjekker bilder opp mot dem jeg eier.

Jeg ser du har et drøss med Xbox360 promo-spill. Er det noen forskjell på disse fra de originale, utenom den gule stripa på utsiden?  Kunne du fortalt litt generelt om hvordan man får sånne promoutgaver?

Selve spillet er nok sjeldent annerledes, må i så fall være hvis dem har fikset bugs i tiden fra promotrykk til trykking av den vanlige utgaven. Men med dagens online patching av alt som er, så er det nok ikke sikkert dem har gjort det heller. Sånn ellers så er det ikke så ofte det følger med manual i promoutgavene, men er jo ikke det i alle de vanlige utgavene lenger heller. Sånne promoutgaver får man ved å være spillskribent eller ved å kjøpe dem f.eks fra ebay. De spillskribentene har vel egentlig ikke lov til å selge dem, tror jeg, men ligger en god del på ebay likevel.

Hva synes du om Nintendo Wii-U ?

Wii-U er flott konsoll det. Håper de lager noen point & click type spill til den, gamepadden hadde vært ypperlig til det. Monkey Island eller Larry f.eks. Ellers så begynner den å få et bra spillbibliotek også nå. Var veldig lite i starten, men med alt som er ute nå så er den absolutt verdt å kjøpe. Mario-spillene er jo alltid moro, Pikmin 3 og Wind Waker HD er definitivt verdt å ha. Hørt mye bra om andre titler også, skal også sies at det er mye crap til den, men det er det jo til alle konsoller.

Hvor ofte kommer det noe nytt i samlingen?

Som regel minst 1 ting i uka. Det har vært litt tørke på starten av året nå, men tar seg nok opp utover sommeren tipper jeg.

Hvor er samlingen din om 10 år?

Forhåpentlig i samme hus som meg, men var vel ikke det du mente :P Er vel mest sannsynlig ferdig med Gamecube-samlingen ihvertfall. Burde vel være ferdig med samling til en av de andre konsollene også, hvilken det blir får man se når Gamecube er ferdig.

Har du noen tips til unge aspirerende retrospillsamlere?

Ikke kjøp for mye på en gang, og ikke kjøp til alt som er av konsoller. Prøv å holde fokuset på 1-2 konsoller hvis du skal gå for full samling. Og bare must have titler til eventuelle andre konsoller man skal ha. Og ikke bruk mer penger enn du har råd til.


Posted

in

by

Comments

7 responses to “Ukens samler – Robert Engeli”

 1. Jan Olav Hegvik Avatar

  Ålreit at det ikke bare er jeg som har ett bløtt punkt for Harvest Moon :D

  1. Robert Singer Engeli Avatar
   Robert Singer Engeli

   Harvest Moon er alltid chill å sitte med, liker det til SNES best, men vanskelig å finne i komplett bra stand som ikke er tysk og til en pris jeg er villig til å betale :P

 2. Trond Sinfour Borgersen Avatar
  Trond Sinfour Borgersen

  Flott lesing og kul samling!

 3. Yngve Johansen Avatar
  Yngve Johansen

  Tøfft at noen satser hardt på Gamecube! Jeg har vært på tanken selv ettersom spillene er noe “enklere”, eller det er vel mer rett å si billigere å få tak i. I alle fall sammenlignet med NES spill som har blitt hysterisk dyre på kort tid nå. Men siden jeg går mot tipsene her om å satse på 1-2 konsoller så samler jeg dessverre på alt til alle konsoller jeg kommer over, med den innstilling at jeg nok aldri kommer til å komplettere noe.

 4. Anders Remi Rusten Avatar
  Anders Remi Rusten

  Kul samling du har Robert. Jeg har vært en fan av din GameCube samling lenge og du har inspirert meg til å begynne litt samling av GameCube selv. Så Cudos til deg for fet GC samling… :D

  1. Robert Singer Engeli Avatar
   Robert Singer Engeli

   du har stiligere rom da ;) har lyst på sånn dedikert rom selv etterhvert, med retro figurer og sånt

 5. Diztar Avatar
  Diztar

  Du har en veldig fin samling, Robert. Mange fra retro1 som har blitt intervjuet nå :) Du og Ine her på Spillmuseet. Remi på TV2 og Tom på pressfire :)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *