Ukens Samler – Ine Graskopf

Denne uken har vi et intervju med ei som er over middels glad i han der Yoshi.

e6qw


Med tanke på at vi allerede har intervjuet ei jente, og at det nå blir dobbelt så mange, så kan det kanskje virke som om det er flust av jenter som samler på retrospill. Jeg tror ikke det er hele sannheten, men det er i alle fall veldig bra at de stiller opp. Det finnes kanskje fler og? Hvem veit!

Ine Graskopf - Yoshi-entusiast.
Ine Graskopf – Yoshi-entusiast.

Navn: Ine Graskopf
Alder: 25 år
Sted: Født og oppvokst i Molde

Hva samler du på?

– Jeg samler på litt av hvert, men vi kan vel si at hovedfokuset i samlingen min er Nintendo, og for å være enda mer nøyaktig; Super Nintendo! Da jeg startet å samle retrospill hadde jeg i utgangspunktet bestemt meg for å samle CIB-spill utgitt i Europa til Nintendo 64 da dette er konsollen jeg har de største barndomsminnene fra – men nå, 1 år senere, ligger altså hovedfokuset plutselig på SNES-spill. Jeg eide aldri denne konsollen selv som barn, men den var mitt første møte med spillverdenen som 5-6-åring ettersom søskenbarnet mitt hadde én, og jeg titt og ofte var på besøk hos han og spilte. Ellers så er det vel verdt å nevne at jeg er Yoshi-fangirl og samler det jeg kommer over av Yoshi-effekter og spill! Samler og spiller også nyere generasjoner, og da går det mest i PS3, Nintendo 3DS og Nintendo Wii.

Hvorfor begynte du å samle på retrospill?

– Det startet med noe så enkelt som at jeg skulle rydde kjelleren i barndomshjemmet mitt hos mor og far. Der dukket både den gamle N64-konsollen min opp pluss flere spill med både esker og manualer intakt! Jeg følte meg som en unge på julaften da jeg fant de igjen, og fant fort ut at jeg ville utvide samlingen og ha dette som en hobby.

Spillstøtte?
Yoshi passer på spillene

Hvor lenge har du samlet på retrospill?

– Jeg har samlet målrettet 1 år nå i mars. Med andre ord ganske fersk i gamet!

Hvor mye tid per uke bruker du ca på samlingen din?

– Veldig variabelt! De ukene jeg har mye fritid går det naturligvis flere timer til den, men generelt tipper jeg ca. 5-6 timer i uken. Bruker også en del tid på Retro1-forumet hvor man treffer mange likesinnede og trivelige mennesker.

Hvilket er det første spillet du husker å ha spilt? Og hvilken plattform?

– Det aller første spillet jeg spilte som jeg kan huske var Super Mario World til SNES! Fremdeles et av mine favorittspill!

Hva er dine tre absolutt favorittspill?

– Bare tre?! Dårlig gjort! Av retrospill må jeg nevne – selv om det er en klisjé – Super Mario 64 til N64, som jeg spilte ihjel som barn, Banjo Kazooie til N64 og Super Mario World 2: Yoshi’s Island til SNES. Vil egentlig nevne en hel haug flere SNES-spill, men la gå, da!

Yoshi Yoshi Yoshi
Yoshi Yoshi Yoshi

Du er veldig opptatt av Yoshi, hvorfor det?

– Han (ja, jeg velger å tro at Yoshi er hannkjønn) er rett og slett min favorittkarakter gjennom tidene og jeg syns ikke han får nok creds! Tenk på alle Yoshiene Mario har dumpet gjennom årene som har gått uten engang å blunke?! Han stiller alltid opp og er like blid og søt likevel. Nei, stakkars Yoshi – noen må ta vare på han! ;)

Har du noen mål når du samler, og kunne du fortalt litt om det?

– Mine mål kan variere fra måned til måned, men – jeg har som hovedmål å samle komplette spill med eske og manual til SNES og N64. Om det står SCN, UKV eller hva det måtte være på carten er ikke viktig for meg, så lenge spillet fungerer på mine konsoller og har engelsk tekst/audio. Jeg har fått tak i de fleste konsollene jeg ønsker meg, men som Nintendo-fan kunne gjerne tenkt meg en NES komplett i eske i samlingen min, så det får bli neste mål! Utenom det så ønsker jeg å få tak i de spillene jeg husker fra barndommen, både de jeg fikk spilt og de jeg ønsket meg.

Hvordan er det å være jente i en forholdsvis mannsdominert hobby? Har det noen fordeler? Ulemper?

– Jeg tenker ærlig talt ikke så mye over det. Jeg har alltid vært en såkalt guttejente og hatt andre interesser enn typiske “jenteinteresser”. Mens søsteren min lekte med Barbie-dukker lekte jeg med dinosaurer og andre dyr… den eneste dukka jeg kan huske å hatt var en Action Man som jeg ønsket meg fordi det fulgte med en innmari kul ulvefigur med rustning og laser på øynene! Jeg tror ikke det har verken fordeler eller ulemper å være jente i retrospillmiljøet, jeg tenker iallefall ikke sånn på det, jeg ser bare likesinnede mennesker som jeg kan dele min interesse med.

Jeg har inntrykk av at det er få jenter som samler på retrospill. Tar jeg feil?

– Jeg har også inntrykk av det. Den eneste andre jenta jeg vet om som samler holder til på Retro1 – utover det kjenner jeg dessverre ingen. Jeg vet rett og slett ikke hva som skal til for å engasjere flere jenter. Låse de inn i et isolert rom bestående kun av en retrokonsoll med noen utvalgte spill og ikke slippe de ut før spillene er rundet – kanskje de innser hvor gøy det er da?! Men for å være litt mer seriøs så har det nok dessverre noe med kjønnsrollene vi får tildelt allerede som barn. Jenter skal gå i rosa og leke med dukker og være søte og snille mens gutta skal være tøffe, leke med biler, monstre og ja – spille TV-spill med krig og blod og gørr. Jentene går glipp av all moroa, etter min mening!

Super Nintendo med Mario Allstars-motiv.
Super Nintendo med Mario Allstars-motiv.

Største opptur som retrospillsamler?

– Nå er jeg langt i fra noen veteran i retrospillsamling, så jeg regner med det kommer enda større oppturer med årene, men da jeg fant de gamle konsollene og spillene mine i kjelleren hos mor og far følte jeg at jeg hadde funnet gull, så det må nok nevnes som et av de største øyeblikkene. Ellers så må jeg nevne da jeg kjøpte min aller første Super Nintendo; en boxed Super Mario All-Stars Edition, med en meget pen eske.

Største nedtur som retrospillsamler?

– Å bo i Norge, kanskje? Vi har jo helt sinnssyke priser her i landet. Generelt har jeg ikke hatt så mange nedturer enda heldigvis, men drømmer til stadighet at jeg kommer over helt fantastiske kupp på loppemarked og lignende, og da er det selvfølgelig nedtur å våkne igjen!

N64 og Yoshi Yoshi Yoshi
N64 og Yoshi Yoshi Yoshi

Har du noen perler i samlingen du spesielt vil trekke frem?

– Jeg har ikke noe som er spesielt dyrt eller spesielt sjeldent, det er ikke det viktigste for meg, men spillene jeg vokste opp med og som har holdt ut i så mange år vil jeg kalle perler i samlingen min. Jeg er dessuten veldig glad i den største Yoshi-plushien som står på N64-hylla! Den kom jeg over ved en tilfeldighet på Finn i en hel haug med andre bamser og fikk kjøpt den for en billig penge.

Hvor ofte kommer det noe nytt i samlingen?

– Har ingen eksakt statistikk over det, men i de mest aktive periodene kan det være flere ganger i uka. Andre ganger kan det gå måneder uten at jeg kjøper noe som helst.

Hvor er samlingen din om 10 år?

– Så langt frem i tid har jeg ikke tenkt, men forhåpentligvis har jeg skaffet stacks av CIB SNES- og N64-spill og har et enda større rom å eksponere samlingen min i!

Har du noen tips til unge aspirerende retrospillsamlere?

– Ikke stress! Dette er definitivt en hobby som strekker seg over flere år (med mindre du har uendelig med penger å spytte i). I starten er man kanskje ekstra ivrig etter å få samlingen til å vokse fort, det var iallefall jeg, men prøv å være disiplinert og sett gjerne opp et budsjett over hvor mye du kan bruke på samlingen i uka/måneden. Snakk med andre likesinnede, sjekk ut videoer på YouTube, besøk loppemarked/bruktsjapper osv. – plutselig kommer man over en bortgjemt skatt uten at det trenger å koste skjorta. Og viktigst av alt – kos deg med samlingen og nyt den!

Under følger flere bilder av Yoshi og spillrommet til Yoshine. Ta en titt. Og takk for at du deler dette med oss Ine!


Posted

in

by

Comments

13 responses to “Ukens Samler – Ine Graskopf”

 1. Trond Strømstad Gimre Avatar
  Trond Strømstad Gimre

  Pen samling!
  Kan jo minne om at det finnes noen jenter i samlegruppa på Facebook også :)
  snikreklame: (https://www.facebook.com/groups/samlegruppa/)

  1. Ine Graskopf Avatar
   Ine Graskopf

   Ah, den har jeg ikke sett før. Takk for tipset :)

 2. christian Fremming Avatar
  christian Fremming

  Den Action man med ulven hadde jeg også ;)

  1. Ine Graskopf Avatar
   Ine Graskopf

   Awesome ;)

 3. Jan Olav Hegvik Avatar

  Kul samling, håper du får tatt turen på Retrospillmessen i mai :) Alltid trivelig å møte andre retrohuer :D

  1. Ine Graskopf Avatar
   Ine Graskopf

   Hvis tid og penger strekker til så dukker jeg opp! Har innmari lyst iallefall :D

 4. Ketil_E Avatar
  Ketil_E

  Tøft intervju og stilig samling. Det er dette som er kult med retrospillmiljøet. Samlere som Ine som finner sin egen nisje og går helt inn for det. Må si meg enig i at å bo i verdens rikeste land er en forbannelse iblant. Over dammen har de egne auksjoner kun for klassiske arkademaskiner! Say no more!

  1. Ine Graskopf Avatar
   Ine Graskopf

   Tusen takk, hyggelig å høre! :)

 5. Yngve Johansen Avatar
  Yngve Johansen

  Ukens visdomsord finner man i intervjuet her. Det er viktig å ha det kjekt med samlingen sin, uansett hvor mye man lar seg “inspirere” av de som har mye, og ikke minst store romslige hus. Det viktigste er at man har det kjekt!

 6. Kristin Mjåvatten Avatar
  Kristin Mjåvatten

  for en flott samling. jeg er ei jente på 41 år som også samler på spill :) super mario er favoritten min og jeg samler på game & watch spilla :)

  1. Ine Graskopf Avatar
   Ine Graskopf

   Så kult å høre! :D

  2. Christian Hagen Avatar

   Se her ja! Her kommer dere frem! :D Veldig artig å høre!

 7. Diztar Avatar
  Diztar

  Flott intervju :)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *