Spill som lurte oss

Ungdom har det så lett I dag. Nye spill kommer ut jevnlig og for å finne ut om det passer deg, er det bare å gå Youtube og sjekke. I gamle dager måtte vi enten ha flaks og finne en test i et blad eller gjøre som de fleste – se på omslaget.

HotWheels_Epyx_K7

Hvor mange av oss litt eldre har ikke vært i en butikk, sett over alle spillene og tenkt: ”Goddamn, det spillet SER kult ut!”. Oppsparte bursdagspenger brennes kjapt vekk og vel hjemme er spillet i kassettspilleren. 10 minutter senere føler man et kraftig ballespark av skuffelse da ting overhodet ikke stemmer med omslaget og de fantasiene man hadde da man sto i butikken?

Det finnes MANGE slike spill og spesielt til Commodore 64, rett og slett fordi det ble sluppet tusener på tusener spill. Nintendo-gutta hadde det SÅ mye enklere med sine 200+ titler her i Skandinavia OG et eget magasin som hadde mulighet til å teste samtlige. Jada, vi hadde da magasiner vi også. Men hva ble testet der tror du? Jo da, bare de som var virkelig bra! De 20.000 andre var et sjansespill uten like!

La meg gi deg noen eksempler:

Hot Wheels!

hotwheels1
Mye å gjøre her..

Hot Wheels fra Epyx. Altså, Hot Wheels lekebiler var jo the shit og var man så heldig og enten ha et gulvteppe hvor mønsteret kunne minne om veier eller faktisk et eget teppe som VAR veier… You do the math. Så hva kan vel gå galt med et spill basert på Hot Wheels!?

Du starter i en bilbutikk og blir umiddelbart presentert for et utvalg meget tøffe kjøretøy. Som om ikke det var nok, kunne du også bygge din egen bil basert på et utvalg fronter, midtpartier og bakender for å så lakke den i noen heftige farger (strupt ned pga Commodore sin litt minimalistiske fargepalett). Derfra bar det ut på veien for å cruise din nye Hot Wheel! Mulighetene var uendelige! Du kunne fylle bensin, vaske bilen, skifte olje, tune den (meget fett!), parkere i parkeringsgarasje, og delta i destruction derby. Var det en ting til? Husker ikke.. Etter 10 minutter har du i hvert fall gjort alt og da er det bare å gjenta det.. i det uendelige. Snakker vi det første sandboxspillet? Utfordringene sto i hvert fall ikke i kø her..

La oss plukke frem et annet spill som regelrett lurte pengene fra oss små barn.

Hard Drivin’!

Awsome Sauce!
Awsome Sauce!

Omslaget til spillet lover en actionfylt kveld hvor du får kjøre en Ferrari Fuckings Testarossa!! Jepp, samme bil du hadde plakat av på veggen din! Vi skimter en loop i bakgrunnen her, dette MÅ da bli bra? Arkadeversjonen var skikkelig tøff med heftig grafikk og en actionfylt opplevelse!

Men neida. Vi har noe som er et forsøk på 3D – i en monokrom verden må vite – og er du heldig får du et par tre bilder i sekundet, maks. Lyden var skrekkelig.. Nok sagt. Spillet var rett og slett ikke spillbart. Med mindre du var syk i hodet da.

A-Team!

Yeah! B.A !! Face! Hannibal! Murdock! Dette var en AWSOME serie på TV for de heldige få med flere kanaler enn bareNRK..Hver episode var bedre enn den forrige, vi ønsket aldri det skulle ta slutt! Og når spillet dukket opp i den lokale spillsjappa – ja da trengte det aldri ta slutt heller!

Yep..
Yep..

Ikke før du kom hjem og lastet det inn på din trofaste Commodore 64. Eneste du ville var å rive ut øynene på idioten som laget spillet… Det var ikke i nærheten av noe som TV-serien ga oss. Eneste du skulle gjøre var å skyte fire store hoder og samtidig unngå kulene fra de. Som de skøyt fra.. hodene sine? Ingen lydeffekter, elendige kontroller og hoder som spytter kuler?

After Burner!

Ja, men dette var da et bra spill? Jepp, det var konge i arkaden hvor hardt oppsparte pantemynter gikk på igjen og igjen. Var man i den heldige posisjonen å eie en Commodore 64, ja hvorfor ikke ønske seg spillet til bursdag eller jul slik at man A: Slapp å mase på mamma eller pappa for å bli kjørt til spillehallen og / eller B: Slippe å springe gatelangs etter tomflasker til den sultne arkademaskinen.

Vel hjemme ble kassetten pent plassert i kassettspilleren, LOAD ble skrevet og man trykket Play on Tape. Introbildet lovet gull og grønne skoger. Men hva dukket etterhvert opp? Dritten i elva. Dårlig grafikk, dårlige kontroller og ræva lyd. Du ble lurt. Igjen.

after_burner_01after_burner_03

Hva med deg? Har du opplevd mye av det samme? Få høre!


Posted

in

by

Comments

2 responses to “Spill som lurte oss”

  1. Trond Sinfour Borgersen Avatar
    Trond Sinfour Borgersen

    TomaHawk: helicopter flight Simulator på C64.. do I need to say more?

  2. Jan Olav Hegvik Avatar

    Hehehe, når jeg leser dette skjønner jeg at jeg valgte riktig leir i barndommen (NES) men jeg må si jeg kan identifisere meg litt med skuffelsen. På NES kom jo det strøkne Top Gun basert på filmen, men makkverket de hadde kodet på cartridgen var rett og slett bare til å spy av ^^ Uansett artig lesing Tomas, ser fram til andre skuffelser du nevner fremover ^^

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *