Ukens samler – Stian Hansen

Kom inn, kom inn, i Final Fantasy-stua. Entusiasten Stian viser oss sine spill og samlerobjekter fra serien.

t69s

Ukens samler er en sånn spesifikk samler. Hvor Final Fantasy er kongen. Stian har en imponerende samling av denne uberpopulære spillserien. Les intervjuet og se bildene av samlingen. God fornøyelse og ha en riktig fin uke. 

Navn: Stian Hansen
Alder: 30
Sted: Vikersund

Hvorfor begynte du å samle på retrospill? 

– Godt spørsmål, det er noe jeg spør meg selv om når man ser over hvor mye penger som rusler ut av kontoen :P Men jeg begynte vel og samle mest på grunn av gleden jeg har hatt av og spille Final Fantasy opp igjennom årene. Det begynte i det små med et par brukte spill og har nå tatt nogenlunde av ettersom man stadig vil ha mer.

Hvor lenge har du samlet?

– Jeg begynte vel å samle i 2004 men har egentlig ikke startet seriøst med samlingen før i 2009. Det var da mitt første forseglede black label spill kom i postkassen.

Husker du det første spillet du spilte? Og hvilken plattform det var til?

– Første spillet var Super Mario på NES og ja det husker jeg like godt i dag som de fleste av oss :)
Har selvfølgelig en NES liggende med SMB-serien som blir tatt frem i ny og ne for å ha det litt moro !

Hva er dine tre absolutt favorittspill?

– Hmm ja, det er veldig vanskelig å velge egentlig… men må si i rekkefølge FF 9, FF7 og sist FF 10 som mine favoritter… dette er spill jeg år etter år MÅ spille igjennom for at jeg skal være fornøyd :)

Hvor mye tid per uke bruker du ca på samlingen din?

– Alt i fra 2 timer til 15 timer, kommer an på hva man er på jakt etter om dagen. I det siste har jeg tatt det ganske med ro, siden plassen begynner og bli ett stort problem (om alt skal stå til display, som det SKAL)

Av og til går det galt i produksjonen. Her er en sjelden utgave med trykkfeil på baksiden av coveret.
Av og til går det galt i produksjonen. Her er en sjelden utgave med trykkfeil på baksiden av coveret.

Største opptur som retrospillsamler? 

– Å få mitt FF7 Masterpiece missprint til en latterlig billig penge og ikke vite at det var denne utgaven jeg fikk før det havnet i postkassen. Dette var fra en selger i Australia. Det var herlig og få dette i samlingen da det er veldig få der ute per dags dato som er forseglet… de få som faktisk er til salgs har en nokså stiv pris. De billigste begynner på 5-sifra beløp.

Største nedtur som retrospillsamler?

– Å gå glipp av en FF VII Carddass Sealed boks til under 300,- fordi jeg fant på noe annet enn å sjekke Ebay den dagen !

Det er tydelig at du samler på Final Fantasy, hvorfor falt valget på akkurat denne serien?

– Helt helt tilfeldig at jeg faktisk oppdaget Final Fantasy. Det var kun fordi jeg var med moren min på senteret da jeg var mindre og mens vi var innom spillsjappa så kunne jeg få velge ett bruktspill. Som den “fornuftige” unge mannen jeg var, så plukket jeg ut FF VII fordi det hadde 3 CDer (mye valuta for penga vettu). Etter det var jeg vel stort sett ikke sosial på noe plan de neste 2 ukene. Jeg var bokstavelig talt helt oppslukt i spillet fra første timen !

Advent Children promoutgave!
Advent Children promoutgave!

Jeg er nysgjerrig på den blå Final Fantasy VII Advent Children-DVDen du har. Hva er spesielt med denne? Og hva synes du om filmen? Jeg har sett den selv, og likte den, men det har jeg fått med meg at jeg er forholdsvis alene om.

– Det er en promoutgave som ble gitt ut på E3-messen så vidt jeg vet. Den fikk jeg knabbet til meg av en intetanende svenske for svimlende 40 kroner (hihi) Advent Children-filmen synes jeg selv er veldig bra, den kunne nok hatt noen vrier for at den skulle vært bedre sånn sett…men vi må nok leve med det vi har fått. Selv opplever jeg at jeg også er litt “alene” om å like den :)

Du har mye japanske utgaver av samlerobjekter. Det er kanskje sånn at det japanske markedet får mye eksklusive samlerobjekter til denne serien, som ikke kommer til Europa eller USA?

– Dessverre så er det Japan og USA som får mesteparten av godsakene, spesielt Japan når det gjelder Final Fantasy… Noen ting er nærmest håpløst å skaffe om man ikke kjenner noen som bor/handler i Japan eller faktisk er japanske. Dette gjør selvsagt det å få en komplett samling til en stor utfordring. Kan nevne at det ene PSP-spillet jeg fikk skaffet tok selv en japaner 5 timer på telefonen å finne i Japan og jeg har per dags dato enda ikke sett ett forseglet på Ebay.

Square Minimum Collection
Square Minimum Collection

Hva er Square Minimum Collection? Jeg ser den er signert(?) og at det ligger noen papirer der. Fortell gjerne! Hva er det i boksen med klokka?

– Dette er samlerbokser som ble gitt ut i Japan. De er ikke signert (sadly!) disse kom jeg faktisk over i Norge til en pris jeg kunne leve med. Den ene boksen inneholder figurer fra FF 1, 2 og 3. Den andre inneholder en klokke samt FF IV. Spillene er NTSC-J som fungerer fint på min første generasjons japanske PS3 ;)

Har du noen perler i samlingen du spesielt vil trekke frem?

– Må vel peke frem Masterpiece Misprint FF7 som selve perlen. Selv om de alle er perler igrunn, så er dette det mest spesielle for min del :)

Dette røde skipet\bilen\monsteret hva er det? 

– Dette er selveste Ragnarok fra Final Fantasy 8 (skipet man får litt uti spillet etter en liten blemme i verdensrommet). Mitt mangler 2 deler for å være komplett. Dette har vært en pest og en plage å skaffe har jeg fått oppleve. Om man ikke punger ut masse penger! Dette har jeg klart å unngå hittil til en viss grad, men frykter at de siste bitene kommer til å koste litt mer enn jeg liker…men sånn må man regne med noen ganger ;)

ok2e

Hva med de andre figurene? Er de fra en spesiell serie? 

– Jeg har har hele Advent Children-serien i uåpnede bokser på soverommet, samt de fleste ArtFx Kotobukiya-figurene fra FF 8-serien som man må ha for få delene til Ragnarok-skipet man kan sette sammen. Disse står ikke i eskene sine da jeg ikke har plass å sette de frem på akkurat nå :/

Hvordan stiller du i forhold til å ha komplett samling i Final Fantasy-serien? Det finnes kanskje veldig mange variasjoner av utgavene?

– Jeg har komplett forseglet Black Label på Sony sin plattform, men utover det, er det ett hav av spill som er på flere plattformer og spill som kun ble utgitt i Japan. Så jeg er vel for så vidt nærme en komplett samling av spillene, men det er nok i alle fall 2 år til med jobb, før alt er på plass på den delen :)

Hva er noe du eventuelt mangler som du er på utkikk etter?

– Jeg mangler Artfx Kotobuyaki sine 2 figurer Shiva og Gilgamesh i farget utgave, disse har jeg nå lett etter i straks 4 måneder daglig. Bortsett ifra det er jeg alltid på utkikk etter Limited-utgaver av så si alt FF-relatert. Så ikke nøl med å kontakte meg om du der ute skulle hatt noe jeg ikke har ! :)

Et unikt maleri, fritt tolket etter Final Fantasy 10
Et unikt maleri, fritt tolket etter Final Fantasy 10

Jeg ser du har et flott maleri, hva er motivet, og har du malt det selv?

– Maleriet er et ‘one of a kind’. En tolkning av Final Fantasy 10, som jeg så absolutt ikke har malt selv! Da hadde nok resultatet vært noe helt annet :P Dette var en gave fra en kunstner som jeg fikk i bursdagsgave noen år tilbake :)

Hva har vært det vanskeligste å oppdrive til nå?

– Kotobuyaki-figurene samt noen av de eldre Playstation 1-spillene forseglet har stort sett vært et mareritt. Er nok ting i samlingen min som er verre å skaffe enn det, men det er kun på grunn av flaks at jeg har dem må jeg si da :)

Hvor er samlingen din om 10 år?

– Komplett kort-serie, komplett samling med forseglede spill på alle plattformer og komplett Cold Cast-statuer fra FF 7 t.o.m 10. Håper jeg…Håper og på et stort spillrom hvor alt kan stå i sin prakt…om det skjer vil tiden vise, men det er i alle fall målet :)

Har du noen tips til unge aspirerende retrospillsamlere?

– Sett dere grenser og spesifikke mål for en “sesong” er mitt beste tips. Det er altfor lett å få kjøpefeber og handle langt over mål og mening noen ganger. Viktig å ta tiden til seg og heller slå til når det gjelder :) 


Posted

in

by

Comments

4 responses to “Ukens samler – Stian Hansen”

 1. Trond Strømstad Gimre Avatar
  Trond Strømstad Gimre

  “This guy are sick.”
  ―Aeris, Final Fantasy VII

 2. Stian B Hansen Avatar
  Stian B Hansen

  Couldent be more sane ! Or was that insane ? I allways mix those up :p

 3. Trond Sinfour Borgersen Avatar
  Trond Sinfour Borgersen

  Vi er likesinnede Stian, deilig å ikke være den eneste i Norge :P

 4. Jan Olav Hegvik Avatar

  Meget imponerende =)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *