Forferdelige Spillslutter # 1: Ghosts ‘n Goblins (NES)

Det å komme seg fysisk og psykisk helskinnet gjennom et retrospill kan være en prøvelse. Vanskelighetsnivået på spillene var desidert høyere før, og lagrinspunktene enten ekstremt få eller like ikke-eksisterende som Nicolas Cages påståtte sexappell.

arthur

Det å komme seg fysisk og psykisk helskinnet gjennom et retrospill kan være en prøvelse. Vanskelighetsnivået på spillene var desidert høyere før, og lagrinspunktene enten ekstremt få eller like ikke-eksisterende som Nicolas Cages påståtte sexappell. Etter timevis med hjertet i halsen, skriking mot skjermen og besvergelser slengt mot alt og alle som man på noen måte fant skyldig i ens egne tabber så satt man heldigvis igjen med en belønnende slutt og med følelsen av å ha gjennomført noe stort…ikke sant? Nei, det var ikke alltid sant; noen spillslutter var såpass lavmål at de kan sammenlignes med bøtter med urin helt over utslitte spillere for å gni inn det faktum at de ble ufrivillig rævkjørt og selv betalte for opplevelsen. Denne artikkelen er den første av mange som vil fokusere på spillslutter som virker til å ha vært designet eksklusivt for å få spillere til å miste fatningen. 

Ghosts ‘n Goblins (NES)

Ah, gode gamle Ghosts ‘n Goblins; et spill kjent for sitt fantastiske gameplay og sitt hjerteinfarktfremkallende vanskelighetsnivå. Historien i seg selv er over gjennomsnittet ukreativ, der du er en ridder som skal redde en prinsesse som ble kidnappet av satan selv. Gjesp.

Til gjengjeld er dette er det første spillet jeg har sett der man begynner historien halvnaken, og på en date med en prinsesse i en kirkegård fylt til randen med monstre.
Til gjengjeld er dette er det første spillet jeg har sett der man begynner historien halvnaken, og på en date med en prinsesse i en kirkegård fylt til randen med monstre.

Selv om historiepremisset er som tatt ut av Guinness klisjerekordbok så er det som sagt gameplayet som overrasker positivt. Man får tilgang til en rekke forskjellige våpen, grafikken er ganske fet og fiendene er varierte. Hadde det bare ikke vært for at spillet har et vanskelighetsnivå som får det å skaffe en date med Jennifer Lawrence til å virke som barnemat i forhold. Fiendene er mange, dukker opp fra både løse luften og bakken du går på, og mange av dem respawner konstant. Ikke nok med det, men man har også begrenset tid på seg til å fullføre hvert nivå, og alt som skal til for å ta livet av deg er to enkle berøringer fra fienden. Oddsen er, med andre ord, ikke på din side.

Mange var smarte nok til å gi opp dette spillet, men de av oss som liker en god utfordring og, muligens, mental selvtortur brukte evigheter på å lære oss spillet og dets fiender inn og ut for å en gang kunne slå det. Tilsynelatende uendelig øvelse kombinert med en god dose flaks og tålmodighet tillot et fåtall spillere å fullføre spillet. Når man til slutt hadde tatt knekken på siste boss så satt man der med adrenalinet i høygir og hjertet i halsen og stirret på skjermen i komplett ekstase og ventet på meldingen at man, mot alle odds, hadde kommet seg gjennom denne råtassen av en utfordring. Den følelsen av å ha slått et spill som dette er helt ubeskrivelig god. Følelsen av hva som skjer kun sekunder etterpå, derimot, kan beskrives som lykkens komplette antitese. Du får beskjed om at alt du har gjort frem til nå bare var en illusjon, og det viser seg at for å redde prinsessen du må spille. hele. spillet. om. igjen.

Denne skjermen får blåskjerm til å virke som en velsignelse fra oven.
Denne skjermen får blåskjerm til å virke som en velsignelse fra oven.

Uten den minste hvilepause blir man slengt tilbake til spillets utgangspunkt og alt må gjøres forfra igjen. Ikke nok med det, spillets vanskelighetsgrad økes fra Sykt Vanskelig til Baredrepmegnåforjegkommertilådøuansett. Fiendene er overalt, og med stor sannsynlighet så vil man dø et urimelig antall ganger før man en gang kommer seg gjennom første nivå. På dette tidspunktet vil mange spillere få en kompulsiv trang til å rive kassetten ut av konsollen, tråkke den i stykker, for så å sette fyr på den mens man ler manisk (psykologen min forsikret meg om at det er helt normalt).

You welcom very much.
You welcom very much.

For de stakkars sjeler som rett og slett ikke klarer å gi opp, derimot, så er det faktisk mulig å slå denne vanskelighetsgraden også. Det vil kanskje kreve en skummel cocktail av energidrikk og beroligende piller, men det er mulig. Det som driver de fleste er at siden spillet er såpass ondsinnet at det får dem til å spille gjennom alt sammen to ganger, så må jo det bety at den ekte slutten er ekstra episk. Dessverre er slutten kun episk i en tragisk forstand. Alt man får er en gratulasjonstekst som ser ut til å ha blitt kjørt gjennom Google Translate litt for mange ganger.

Man skulle tro at det å investere i en translatør til å oversette de i underkant av femten setningene som dette spillet inneholdt ikke akkurat ville sprenge budsjettet, men jeg antar at utviklerne var for opptatt med å plotte et av verdens mest panikkinduserende spill til å tenke på slike ubetydelige detaljer som grammatikk og staveleif. Hånet mot din suksess ender dog ikke der; før du får Game Over skjermen slengt i fleisen så foreslås det – ikke så lite dristig – at du spiller spillet nok en gang!

Det eneste som veller opp i kroppen min er selvhat for at jeg brukte uker av mitt liv på å klare å fullføre det samme spillet to ganger, kun for å få en ti sekunders tekstbasert «happy end» som forteller meg at jeg bør spille spillet nok en gang.
Det eneste som veller opp i kroppen min er selvhat for at jeg brukte uker av mitt liv på å klare å fullføre det samme spillet to ganger, kun for å få en ti sekunders tekstbasert «happy end» som forteller meg at jeg bør spille spillet nok en gang.

Jeg er ikke kresen når det kommer til retrospillslutter, og etter et utall terapitimer har jeg forsonet meg med det faktum at jeg faktisk likte Ghosts ‘n Goblins. Det er utvilsomt et bra spill. Men det at det slutter såpass brått etter slik en umenneskelig innsats – uten en gang litt foreslått halvnaken horisontal fetishtango i kirkegården – vil for alltid i mine øyne være endeløst frustrerende.

Denne artikkelen var kun den første i serien over spillslutter som har tært på tålmodigheten. Jeg tar gjerne imot forslag på andre spilltitler jeg kan prøve/brenne meg på.


Posted

in

by

Comments

8 responses to “Forferdelige Spillslutter # 1: Ghosts ‘n Goblins (NES)”

 1. Bård Lilleøien Avatar
  Bård Lilleøien

  Ah, Ghosts’n Goblins. Husker jeg kom meg gjennom for første gang i påsken i fjor(med 3DSen, da jeg satt på nattbussen mellom Oslo og Oppdal). Dvs, klarte bare første runde. På andre, gav jeg opp på andre brett, da de fuglene plutselig kom seglende inn altfor raskt. Hørt om folk som har kommet seg til runde 5 eller noe slikt, og så vidt jeg har forstått, blir fiendene raskere for hver gang.

  Kudos for tålmodigheten!
  Andre spill? Slutten på Ghostbusters er jo legendarisk, om vi skal tro AVGN iallefall.
  Skulle gjerne sett slutten på spill som Silver Surfer, men dette er snakk om spill som er langt tøffere enn ynkelige lille GnG.

 2. Jostein Stensrud Køhn Avatar
  Jostein Stensrud Køhn

  Dette spillet er brutalt. Spesielt hvis man, som jeg, spilte det på Commodore 64, med ladetider på opp mot halvtimen. Spill tre liv (altså ca fem minutter som følge av vanskelighetsgraden), spol tilbake, lad i en halvtime, gjenta.

 3. Jan Olav Hegvik Avatar

  Jeg spilte det enormt mye i barndommen min men kom aldri igjennom andre runde da, dette var noe jeg først fikk til i voksen alder. Men jeg kom til slutt igjennom denne elendigheten og mestringsfølelsen var stor. Men jeg slet mer med “oppfølgeren” på SNES av en eller merkelig grunn. Uansett så var det underholdene og matnyttig å lese om at jeg ikke har vært alene om å bli kvitt mye fauna fra topplokket under de stuntene jeg får av og til. Ninja Gaiden (Shadow Warriors) er ett annet spill jeg først fullførte i voksen alder, og GOD DAMN det er ekte frustrasjon man får intravenøst via øynene……FYTTI HELVETE!!!!! ^^

  1. Bård Lilleøien Avatar
   Bård Lilleøien

   SNES-versjonen har ikke evig med fortsettelser? Eller tar jeg feil? Mulig det var noe slikt som gjorde at jeg aldri spilte den versjonen lenge.
   Når vi snakker om spill jeg fullførte først i voksen alder: Teenage Mutant Hero Turtles på NES. Kjøpt 1991. Rundet i 2011. Jeg var stolt, for det spillet var vanskelig. Men slutten… litt mer enn en liten tekst iallefall, men bra er den kanskje ikke.

   1. Jan Olav Hegvik Avatar

    SNES versjonen blir “fullført” når du går igjennom 2 runde den også :D Turtles til NES har jeg ennå ikke fullført, blodet bruser bare jeg tenker på den banen når du skal deaktivere de bombene…… Samme med Battletoads på bane 3 når du kjører det racet og alt blir en memory game og krever reaksjonstid som får de ypperste OL utøverne til å bli svette :D

 4. Trond Sinfour Borgersen Avatar
  Trond Sinfour Borgersen

  Fantastisk lesing :) Har faktisk ikke spilt gjennom hele dette spillet, men har på det på C64 her ett eller annet sted. Kanskje på tide å finne det og varme opp joysticken.. enda hvor porn det hørtes ut som akkurat nå :D

 5. Jens Olav Bakkland Avatar
  Jens Olav Bakkland

  Kjenner at jeg blir dårlig når jeg tenker på at SNES versjonen av dette spillet ligger i skuffa og ler av meg… Dette egner seg best å spille alene da faren for at du muterer til en “Evil Hulk” er faretruende stor.

  1. Magnus E.S. Avatar
   Magnus E.S.

   Det er vrient, det spellet der!
   Jeg kan huske at jeg kom ganske langt når jeg spilte det på nittitallet, men når jeg fikk prøve det igjen nå var det helt ødelagt!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *