Tankesmie #007: Finnes det godt og ondt?

ts7

Dr. Jørpeland og Prof. Jørgensen tar for seg de store spørsmålene over en øl og svarer etter beste evne. En diskusjonspodcast for de ulærte.
I denne episoden spør vi: Finnes det godt og ondt?

Følg NerdAlert på:
facebook ikontwitter ikonyoutube ikonrss ikon


Posted

in

, ,

by

Comments

4 responses to “Tankesmie #007: Finnes det godt og ondt?”

 1. Dendybar Avatar
  Dendybar

  Hei! Interessant tema som alltid. Bet meg merke i at dere refererer til et eksperiment med sjokkbehandling, milgram-eksperimentet. I det kjente eksperimentet tester de vanlige menneskers lydighet til autoritetspersoner og hvor langt de er villige å gå. For de som vil lese mer: http://en.wikipedia.org/wiki/Milgram_experiment .

 2. Jakoozie Avatar
  Jakoozie

  Jeg er helt enig med dere, det finnes ikke godt og ondt. Moral og etikk er relativt og kulturelt betinget. Mange av de som blir sett på de mest onde i historien handlet i tråd med det de selv oppfattet som rett. Det inkluderer både Hitler og Breivik, for å nevne noen.

  Samtidig er det etter min mening klart at det ikke finnes virkelig uselviske gode handlinger. De som gjør gode ting skal selvsagt applauderes og hylles, men etter min mening gjør de de gjør av egoistiske grunner, selv om de kanskje ikke er klar over det selv.

  1. Arve Synd Avatar
   Arve Synd

   Jeg synes fortsatt vi bør slå et slag for den positive egoismen, som jeg har stor sans for. Det er jo da å gjøre en god handling som ikke nødvendigvis ganger en selv stort utover at man føler seg bra.

   Om vi skal begynne å rakke ned på folk som gjør relativt uselfiske ting for å selv følge seg bra, mener jeg at dette er i samme kategori som å starte å saksøke folk som gir HLR men som brekker noen ribbein underveis.

   Ellers er jeg i stor grad enig i at dette med godt og ond er kulutrelt betinget, dessverre. Eksempelvis, drap av forsvarsløse barn burde uansett av hvor du befinner deg trigge et innebygget moralsk kompass.

   1. Jakoozie Avatar
    Jakoozie

    Som jeg skriver så mener jeg at de som gjør virkelig gode handlinger skal applauderes for det. Samfunnet vårt hadde fungert dårlig uten sånne mennesker. Men jeg synes samtidig at det er interessant å ta et skritt tilbake og se på den underliggende motivasjonen til såkalte uselviske handlinger.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *