Husker du? Jayce and the Wheeled Warriors

Tegnefilm-underdogen som forsvant..

Jayce and the wheeled warriors

Tegneserier på 80-tallet

Episke fantasieventyr, helter fra andre planeter og gigantiske roboter, alt dette var en naturlig del av 80-tallets tegneserieunivers. I Norge fikk de som var heldige nok til å ha kabel-tv presentert høye doser tegneseriefilmer gjennom tv-kanalen Sky Channel, hvor alt var på engelsk og alt var u-tekstet.

Du har sikkert hørt om serier som He-Man, Transformers og ThunderCats? Ikke så rart kanskje, siden disse seriene har blitt videreført og fortsett lever i dagens populærkultur, men det var fler serier, mange fler. I dag skal vi se på en av de aller beste, nemlig Jayce and the Wheeled Warriors.

 Hvorfor ble serien skapt?

Matell fikk til og med plassert logoen sin i Tilbake til fremtiden 2. Her ser du den lille jenta som Marty låner hoverboardet fra.
Matell fikk til og med plassert logoen sin i Tilbake til fremtiden 2. Her ser du den lille jenta som Marty låner hoverboardet fra.

Det høres kanskje sprøtt ut, men samtlige av de store tegneseriene på 80-tallet var egentlig markedsføringsmateriell for leker. Alt fra He-Man til Transformers begynte som leker. Tegneseriene ble skapt for å gi et univers til lekene, slik at vi unger skulle forstår hvordan vi kunne leke med dem, selvsagt. Mattel var den store gutten i bransjen, og kjørte denne formelen herfra til evigheten innenfor en rekke franchiser.

I 1985 skapte Mattel lekene Wheeled Warriors, og trengte en serie for å knytte figurene sammen, dermed ble Jayce and the Wheeled Warriors skapt.

Historien i korte trekk

Historien i serien er like bisarr som en hvilken som helst annen fantasy-serie fra 80-tallet. Botanikeren Audric eksperimenterer med bioteknologi, nærmere bestemt botanikk. En dag går noe galt og et knippe av plantene utvikler ondskapsfulle hjerner. Audric skaper en kur, skjult i en liten rot, men må rømme før han får anvendt kuren. Derfor deler han opp roten i to, tar den ene selv og sender den andre til hans sønn Jayce. Så forsvinner Audric.

Audric og Jayce har hver sin del av en magisk rot, som kan stoppe Monster Minds.
Audric og Jayce har hver sin del av en magisk rot, som kan stoppe Monster Minds.

Serien starter da altså med Jayce som får den ene halvdene av roten, og drar ut på en ferd for å finne sin far. De onde plantene (The Monster Minds?!) prøver å fange roten fra Jayce, da de ønsker å ødelegge den. Med seg på ferden har Jayce ymse medhjelpere, og ymse biler med spesialvåpen. Det hører med til historien at de onde plantene kan transformere seg fra menneskeform til biler, høres kanskje kjent ut?

Monster minds i bilform, og lederen Saw Boss, i menneskeform.
Monster minds i bilform, og lederen Saw Boss, i menneskeform.

Lekene

Si hei til kaptein generisk. Den eneste karakteren du kan være når du leker med Wheeled Warriors lekene dine.
Si hei til kaptein generisk. Den eneste karakteren du kan være når du leker med Wheeled Warriors lekene dine.

Du tenker kanskje at nå har vi et perfekt premiss for leker? Skurker, en god helt, og en gjeng med hjelpere, ikke sant?

Nuvel, det tenkte ikke Mattell, og lanserte like så godt hele lekeserien sin med generiske oransje menn som ikke hadde noe med serien å gjøre. Bilene fra serien er likevel intakte, og er i grove trekk like som i serien. Tanken var å lage futuristiske SUV-biler med utbyttbare deler, det vil si at du kan ta av hjul, pistoler og alt mulig annet rart fra hver eneste bil og sette den på en annen. Lekene kan likevel ikke transformere, slik som i tegneserien.

I dag er lekene fra serien samleobjekter, og er derfor utrolig vanskelig å finne i god stand. Mye takket være de utbyttbare delene, som gjør at selgere gjerne har hjulene og våpnene fra en annen bil montert feilaktig.

En snill og en slem leke fra Wheeled Warriors. Alle deler kan byttes ut og settes sammen i forskjellige varianter.
En snill og en slem leke fra Wheeled Warriors. Alle deler kan byttes ut og settes sammen i forskjellige varianter.

Den beste introen

På 80-tallet hadde alle tv-serier en episk intro. Det var bare sånn det var, og alle knivet om å ha den beste. Introsangen var en viktig og intrikat del av å få seerne hektet på serien, og skulle i tilegg oppsummere historien, slik at man ikke trengte å følge med fra første episode. Vi hadde tross alt ikke Netflix på den tiden, og kunne ikke gå tilbake for å se alle episodene når vi ville.

Mange av oss holdt en knapp på introen fra Jayce and the Wheeled Warriors som den beste av dem alle, hør selv og se hva du synes.

Hva skjedde med serien?

Det ble faktisk planlagt en spillefilm av Jayce and The Wheeled Warriors. I filmen skulle Jayce gjenforenes med faren sin, og endelig ta livet av «The Monster Minds», det var bare en hake. Filmen skulle kun produseres hvis lekene ble en suksess, noe de overhodet ikke ble. Dermed stopped serien etter episode 65, helt uten å avslutte storylinen, og der står vi den dag i dag.

Husker du serien? Eller oppdaget du den kanskje for første gang i dag? Fortell om det i kommentarfeltet!


Posted

in

,

by

Tags:

Comments

8 responses to “Husker du? Jayce and the Wheeled Warriors”

 1. Bård Lilleøien Avatar
  Bård Lilleøien

  Hadde Sky da vi fikk kabel-TV på andre halvdel av 80-tallet, men kan ikke huske serien
  Introen var iallefall herlig. På nivå med MASK, om noen husker den…

  1. retrojorgen Avatar
   retrojorgen

   Samme her :) Jeg så ekstremt mye på MASK, det var kanskje favorittserien min :)

 2. Jan Olav Hegvik Avatar

  Utrolig artig og informativt. Jeg fikk ett gjensyn med noe jeg trodde jeg hadde glemt totalt. For når jeg så introen så var det no kjent og jeg har definitivt sett det hos noen venner i oppveksten. Takker så mye for at du åpnet en dør i den mørkelagte minnelabyrinten fra barndommen Jørgen :D

  1. retrojorgen Avatar
   retrojorgen

   Det er en del av disse seriene, som ligger langt bak i hukommelsen, men som dukker opp når man hører igjen introen :)

 3. Robert Singer Engeli Avatar
  Robert Singer Engeli

  introen virker litt kjent, men usikker på om jeg faktisk så noe av dette, hun jenta lignet igrunn ganske på hun i Inspector Gadget da, også så jeg mye M.A.S.K. som kan ligne litt, så kan være at jeg blander sammen litt, men min favoritt tegneserie dukket ikke opp før i 1991 da, The Pirates of Dark Water

  1. retrojorgen Avatar
   retrojorgen

   Husker godt pirates of dark water. Penny ja, de ligner litt :) Hun her er det første eksperimentet til han fyren, så han lager et snilt plantevesen først hehe..

   Penny var jo forøvrig awesome, hun hadde en bok som var en datamaskin også.

 4. Tommy Jørpeland Avatar
  Tommy Jørpeland

  Tror faktisk jeg var en av de få som hadde noen leker fra denne serien..

  1. retrojorgen Avatar
   retrojorgen

   jeg hadde aldri noen, men husker de fra lekebutikken :)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *