Husker du: Norsk is på 80- og 90-tallet

Isen fra 80-tallet er ikke som isen i dag

diplom-is-artikkel

I Norge er is kultur, basta. Vi Nordmenn elsker norsk is, spiller ingen rolle om det er Hennig Olsen eller Diplom is så lenge den er norsk. Det fikk det svenske selskapet GB Glass erfare på midten av 90-tallet, da Nordmenn kollektivt sa nei til is fra utlandet på samme måte som USA forkastet det metriske systemet 20 år tidligere.

Iskrem er drømmen om sommer, de to månedene vi får oppleve Norge på sitt vakreste, før alt snur og og det går mot vinter igjen. Ispinnen representerer ren idyll, og det er derfor iskremen er så viktig for den norske folkesjelen.

Opp gjennom årene har Norske isprodusenter skapte all slags snedige iskombinasjoner, fra solbær til lakris. Her en en liten listen over noen av istypene som ikke finnes lenger, men som vi husker godt. Kanskje har du minner fra de samme ispinnene som oss, eller husker helt andre. Fortell oss om dine isminner i kommentarfeltet. Hvem vet, kanskje dette kan inspirere norske isprodusenter til en aldri så liten relansering?

Pommac-isen var firkanta , oransje og hadde en "smak av friske frukter".
Pommac-isen var firkanta , oransje og hadde en “smak av friske frukter”.

Pommac-isen (1980-1984)

Pommac-isen var basert på en Svensk brus kalt, du gjettet det, Pommac. Brusen sies å inneholde 25 forskjellige fruktsorter, noe som visstnok skulle være representert i den norske Pommac isen også.

I Norge tenkte vi mest på smaken som en slags champagne-brus-smak. Vi likte den fordi den var oransje, og oransje var kult. Pris: 3, 50kr.

 

Drillo var superkjendis i Norge i 1994, og fikk selvsagt en egen is.
Drillo var superkjendis i Norge i 1994, og fikk selvsagt en egen is.

Drillo-isen (1994)

Året var 1994, det var sommer og Norge var i VM! For første gang på nesten 60 år. Mannen som hadde ledet Norge dit het Drillo, og selvfølgelig fikk han sin egen is. Isen solgte svimlende 8 millioner enheter på en sommer, og er faktisk den største is-suksessen i Norges historie. Selve isen bestod av vanilje med “Drillo-kuler”, dyppet i sjokolade og peanøtter. Høres ganske kvalmende ut, når man tenker tilbake på det. Pris: 10 kr.

Plattfot-isen var punk, grunge og alt annet på en gang. Den representerte isrevolusjonen, fritt for storetåa.
Plattfot-isen var punk, grunge og alt annet på en gang. Den representerte isrevolusjonen, fritt for storetåa.

Plattfot-isen (1990-1992)

På starten av 90-tallet var Plattfot-isen den kuleste isen i frysedisken. Tenk å spise en fot? Hvilken tå skal man spise først? Eller skal man kanskje begynne med den rare helen laget av merkelig gul og rosa vaniljeis.

Frem til nå, hadde omtrent all is sett ut som  en vanlig ispinne, iskrone eller isbeger. Det nærmeste man hadde kommet var en rød is som minnet om en pekende finger. Plattfot-isen var derfor utrolig nok et friskt pus, selv om det var en svær fot.
Pris: 6 kr.

Fakkelisen var den mest bad-ass isen som fantes en periode.
Fakkelisen var den mest bad-ass isen som fantes en periode.

Fakkel-isen (1994-1995)

Kan man ikke spise is midt på vinteren sier du? Det stoppet ikke Diplom-is fra å lansere en is som skulle se ut som OL-fakkelen fra nettopp OL på Lillehammer i 1994.

Denne isen var den største og mest bad-ass isen i hele frysedisken da den ble lansert, og kostet sågar flere kroner mer enn den daværende største isen, med det beskrivende navnet Gigant. Og mens OL ga seg etter 15 dager, holdt fakkel-isen ut i hele to sommer-sesonger. Pris: 15 kr.

Clip og Clap var en merkelig is, som smakte merkelig. Dessuten var den gul og ganske kul.
Clip og Clap var en merkelig is, som smakte merkelig. Dessuten var den gul og ganske kul.

Clip & Clap (1992-1994)

Clip & Clap var en ganske merkelig is. Den var dekket av et hard lag med noe gult og uforståelig, som forøvrig smakte himmelsk. Dette var nok mye av grunnen til at Clip & Clap ble favorittisen til mange barn tidlig på 90-tallet. I tillegg var Clip & Clap den eneste isen utenom Kræsj-Pink som hadde tyggis som pinne. En tyggis som det forøvrig var helt umulig å komme til uten å bli grundig klissete på fingrene. Pris: 8 kr.


Posted

in

by

Tags:

Comments

10 responses to “Husker du: Norsk is på 80- og 90-tallet”

  1. Robert Singer Engeli Avatar
    Robert Singer Engeli

    den beste isen jeg husker fra barndommen het Amerikaner og hadde kokosbolle inni isen, var stor is med kjeks, var Døla Is som solgte den før de ble nedlagt, ellers så var Drillo, Plattfot og Clip & Clap ganske gode husker jeg, og fra ungdomskolen så husker jeg at jeg kjøpt mye 88 fra GB, men de fikk etterhvert ikke lov til å selge is i Norge etter det jeg har hørt, siden det er et Svensk merke

    1. retrojorgen Avatar
      retrojorgen

      Hjem-is hadde en is med kokosbolle inni på 90-tallet vet jeg, kanskje de har den fortsatt?

      1. Robert Singer Engeli Avatar
        Robert Singer Engeli

        det kan godt hende det, er bare Den Norske Isbilen som kjører her i strøket, så har ikke sett noe av Hjem-is

  2. Jan Olav Hegvik Avatar

    Antallet “Plattfot” jeg har fortært er klassifisert som en nasjonalhemmelighet :D Jeg var ikke vond å be når det kom til Drillo isen heller for å si det sånn ^^

  3. Bård Lilleøien Avatar
    Bård Lilleøien

    Det syke er at dette er hvordan jeg fortsatt tror iskartet til Diplom-is fortsatt ser ut, da jeg ikke har kjøpt is på 20 år(annet enn kronesis fordi jeg er gammel mann, knirk).
    Finnes Isi-cola(eller Cola-is som vi kalte den) fortsatt? Den var favoritten min fra Diplom.

    1. retrojorgen Avatar
      retrojorgen

      Jeg tror faktisk den har blitt relansert i år :) isi-jordbær derimot må du se langt etter

      1. Bård Lilleøien Avatar
        Bård Lilleøien

        Det fantes en Isi-jordbær også?

  4. Kenneth Jørgensen Avatar
    Kenneth Jørgensen

    Tucan-is !! Mmmmmm

  5. Trond Sätre Avatar

    Eg kan ikkje vere sikker, men eg trur Clip & Clap-trekket må ha vore ein slags fruktkaramell, ikkje heilt ulik Fox

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *