Konsollpresentasjon # 02 : Atari Jaguar

Er maskinen virkelig så forferdelig som alle “kjendisene” på youtube hevder?

SONY DSC

 Hva handler denne artikkelserien om :

Det vil være en kort introduksjon av alt som kan krype og gå av maskinvare. Denne serien vil komme ukentlig hver søndag. Er det noen av dere som kjenner igjen noen av maskinene eller har spilt på de? Skriv gjerne en kommentar og del din erfaring. Dette vil ikke være dybdeartikler men er tenkt for å kunne vise mangfoldet av hva som finnes der ute i vår herlige retroverden.

 Litt info :

Denne maskinen skulle bli Atari sin reddende engel og løse alle problemene de tidligere hadde hatt, de reklamerte knallhardt om at dette var et 64-bits system hvis du gjorde matematikken. Under finner du en av de legendariske reklamene for denne kuriositeten.

 

Litt historie :

Jaguaren ble sluppet siste kvartal i 1994 her i Europa og hadde en særdeles liten distrubisjon, dette var mens Super Nintendoen herjet her med sine 16 bit så det var noe uforståelig for oss unge gamere den gang at en maskin kunne pakke såpass mye som 64 bit. Sega slapp også sin 32 bits Saturn som var en annen konkurrent samt Sony sin Playstation. Ved lansering kostet den ca 249,- USD. Prisen her i Norge husker jeg ikke nøyaktig da jeg kun har minner om at den var ekstremt dyr.

slik så den ut med cd enheten tilkoblet
slik så den ut med cd enheten tilkoblet

Tall fra 2004 sier at den solgte totalt mindre enn 250.000 enheter, noe som er meget labert i forhold til konkurrentene den møtte. Atari sluttet å produsere konsollen allerede i 1996. Det kom også en CD add-on til denne som solgte dertil dårligere og er virkelig blitt et samlerobjekt i fungerende stand idag.

Maskinen er nok helt klart mest populær i USA og nyter en kultstatus i en meget dedikert fanskare. Det publiseres ennå spill til maskinen så den lever fortsatt, for mer info om disse tingene kan man oppsøke AtariAge .

esken til selve konsollen
esken til selve konsollen

Diverse hardware som ble sluppet :

Kontrolleren kan best beskrives som en deformert telefon som er alt annet enn behaglig å spille med, man fikk med overlays til spillene som man la over de nummererte knappene for ytterligere funksjoner i diverse spill.

makkverk kontrollerne i all sin prakt
makkverk kontrollerne i all sin prakt

Jaguar-CD nevnte jeg litt lenger opp og det er akkurat hva det høres ut som, Atari ønsket å gjøre noe med de dårlige salgstallene og så til konkurrentene Saturn, 3DO og Playstation, fellesnevneren der var jo at spill kom ut i CD format og ikke 6MB cartridger.

CD add-on
CD add-on

Multitapen, CD-track memory, Pro controller etc er tilbehør som ble sluppet til en fallende kjempes siste krampetrekning innenfor konsollmarkedet.

 

Spillene :

Ubisoft sin store plattform helt Rayman var i starten et eksklusivt spill til Jaguaren, men pga dårlige salgstall endte var lemløse helt opp som multiplattform. Spillet er meget underholdene og ser fantastisk ut på maskinen.

Ubisoft sin plattform helt
Ubisoft sin plattform helt

Tempest 2000 er min personlige favoritt til dette kattebeistet av en maskin, musikken er bare helt RÅ og gameplayet er fabelaktig, dette er alene grunn nok til å anskaffe seg konsollen.

Gameplay av Tempest 2000
Gameplay av Tempest 2000

Et spill mange nevner som en av de bedre er Alien vs. Predator, ofte forkortet til AvP, personlig falt aldri dette spillet i smak og det har absolutt ikke eldes no bedre. Bildeoppdateringsfrekvensen er horribel og jeg ble aldri noe revet med av det som skjedde på skjermen.

AvP gameplay
AvP gameplay

 

Mine personlige erfaringer :

Må spilles tittel!!!!
Må spilles tittel!!!!

Jeg har spilt det meste av det som er utgitt på konsollen og det er flere godbiter innimellom all “driten”. Kontrolleren krever noe tilvenning men man kan uten problemer ha flere heftige timer med moro på en Jaguar. Worms, Attack of the Mutant Pinguins, Raiden, Rayman og sist men ikke minst Tempest 2000 er alle spill som drar deg med og gir deg en unik retrofølelse kun Atari Jaguar kan gi.

Har du noen ekstra feriepenger å svi av og leter etter noe litt unikt innen retro verden så er ett kjøp av denne maskinen absolutt å anbefale.

 

 


Posted

in

by

Comments

2 responses to “Konsollpresentasjon # 02 : Atari Jaguar”

 1. Ketil_E Avatar
  Ketil_E

  Støtter opp om oppfordringen til å kjøpe denne unike maskinen.
  Jaguar er en overlegen maskin som var sterkt utvidet i forhold til Panther. Problemet var at Atari tvang Flair til å utvikle den tilpassede maskinvaren i 1991 og gjøre produkttesting i løpet av 1992. Sluttresultatet ble noen feil i maskinvaren, en utviklingsmanual skrevet av Atari folk ikke helt kjente med arkitektur, samt buggy og dårlig skrevet programvare for utvikling. Legg til det lille spillutviklingsbudsjettet internt i Atari som førte til at mange av de kostnadene ble forskjøvet til tredjeparts utviklere i form av lisensiering og utviklingsavgifter. Dette ble en oppskrift på katastrofe. Dette var selve problemet for manglende suksess, det hadde ingenting å gjøre med for mange konsoller på markedet.

  Mange av de etablerte utviklingsstudioer holdt seg borte fra plattformen, og de som prøvde seg feilet siden de rett og slett ignorerte den komplekse multi-arkitektur løsningen i favør av å kun bruke M68K. Dette skapte forvirringen av det å være 64-bit eller ikke. M68K er ment til å slås av etter bootstrapping, og ikke være en hovedprosessor. Dette ble da ikke gjort og Jaguar klokken ble halvert og bus ble begrenset slik at det ble en dyr 16-bits maskin.

  Faktisk ble noen spill portet over fra Genesis som et resultat av Ataris søksmål mot Sega. Dette var rett og slett en ren port uten noen form for tilpasning til 64-bits arkitekturen. Dette førte til ytterligere misoppfattelse av plattformen da den kjørte spill langt under sin kapabilitet.

 2. Tor Even Myhre Avatar
  Tor Even Myhre

  Fascinerende lesning !

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *