På 80-tallet fristet Donald Duck & Co med leker av alle slag
På 80-tallet leste alle fra bestemora di til nabojenta Donald Duck og Co, og det visste lekebransjen å utnytte. På midten av 80-tallet hadde Donald Duck og Co nemlig et ukentlig opplag på 250 000 blader. Til sammenligning har blad som FHM i dag et opplag på i underkant av 26 000 i måneden.
Med andre ord hadde ingen en bedre reklamekanal rettet direkte mot alle små barn rundt om kring i Norges land enn Donald Duck & Co. Reklame i Donald bestod som regel av en annonse på side 2, en annonse på baksiden, samt premiene man kunne vinne på siste side av magasinet. I denne artikkelen skal vi se nærmere på annonsene man kunne finne i Donald Duck og Co fra 1980 – 1986.
LEGO
Lego City (LEGOS-mest solgte serie gjennom tidene) og Lego Space gikk sin seiersgang i Donald på 80-tallet. Hvem hadde vel ikke lyst til å bygge sin egen by? I en verden hvor man ikke hadde Sim City var dette det beste valget for barn med en ordfører i magen. Som reklamen sier: Det er som å bo i sin egen by.
Slagordet for Lego Space var forøvrig: Det er som å bo på en annen planet!

Playmo (Playmobil)
Vi kalte det Playmo, men det het egentlig playmobil, og alle unger hadde minst en figur på 80-tallet.
Det fantes utallige varianter av dyr, biler og figurer innenfor alle yrker. Eneste likhetstrekket var at alle Playmomenn hadde den samme dumme sveisen.

Bærbar lyd
Den bærbare lydrevolusjon kom på 80-tallet, og kasettspilleren fra Philips var så state-of-the-art som det kunne bli. Donald hadde stadig konkurranser hvor andrepremien var 10 valgfrie kassetter, slik at vi kunne skaffe det nyeste fra Øystein Sunde, Knutsen og Ludvigsen eller Jannike.
En annen populær aktivitet på 80-tallet var å ta opp sine egne kasetter, og der kom spilleren fra AGFA inn i bildet. Tenk å kunne ta opp sin egen stemme på bånd? Utrolig.

Kassetter basert på filmer
Har du laget en film sier du? La oss fortelle den omigjen på kasett, og gi lytterne en bok de kan lese samtidig som kasetten blir spilt av.
Omtrent slik må det ha hørtes ut da kassett-selskapene pitchet ideen om kassetter basert på kjente filmer til Hollywood. Det høres kanskje ut som et rart konsept i dag, men på 80-tallet hørte alle barn på Disneys eventyrbånd. Film og kasettleverandøren Select lanserte også kassettversjoner av filmer som ET og Star Wars.

Elektroniske spill
På 80-tallet begynte håndholdte elektroniske spill å dukke opp. Det fantes spill med elektronisk skjerm, og mer tradisjonelle spill som ble pusset opp med elektroniske komponenter i seg. Et eksempel på dette var sjakkspillet fra Fidelity Electronics. Spillet lot deg spille sjakk mot en computer, og fungerte på den måten at et lys indikerte hvilken brikke computeren ville flytte. Når du løftet opp brikken, lyste en annen lampe der computeren ville at du skulle plassere brikken for den. Med andre ord måtte du selv flytte alle brikkene i spillet.
Challenge Racer var et annet spill hvor banen var fast, mens bilen og fiender ble indikert via lys, og vi syntes det var ren og skjær science fiction.

Barbie
En stor prosentandel av Donald sine lesere er faktisk jenter, og jentene de har sin egen leke, nemlig Barbie. Barbie drev med alt mulig rart på 80-tallet, fra snowboard til jogging, og av og til hundeslede-ridning. Av og til dro Barbie sågar på party med sin bedre halvdel Ken, og da skortet det ikke på glitrende bekledninger i beste Bobby Socks stil.

Ønsket du deg andre leker på 80-tallet, eller er det en leke du husker spesielt godt? del med oss i kommentarfeltet!
Leave a Reply