Husker du: Leker Donald Duck & Co fristet oss med på 80-tallet

På 80-tallet fristet Donald Duck & Co med leker av alle slag

donald-1

På 80-tallet leste alle fra bestemora di til nabojenta Donald Duck og Co, og det visste lekebransjen å utnytte. På midten av 80-tallet hadde Donald Duck og Co nemlig et ukentlig opplag på 250 000 blader. Til sammenligning har blad som FHM i dag et opplag på i underkant av 26 000 i måneden.

Med andre ord hadde ingen en bedre reklamekanal rettet direkte mot alle små barn rundt om kring i Norges land enn Donald Duck & Co. Reklame i Donald bestod som regel av en annonse på side 2, en annonse på baksiden, samt premiene man kunne vinne på siste side av magasinet. I denne artikkelen skal vi se nærmere på annonsene man kunne finne i Donald Duck og Co fra 1980 – 1986.

LEGO

Lego City (LEGOS-mest solgte serie gjennom tidene) og Lego Space gikk sin seiersgang i Donald på 80-tallet. Hvem hadde vel ikke lyst til å bygge sin egen by? I en verden hvor man ikke hadde Sim City var dette det beste valget for barn med en ordfører i magen. Som reklamen sier: Det er som å bo i sin egen by.
Slagordet for Lego Space var forøvrig: Det er som å bo på en annen planet!

Lego City og Lego Romprogram (space). To av de mest populære lego-seriene på 80-tallet.
Lego City og Lego Romprogram (space). To av de mest populære lego-seriene på 80-tallet.

Playmo (Playmobil)

Vi kalte det Playmo, men det het egentlig playmobil, og alle unger hadde minst en figur på 80-tallet.
Det fantes utallige varianter av dyr, biler og figurer innenfor alle yrker. Eneste likhetstrekket var at alle Playmomenn hadde den samme dumme sveisen.

Playmobil safari, i tilfelle du ønsker å bli en safariperson når du blir voksen
Playmobil safari, i tilfelle du ønsker å bli en safariperson når du blir voksen

Bærbar lyd

Den bærbare lydrevolusjon kom på 80-tallet, og kasettspilleren fra Philips var så state-of-the-art som det kunne bli. Donald hadde stadig konkurranser hvor andrepremien var 10 valgfrie kassetter, slik at vi kunne skaffe det nyeste fra Øystein Sunde, Knutsen og Ludvigsen eller Jannike.

En annen populær aktivitet på 80-tallet var å ta opp sine egne kasetter, og der kom spilleren fra AGFA inn i bildet. Tenk å kunne ta opp sin egen stemme på bånd? Utrolig.

Sjekk de fete blå hodetelefonene. Bærbar musikk var den store hypen på 80-tallet.
Sjekk de fete blå hodetelefonene. Bærbar musikk var den store hypen på 80-tallet.

Kassetter basert på filmer

Har du laget  en film sier du? La oss fortelle den omigjen på kasett, og gi lytterne en bok de kan lese samtidig som kasetten blir spilt av.
Omtrent slik må det ha hørtes ut da kassett-selskapene pitchet ideen om kassetter basert på kjente filmer til Hollywood. Det høres kanskje ut som et rart konsept i dag, men på 80-tallet hørte alle barn på Disneys eventyrbånd. Film og kasettleverandøren Select lanserte også kassettversjoner av filmer som ET og Star Wars.

Hva sier du til ET eller Star Wars som lyttekassett?
Hva sier du til ET eller Star Wars som lyttekassett?

Elektroniske spill

På 80-tallet begynte håndholdte elektroniske spill å dukke opp. Det fantes spill med elektronisk skjerm, og mer tradisjonelle spill som ble pusset opp med elektroniske komponenter i seg. Et eksempel på dette var sjakkspillet fra Fidelity Electronics. Spillet lot deg spille sjakk mot en computer, og fungerte på den måten at et lys indikerte hvilken brikke computeren ville flytte. Når du løftet opp brikken, lyste en annen lampe der computeren ville at du skulle plassere brikken for den. Med andre ord måtte du selv flytte alle brikkene i spillet.

Challenge Racer var et annet spill hvor banen var fast, mens bilen og fiender ble indikert via lys, og vi syntes det var ren og skjær science fiction.

Elektronisk sjakk og bilspill fra henholdsvis Fidelity Electronics og Actronics.
Elektronisk sjakk og bilspill fra henholdsvis Fidelity Electronics og Actronics.

 Barbie

En stor prosentandel av Donald sine lesere er faktisk jenter, og jentene de har sin egen leke, nemlig Barbie. Barbie drev med alt mulig rart på 80-tallet, fra snowboard til jogging, og av og til hundeslede-ridning. Av og til dro Barbie sågar på party med sin bedre halvdel Ken, og da skortet det ikke på glitrende bekledninger i beste Bobby Socks stil.

Barbie drev med mye rart på 80-tallet, blant annet jogging, hundesledekjøring og glamparties.
Barbie drev med mye rart på 80-tallet, blant annet jogging, hundesledekjøring og glamparties.

Ønsket du deg andre leker på 80-tallet, eller er det en leke du husker spesielt godt? del med oss i kommentarfeltet!

 


Posted

in

,

by

Tags:

Comments

14 responses to “Husker du: Leker Donald Duck & Co fristet oss med på 80-tallet”

 1. Bård Lilleøien Avatar
  Bård Lilleøien

  Hah, mye bra her.
  Selv husker jeg best en konkurranse fra ett av mine tidligste Donald-blader, der man kan vinne en NES med Duck Hunt. Husker spesielt godt teksten “Nå kan du skyte ender på TV-skjermen! Men ikke fortell det til Donald.”
  …skal se om jeg får gravd frem bladet og scannet.

  1. retrojorgen Avatar
   retrojorgen

   Wow kult! Sjeldent det var reklame for spillemaskiner fra Nintendo i Donald :)

   1. Bård Lilleøien Avatar
    Bård Lilleøien

    Nå er bladet ganske godt begravet på boden, så får se når jeg orker å ta det frem. Må fløtte ut ørten kasser. Skal en tur inn dit på søndag og hente ut noe, så kanskje, om det ikke blir for knotete da.
    Innbiler meg at det er fra konkurransesiden bakerst i nr 52 i 1987, noe jeg tror jeg husker da det er et av veldig få blader jeg har fra den tiden, men jeg kan ta feil.
    http://www.donald.no/blader/donald-duck-co-nr-52-1987/

    1. Robert Singer Engeli Avatar
     Robert Singer Engeli

     fant ikke noe i blad nr. 52 fra 1987 her ihvertfall

     1. Bård Lilleøien Avatar
      Bård Lilleøien

      Hmm, det kan kanskje ha vært høstnummeret(dobbeltnummer) da. Mener bestemt det var fra 1987(og sjekket også at det var dette året Duck Hunt kom i Europa). Har svært få nummer fra denne årgangen selv..
      Eneste jeg husker er at det var på “oppgavesiden”, som da var en sånn utbrett bakerst…

     2. Robert Singer Engeli Avatar
      Robert Singer Engeli

      sjekket alle bladene fra 1987 inkluder de ekstra bladene som fulgte med, høst, sommer, påske og jul, uten å finne noe ihvertfall, bare det på bildet over, kan det ha vært sommershow eller noe av det andre fra donald kanskje? skal se over de fra 1988 når jeg orker, noe særlig etter det er det tvilsomt at det er ifra tror jeg ihvertfall

     3. Bård Lilleøien Avatar
      Bård Lilleøien

      Har tenkt å se over imorgen, og da finner jeg ut av det. Da må jeg inn i boden uansett, og det frister ikke å måtte grave seg inn der flere ganger enn nødvendig.

     4. Bård Lilleøien Avatar
      Bård Lilleøien

      Okei, jeg gravde meg inn nå, av ren nysgjerrighet. Det er fra nr 52 i 1987. Sjekk utbrettsiden bakerst, på andre siden av kryssordet. “TV-spill med elektronisk pistol fra Nintendo. Nå kan du ‘skyte’ ender på skjermen, men ikke fortell det til Donald.”

     5. Robert Singer Engeli Avatar
      Robert Singer Engeli

      ah, fant det nå, var bare så lite at jeg sikker overså det første turen jeg så over bladet http://www.weebly.com/uploads/5/4/8/0/5480588/nintendo_premie_2.jpg bilde der, like dårlig oppløsning som første da, for andre som vill se :P

     6. Bård Lilleøien Avatar
      Bård Lilleøien

      Haha, jeg som akkurat satt og scannet den siden selv :P

     7. Robert Singer Engeli Avatar
      Robert Singer Engeli

      det kan du da bare gjøre, hvis du syns det trengs litt høyere oppløsning :P har 1985-1989 komplett scannet på pc’n av donald som jeg har fått fra noen andre, hadde det vært mine scans så hadde det vært litt bedre kvalitet over det :P

     8. Bård Lilleøien Avatar
      Bård Lilleøien

      Min scan er ikke så mye høyere da jeg krympet den litt og tok med det som var på siden bak også. Men din var jo egentlig lesbar nok.
      http://i1306.photobucket.com/albums/s567/Dadaph/donald-52-1987_zps975492a9.jpg

     9. Robert Singer Engeli Avatar
      Robert Singer Engeli

      pluss at photobucket krymper ting de også når man deler der hvis dem er store sånn uansett :P

 2. Tomas Kristiansen Avatar
  Tomas Kristiansen

  Nikko radiostyrte biler! Ååååh.. husker jeg sikla skikkelig etter disse godsakene i Donald bladene!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *