Ukens samler(e) – Tanja Båtvik og Lars Øyvinn Helden

Denne uken tar vi turen til Trøndelag!

20140730_182902

Lars og Tanja
Lars Øyvinn Helden og Tanja Båtvik

I Verdal har vi nemlig funnet et par med en felles lidenskap. Kan du gjette hvilken?

Lars Øyvinn Helden er 34 år og oppvokst i Verdal. Etter en runde rundt i Norges land som “student” havnet han tilbake i voksen alder. Tanja Båtvik er 39 år og oppvokst på Hitra. Hun har bodd i Trondheim i 10 år før hun flyttet sammen med Lars Øyvinn i Verdal.

Hvordan startet dere og samle?
– Vi har begge gaming i blodårene, da vi har vært frelst fra barnsben av. Tanja på Atari 2600 og Game&Watch. Jeg på NES og Commodore 64. Jeg (Lars Øyvinn) hadde i et par år drevet å sett på AVGN og et par andre youtubere, så gnisten min var tent kan man si. Da min mor plutslig en dag fortalte at hun hadde ryddet på loftet, og hadde en pose med stæsj som hørte meg til; “Var det noe du ville ha, eller skal jeg bare kaste det?”. Oppi den posen var min, og (for å være helt rettferdig min mellomste bror) sin NES med kontrollere og full pakke. Denne ble så klart tatt med hjem og testet. Vi koste oss glugg ihjel! Etter et par uker fant vi også Tanja sin pappeske med NES og spill, denne hadde vært med oss i nesten 3 år uten at vi hadde vært klar over det. Etter dette så fikk vi virkelig blod på tann, og plutslig kom det pakker fra hytt og revolver, ofte fra ebay og QXL. I tillegg har Tanja verdens beste jobb, som butikkmedarbeider i en bruktbutikk på et gjenbrukstorg. Der kommer det av og til inn godbiter som hun kjøper med hjem hvis det ikke er i samlinga fra før.

Er det en spesiell konsoll hovedfokuset deres er på?
– Vi er såpass ferske i “gamet” at vi fortsatt svelger over alt som kommer vår vei (så lenge det er klingende mynt på sparegrisen). Men det vi har mest av er NES og PS2. NES ettersom vi begge har et godt forhold til konsollen, og PS2 da det er ofte det man kommer over på bruktsjapper og loppemarked. Vi er også fan av Wii U, og prøver og holde følge med utgivelsene der.

Hva slags spill liker dere å spille sammen? Har dere også noen personlige favoritter som dere spiller hver for dere?
– Super Mario 3D World og Super Mario Kart 8 er 2 spill vi har kost oss masse med i det siste! I tillegg er vi stor fan av Mario Party serien. Dette er spill som er moro å spille sammen, og det er også lett å få med seg andre hvis man har folk på besøk. Noen av mine favoritter er Super Mario Bros 3, Mystic Quest på GameBoy, GTA San Andreas, GTA 5 og Double Dragon 2 til NES. Noen av Tanjas favoritter er Rayman og Pandemonium til PS1 og Jak and Daxter the Precursor Legacy til PS2.

Hva synes venner og familie om samlingen?
– Hva folk sier når vi ikke er der, er ikke godt å si, hehe. Men det er ofte folk sier ting som: “det hadde jeg som liten”. Virker som at folk synes det er moro å se igjen ting fra sin barndom. Å komme hit er også stas for onkelbarna og ungene til vennene våre.

Hvis dere skal spille retrospill med noen venner, hvilke spill er det som oftest får luftet seg?
Super Mario 3, World Cup og Gold Medal Challenge er spill som ofte får kjørt seg litt når vi har besøk som er gira på litt retrogaming. Guitar Hero til PS2, dog kanskje ikke så retro, er også en hit.

Hvor kjøper dere spill?
– Grupper på Facebook er mye brukt, i tillegg til bekjente/ebay/tradera og bruktsjappa Tanja jobber i. QXL og Finn.no en gang i skuddåret. Det har blitt helt sinnsyke priser der i det siste. Går også selvsagt litt i trading med kjentfolk.

Hva er dere mest stolte over i samlingen?
– Våre orginale Nintendo 8 bits maskiner står høyt i kurs. I tillegg er vi stolte over Game&Watch samlinga vår, som stort sett består av spill som Tanja fikk av sin kjære onkel som var sjømann. Han reiste “land&strand”, og kom ofte hjem til Hitra med et spill til Tanja ved endt reise. Ligger mye minner i disse for henne.

Hva står på toppen av ønskelista akkurat nå?
– Har en del klassikere til SNES som står høyt oppe på lista: Castlevania IV og Turtles in Time. I tillegg så er Megaman-serien på NES-lista. Vi kommer nok også til å snatche opp LEGO: The Hobbit til Wii U i nærmeste framtid, da dette er spill vi elsker å spille sammen. Så har vi jo selvsagt ønskedrømmer om for eksempel Little Samson, men dette er spill som ligger langt utenfor vår rekkevidde, så bruker ikke tid på disse.

Kan det være denne det er snakk om tro?
Det har sine fordeler å jobbe på bruktbutikk!

Hva er det beste som har skjedd dere med tanke på samlingen?
– Det første som dukker opp i skallen når du snakker om høydepunkt, er når Tanja en dag kom hjem fra jobb med en pose. Hun hadde tidligere på dagen sendt meg en sms om at hun hadde en overraskelse til meg når hun kom hjem. “Hmmm”, tenkte Lars. “Kanskje det er en sixpack pils, for det er jo tross alt fredag”. Men neida! Tanja kom hjem og satte en eske på kjøkkenbordet. Jeg åpna eska og fant en særdeles pen bunke med SNES spill og manualer! Blant annet Aladdin, Super Mario All Stars, Super Probotector, F-Zero, Street Fighter 2, Super Mario World, Super R-Type og Mario Paint. Jeg ble jo selvsagt veldig glad for dette, og utbasunerte: “Nå må vi jo kjøpe oss en SNES!!”. Jeg hadde ønsket med en SNES som liten, men fikk det aldri. Jeg spilte det kun hos venner.
Tanja bare gliste og dro frem en pose som hun satte forsiktig på bordet ved siden av spilla. Jeg åpnet den og jaggu: der var min, eh… vår første SNES! Komplett med kabler, mus og kontrollere. Det er nok en av de største oppturene vi har hatt med samlingen vår! Ja, også var det den gangen hun kom drassende med en Commodore 64, men det får være en historie vi tar ved en senere annledning…

Hvordan ser samlingen deres ut om fem år?
– Tror nok den har blitt litt mer konsentrert. Fokuset vil nok havne på Nintendo etter hvert, og vi har kun de beste spilla til de andre konsollene. Har ikke mulighet til å ha et eget hus til samlinga, så det sier seg i grunnen selv.

Hvordan fungerer spillsamling og spilling som en kjærestehobby?
– Det funker helt kanon! De dagene vi er venner spiller vi co-op, og har vi en dårlig dag blir det fort 1 player, hehe. Problemet er at en av oss er en særdeles dårlig taper, noe som resulterer i at vi av og til kun får prøvd et spill et par gangen før det blir bannlyst. Tanja banner som en full sjømann, og påstår at kontroller, konsoll og spill er lagd i “svovelheimen”. Så da går vi videre til neste spill… Vi får jo også reist litt, som å reise til Retrospillmessa i Sandefjord, der vi var i Mai. Dette er noe vi gleder oss stort til neste år også. Neste tur vi har planlagt er SpillExpo i November. Det blir sjov! Har også litt fokus på spill når vi drar på ferie sammen, som for eksempel det at vi drar på bruktraid o.l. Vi har også med oss 3DSene våre som vi spiller på sammen på hotellrommet. Vi er også to om å finne spill, og vi kan også bremse hverandre litt når kjøpelysten tar overhånd.

Har dere noen tips til andre som har lyst til å begynne og samle?
– Start med de spilla du hadde som liten. Dette gir et enormt nostalgi-kick. Ta det med ro og ikke stress. Ikke kjøp alt du kommer over til enhver pris. Dette er en hobby som kan være svindyr, men også en hobby som kan være overkommelig for de fleste hvis man har litt tålmodighet.
Det viktigste er å ha det gøy!

Vil du gjerne se mer av disse to og kunne ønske artikkelen var litt lengre? Da har du flaks! De har nemlig sin egen YouTube Kanal hvor de stadig legger ut nye spillrelaterte godbiter!

Tusen takk til Lars og Tanja for å ha stilt opp med gode historier og flotte bilder!


Posted

in

by

Comments

2 responses to “Ukens samler(e) – Tanja Båtvik og Lars Øyvinn Helden”

  1. Ine Graskopf Avatar
    Ine Graskopf

    Fin artikkel! Kult at dere deler en sånn hobby som kjærestepar :)

  2. Jan Olav Hegvik Avatar

    Knallfin samling =)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *