Konsollpresentasjon #09 – Nintendo Game Boy

Dette er et forsøk på å fortelle skriftlig om en av gigantene som er sluppet på spillmarkedet siden dets barndom, god fornøyelse!

nintendo_game_boy_by_rollingtombstone-d4xaud5

Hva handler denne artikkelserien om :

Det vil være en kort introduksjon av alt som kan krype og gå av maskinvare. Denne serien vil komme ukentlig hver søndag. Er det noen av dere som kjenner igjen noen av maskinene eller har spilt på de? Skriv gjerne en kommentar og del din erfaring. Dette vil ikke være dybdeartikler men er tenkt for å kunne vise mangfoldet av hva som finnes der ute i vår herlige retroverden.

Litt historie :

Klokken 07.32 våkner jeg med en liten barnefinger i nesa mi, jeg sperrer gluggene opp og min kjære datter ser tilbake, Pappa BUSA skriker hun og ler. Sjarmert i senk og undrende om hun faktisk hadde funnet en busemann trasker jeg inn på badet. Ingen grunn til alarm, det var ikke no gull å finne i fars nesebor. Min egne Zelda prinsesse hadde rett og slett bare sett behovet for å erte pappasan med sitt nye favorittord. Småtrøtt tusler jeg ned for å smøre frokost til meg og henne, morgenmaten fortært setter jeg meg ned foran PC`en og snakker litt med Lars Øyvinn på facebook og sier jeg er usikker på hvilken maskin jeg skal skrive om i dagens “Konsollpresentasjon”. Etter en lang og hard lobbyvirksomhet fra Verdalingen og et løfte om en Stratos endte det med hans ønske, så vær så god Lars, håper du liker den :D

Game Boy er en 8-bits håndholdt maskin som ble utviklet av Nintendo og lansert i Japan 21 april 1989, maskinen ble sluppet på det norske markedet 28 september 1990. Game Boyen var ikke Nintendo sin første “håndholdte” da den æren går til de fantastiske LCD spillene i “Game & Watch” serien. En stor genistrek fra Nintendo sine utviklere var å bundle maskinen med den udødelige klassikeren “Tetris”. I tillegg var batteritiden ganske god med tanke på at grafikken ikke krevde all verden. Game Boyen konkurrerte med Sega sin “Game Gear” og Atari Lynx samt TurboExpress, alle disse konkurrentene hadde fargeskjermer men nådde ikke i nærheten av Game Boy sine salgstall. Totalt har maskinen solgt ca 119 millioner enheter (dette inkluderer Play it Loud, Pocket, Light og Color redesignene). Tetris alene solgte over 30 millioner kopier, på en god andre plass finner vi Pokemon rød og blå med respektable 24 millioner solgte spill.

Gunpei sine første bidrag, husker du disse?
Gunpei sine første bidrag, husker du disse?
Et Game Boy Pocket butikkstativ
Et Game Boy Pocket butikkstativ

Play it Loud var samme maskinen i litt forskjellige farger, Pocket var et redesign hvor maskinen ble gjort noe mindre. Game Boy Light kom kun ut i Japan og hadde et baklys, der av navnet. Game Boy Color er etterfølgeren til disse fantastiske maskinen og kunne da selvfølgelig skilte med å spille av farger på farten.

Game Boy Light som kun ble sluppet i Japan
Game Boy Light som kun ble sluppet i Japan
Alle de forskjellige "Play it Loud" versjonene
Alle de forskjellige “Play it Loud” versjonene
En grønn Game Boy Pocket, den kom i mange andre farger også
En grønn Game Boy Pocket, den kom i mange andre farger også

Designeren til denne fantastiske underholdningsenheten er ingen ringere enn Gunpei Yokoi, dette er mannen som fant opp D-paden som har vært med oss siden samt “Game & Watch” serien. Han avsluttet sin karriere dessverre altfor tidlig og sluttet hos Nintendo etter Virtual Boy fadesen, etter dette utviklet han Wonderswan sammen med Bandai men døde tragisk før denne ble sluppet på markedet.

Visjonæren og skaperen Gunpei Yokoi selv
Visjonæren og skaperen Gunpei Yokoi selv
En virkelig bærbar GIGANT
En virkelig bærbar GIGANT
Gunpei sitt siste bidrag til spillverden
Gunpei sitt siste bidrag til spillverden

Hvordan fungerte den?

Den første modellen brukte 4 AA batterier og dette tilsvarte mange timer (fra 15 til 30 timer!) med gameplay, den kunne vise 4 forskjellige grader av grå rangert mellom lyst og “olivengrønt”. Spillene kom på såkalte gamepaks som du satte i på baksiden av maskinen. På sidene hadde man også en kontrast og lyd”knapp”. Lyden til Game Boy er noe meget spesielt og eget og flere av musikerne som lager chip-tunes musikk bruker en spesialbygd Game Boy for å få autentisk lyd til musikken sin.

Det kom masse forskjellig tilbehør til Game Boy, en egen printer, kamera og link-kabel for å kunne spille multiplayer og diverse forstørrelsesglass med og uten eksterne lyskilder. Grunnen til lyskildene var at man ofte måtte sitte på en bestemt måte for optimalt bilde med godt lys i rommet, de som har spilt på maskinen vet nøyaktig hva jeg prater om.

Et faktisk bilde tatt med Game Boy kamera. Oppløsningen er jo bare helt rå!
Et faktisk bilde tatt med Game Boy kamera. Oppløsningen er jo bare helt rå!
Kameraet du kunne anskaffe deg til Game Boy
Kameraet du kunne anskaffe deg til Game Boy
For å kunne spille i et lite belyst rom
For å kunne spille i et lite belyst rom
En skikkelig kuriositet
En skikkelig kuriositet

Til Super Nintendo kom det et veldig anbefalt ekstrautstyr, nemlig “Super Game Boy”, dette gjorde slik at du kunne spille Game Boy spillene dine på TV, noe som anbefales på det sterkeste og gir litt ekstra liv til klassikerne dine fra Game Boy biblioteket.

En genial addon!
En genial addon!
En egen kontroller til Super Game Boy som kun ble sluppet i Japan
En egen kontroller til Super Game Boy som kun ble sluppet i Japan

Spillene :

Det finnes ingen regionsperre på Game Boy spillene og totalt i alle regioner ble det sluppet hele 733 spill (Japan, USA og Europa) Under kommer jeg til å ramse opp noen av mine absolutte favoritter fra oppveksten og som anbefales på det sterkeste.

– Tetris (Fantastisk Puzzlespill som garantert bidro til de enorme salgstallene konsollen hadde)

– Super Mario Land (Et Mario spill utenom det vanlige, denne gangen sto ikke Miyamoto men Yokoi bak spakene)

– The Legend of Zelda – Link`s Awakening (Dette er helt klart en av de beste Zelda spillene Nintendo noensinne har produsert! Det kom litt senere også en DX versjon med farger)

– Super Mario Land II (Spillet hvor Wario (en av mine favorittkarakterer fra Nintendo) blir introdusert)

– Metroid II – Return of Samus (Metroid spillene har en helt spesiell plass hos meg og dette spillet brukte jeg utallige timer på)

– Mystic Quest (Dette er forgjengeren til Secret of Mana på SNES (Seiken Densetsu II) så det korrekte navnet er derfor “Seiken Densetsu”)

– Kirby`s Dream Land (Det første Kirby spillet hvor man faktisk ikke har evnen til å kopiere fiendens angrep men allikevel et fantastisk plattformspill)

– Gargoyles Quest (En action rpg spinoff fra Ghouls`n`Ghosts serien, her tar du kontroll over Firebrand og legger ut på eventyr)

Gargoyles Ques esken
Gargoyles Ques esken
Kirby esken
Kirby esken
Zelda - Links Awakening esken
Zelda – Links Awakening esken
Metroid II - Return of Samus esken
Metroid II – Return of Samus esken
Mystic Quest (Seiken Densetsu) esken
Mystic Quest (Seiken Densetsu) esken
Dette spillet trenger vel ingen introduksjon, den udødelige klassikeren Tetris!
Dette spillet trenger vel ingen introduksjon, den udødelige klassikeren Tetris!
Super Mario Land 2 esken
Super Mario Land 2 esken
Super Mario Land esken
Super Mario Land esken

På forhånd vil jeg beklage at Pokemon ikke er nevnt på denne listen, det er såpass enkelt at jeg er flasket opp på He-Man, Transformers osv. Pokemon kom noe senere og spillene har aldri fristet meg, jeg har riktignok spilt Pokemon X til 3DS og må si jeg angrer på denne holdningen og ser fram til å teste flere av disse spillene i tiden framover.

Personlig erfaring :

Vi har allerede snakket om denne maskinen i Spillmuseets Retro Cast, Game Boy episoden finner du her. Jeg fikk denne maskinen 10 dager etter bursdagen min ti-års dagen min, Tetris fulgte med men jeg kjøpte også Super Mario Land. Min første Game Boy ble faktisk spilt istykker, jeg brukte den så mye at skriften på forsiden etc forsvant med tiden, knappene fremsto som de vannslipte steinene på Mølen/Jæren. Senere kjøpte jeg en som var “gjennomsiktig” slik at man kunne se alle komponentene som bygde opp den herlige spillopplevelsen. Den dag idag har jeg min originale Game Boy, den befinner seg nå i syrefast plastikk og dette er et klenodie jeg aldri kommer til å kvitte meg med.

Min andre maskin
Min andre maskin

Å rettferdiggjøre verbalt alle de herlige minnene jeg har til denne konsollen er jeg dessverre ikke mann nok til, det finnes ingen ord i det norske vokabulæret som kan beskrive følelsene jeg innehar knyttet til Nintendo sin Game Boy.

Jeg spiller fortsatt aktivt Game Boy spill, men da på den ovennevnte Super Game Boy addonen, noe jeg anbefaler på det sterkeste. På et mer personlig plan har min datter på to år allerede fått sin første Game Boy og spilt udødelige klassikere som Super Mario Land, Kirby, Mega Man osv osv…

Skulle dere fortsatt være i tvil så skylder samtlige retrogamere seg selv spillopplevelser fra Nintendo sin “sort/hvite” knallsuksess, FÅ D SPELT!!!

 

Karakter : 9.5 av 10 mulige D-padder!!

Denne saken ga deg helt utrolig kontroll over dine spillavatarer
Denne saken ga deg helt utrolig kontroll over dine spillavatarer

Comments

3 responses to “Konsollpresentasjon #09 – Nintendo Game Boy”

 1. Frank Eivind Rundholt Avatar

  Jeg sikla veldig etter en Game Boy, da den dukket opp i Norge. Klippet ut alt av reklamer i blader og lagde en utgave i papp i 1:1. Likevel tok det nesten 20 år før jeg fikk min egen Game Boy.

  1. Jan Olav Hegvik Avatar

   Bedre sent enn aldri :)

   1. Frank Eivind Rundholt Avatar

    Ja! Men nå spiller jeg stadig vekk på Game Boyen :-)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *