Morten Knutsen

Her er et bilde som kan få enhver samler til å sperre opp øynene!

IMG_3770

Morten Knutsen
Morten Knutsen

Morten er en hardbarka Nintendo-samler med noen farlig flotte spill i samlingen sin.

Navn: Morten Knutsen
Sted: Bodø

Først og fremst; hva samler du på?
– Jeg samler på Nintendo, og generelt spill jeg har lyst til å spille. Noe sealed og noe gradert, men mesteparten er åpnet. De siste årene har det blitt mye N64 og SNES, og da spesielt CIB. Nå har jeg mistet litt interessen for N64 fordi jeg føler jeg har alle spillene jeg har lyst på til den konsollen, og at jeg generelt ikke er så glad i den. Men SNES er jeg veldig glad i og samler til fortsatt, det er min favorittkonsoll.

Hvordan begynte du å samle?
– Det var når jeg var 17 år gammel, på slutten av 90-tallet. Jeg spilte fra jeg var veldig ung, men var dum og solgte maskinene når noe nytt kom ut. Nå har jeg lært av mine feil og beholder det meste om det ikke er duplikater eller spill jeg ikke har interesse for.

Jeg jobbet når jeg var yngre i en kjede som het Coop Elektro. Det var stas, for da var jeg leder for Nintendo-avdelingen. Det gjorde at jeg fikk jobbe med det som den gang var Bergsala og fikk en del Nintendo-stæsj. Bergsala visste jeg var veldig fan, så når de vant Gullstikka en del år tilbake fløy de meg ned og jeg fikk være med på utdelingen. Jeg satt på første rad med Nintendo Bergsala, og det ble sendt på tv. Det var veldig stas. Også serverte de Halo-øl der, noe jeg syntes var morsomt.

Jeg er en veldig periodisk samler. Selvom jeg har samlet lenge, er det fortsatt perioder jeg er mer aktiv i enn andre.

Du har et bestemt mål du samler mot, har du lyst til å fortelle litt om det?
– Det kan jeg! Jeg falt veldig for spillet “The Legend of Zelda” på NES. Dette var et utrolig vanskelig men underholdene spill. Det fantes jo ingen gameguides på nettet på den tiden, så vi ungene løp til hverandre og fikk hjelp for og komme videre. Etter dette spillet har jeg alltid likt serien veldig godt, og bestemte meg for noen år siden å samle på forseglede zelda-spill. Det hadde vært utrolig kult å en dag få alle! Har fått tak i ganske mange allerede, men det er fortsatt en lang vei å gå.

VGA-gradering er et mye omdiskutert tema i samlemiljøet. Du velger å sende inn spill for VGA-gradering. Hvorfor valgte du å begynne med dette?
– Jeg kom over dette tilfeldig på Ebay, og begynte å lese litt om det. Jeg fant ut at det var en veldig omdiskutert greie men ville prøve det. Kjøpte meg “Ocarina of time” ferdig graded og har etter dette sendt inn ganske mange spill selv og kjøpt flere ferdig gradert. Jeg liker hvordan produktet ser ut i boksene og nerdegreia med karakterene. Jeg vet mange mener det er tull, men om man skulle tatt alle avgjørelser basert på fornuft hadde det ikke vært noe gøy Det er litt følelser som spiller inn.

Morten har også en video på youtube hvor han snakker om VGA:
http://www.youtube.com/watch?v=poTKqU3BBrk

Hvor er samlingen om 5 år?
– Det er vanskelig å si. Jeg er som sagt periodesamler. Har nettopp fått ny utdannelse og fokus på andre ting, så samlingen er litt på pause. Men et mål jeg hvertfall har og som allerede er avtalt er at jeg skal ha et eget spill/hobbyrom i min neste bolig.

Når det gjelder samlingen håper jeg at flere av spillene jeg har er komplette, med mest fokus på SNES.

Hva er det morsomste med å samle?
– Jeg liker godt følelsen jeg får av en alfabetisert og ryddig hylle. Så det er en stor del av samlingen og holde den fin. Jeg må nok også nevne følelsen av å få en tittel du har ventet lenge på eller ikke trudd du skulle få tak i. Også er det selvfølgelig veldig spennende å vente på pakke i posten.

Samtidig har jeg som mange andre samlere dårlig samvittighet for at jeg ikke får spilt alt jeg har, og ikke brukt så mye tid på spilling som jeg gjerne hadde ønsket.

Du er veldig glad i Nintendo, men hva med noen av konkurrentene?
– Når jeg var barn likte man enten Nintendo eller Sega. Aldri begge deler! Jeg var en av Nintendoguttene og syntes det var best.

Når jeg var konfirmant kom Playstation 1 ut, og jeg syntes den så kjempekul ut. Så da brukte jeg en slump med gavepengene og skaffet meg denne. Etter det har jeg kjøpt alle konsollene til både Playstation og Xbox når de ble lansert. Det er ikke så ofte jeg spiller på de, men jeg vil uansett ha de liggende og selger de ikke. Der har jeg lært av mine feil.

Når Playstation 2 kom ut kjøpte jeg den importert fra Japan. Det var en fyr ifra Bergen som reiste til Japan, kjøpte de og solgte de igjen i Norge. Det var en sak om det på TV2 også, så det var jo litt kult. 7000 kroner kostet den meg, men da var jeg først ute av alle i vennegjengen

Fungerer den enda?
– Nei, denne solgte jeg når den ble lansert i europa. Så man kan godt si at det fort ble noen dyre måneder med Playstation 2, men det var veldig verdt det!

Denne karen så kjent ut! (Nintendo Magasinet nr.1 2004)
Denne karen så kjent ut! (Nintendo Magasinet nr.1 2004)

Har du hatt noen ekstra gode kjøp gjennom din lange tid som samler?
– Jeg satt for en stund siden og tittet på tilfeldige annonser på Finn. Der var det en annonse med en mann som skulle rydde unna i boden. På bildet klarte jeg å skimte to NES-maskiner oppå en fryseboks og sendte han melding om disse. Han ville gjerne selge, så da fikk jeg to NES-marskiner med et par spill til 600 kroner. Morsomt at jeg klarte å peile det ut så godt på bildet, og heller ikke en upris.

Ute i “det fri” har jeg nesten ikke funnet noe. Ser at andre har vært heldige med loppemarkeder og brukthandler, men jeg har liksom aldri funnet noe. Jeg kjøpte Conkers Bad Fur day til N64 når det var nytt og har det fortsatt i god stand. Det er jeg glad for den dag i dag, for spillet har blitt dyrt.

En annen ting jeg fant som var litt tilfeldig fant jeg på en morotur til Amsterdam i 2004. Jeg hadde tittet litt etter spillbutikker, men fant aldri noe. Vi gikk litt tilfeldig gjennom en trang gate hvor jeg fant en knøttliten retrospillbutikk. Her hadde de en importert Virtual Boy i eske. Denne er jo ganske skjelden og jeg hadde lyst på den. Den kostet 1700 kroner, så prisen var ikke noe bemerkelsesverdig, men det var gøy å finne den uansett. Problemet oppstod når jeg skulle hjem med fly, for jeg var alt for nærvøs til og sende den som vanlig bagasje. Så den ble med som håndbagasje, og alle de andre måtte dele på mine håndbagasjeting for at den skulle få bli med hjem!

Jeg importerte Panasonic Q når den kom ut også. Betalte rundt 4500 kroner for den i 2004, det angrer jeg ikke på. Er en fantastisk fin konsoll.

Hva er mest stolt over i samlingen?
– Majoras Mask Adventure Set, fordi det er såpass sjeldent. Det ironiske er jo at jeg ikke liker spillet i seg selv, men at jeg følte jeg måtte ha det i samlingen

Hvordan har samlingen utviklet seg gjennom de årene du har samlet?
– De siste årene har jeg blitt mer innsnervet på hva jeg vil ha. Det er CIB. Både konsoller og spill. Det må også være i originale bokser, selvfølgelig.

Jeg har også blitt mer og mer interesert i konsolltilbehør. Her er kravet at det må være offisielt fra Nintendo.

Morten, for de som vil ha mer. Hvor kan de finne deg?
– De kan finne meg på: Youtube, eller som morten1981 på retro1

Tusen takk for den fantastiske titten Morten Knutsen, her var det mye flott!

Hold øynene åpne neste gang dere blar i gamle Nintendomagasiner! Kanskje dere kommer over noen av artiklene hans!


Posted

in

,

by

Tags:

Comments

2 responses to “Morten Knutsen”

 1. Trond Sinfour Borgersen Avatar
  Trond Sinfour Borgersen

  Fantastisk samling! her var det mye moro og mye vakkert :)

  1. Morten Knutsen Avatar
   Morten Knutsen

   Takk for det :-)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *