RetroCrews husekspert viser samlingen sin

Det vandrende encyclopedi og RectroCrew-podcastens retroekspert gir oss et lite innblikk

ketil-forsidebilde

Navn: Ketil Espenæs

Alder: faktisk: 36 / psykisk: 22

Sted: Hafrsjord i Stavanger

Først og fremst; hva samler du på? Først og fremst Atari 8 bit og Commodore, men også andre konsoller og retromaskiner jeg finner interessante.

Hvor lenge har du samlet? Siden 2008

Hva er din favorittkonsoll / maskin? Commodore Amiga 500

Har du et spill å anbefale som har fått for lite oppmerksomhet?

De aller fleste perfeksjonerte arkadeportene til Atari 8 bit. Dessverre er Atari VCS/2600 versjonene mest kjent, men ser desidert dårligst ut. Mario Bros på Atari XEGS er et godt eksempel på en perfekt arkadeportering.

Hvor er samlingen din om 5 år?

Med stort sett de samme maskinene som i dag, men noen er kanskje utslitt og byttet ut. Jeg har ingen ambisjon om å komplettere spillsamlinger, men liker moderne løsninger som Maxflash for å få spilt spillene.

Hvilke leker, spill, filmer og tv-serier var viktig for deg i oppveksten?

På lekefronten var nok Lego, He-Man og Playmo mest sentrale.

Med tanke på film leide vi mye Superted i tillegg til Herbie og Olsenbanden når vi var i barneskolealder. Husker også at min mormor i Bergen hadde tilgang til Sky TV og da fikk jeg se på DJ Cat Show og Fun Factory. Der viste de seriene Mask, G.I. Joe og Voltron. Da jeg besøkte henne husker jeg at Beta fortsatt holdt ut som videoformat, så jeg kan skilte med å ha leid Lyn Gordon på Betamax! Da vi ble litt eldre begynte vi å se filmer som Back to the Future, Min Mikropartner og Ghostbusters.

Av spill fikk jeg først min Atari XEGS i 1990 og måtte klare meg lenge med de spillene jeg skrapte sammen lommepenger til. Har spesielt gode minner fra Blue Max, River Raid og Mario Bros. Jeg var medlem i Atariklubben hvor man kunne kjøpe spill fra. Man ringte til en eller annen fyr i Telemark og bestilte. Husker at han gaulte på kona for å sjekke om de hadde mer igjen av spillet jeg ville ha. Man må huske at dette var mot slutten av Atari Corp sin levetid så det var ikke så mange butikker som hadde godt utvalg av Atari 8 bit. Det var Nintendo og Commodore som dominerte. Sistnevnte erstattet Atarien i 1994 da jeg brukte litt av konfirmasjonspengene mine på en brukt Amiga 500 med ekstra diskettstasjon, 500kb ekstra minne (1 mb totalt) og en haug med spill. Skjermen, en Commodore 1085, kjøpte vi på Elkjøp (rart å tenke på i dag!) Amigaen ga meg ufattelig mye glede og det var et godt steg opp fra grafikken og lyden fra en Atari 8 bit. Jeg kan trekke fram spill som Stunt Car Racer, Pinball Fantasies, Wings of Fury, Dogs of War, Kick Off, Warzone og Alien Breed. Jeg har fortsatt den originale Atarien og Amigaen den dag i dag.

Hva står på toppen av ønskelista?

Mer tid! Trenger å få satt fart på mitt Amiga 1200 prosjekt! Jeg kjøpte en ubrukt A1200 fra tidligere markedsdirektør i Commodore. Han hadde en helt container med ubrukte maskiner som sto nede i India en plass. Jeg kjøpte en av de og har også investert i compact flash kort og akselleratorkor.

Er det noe du vil reklamere for?

Mange av dere hører sikkert på Spillmuseets glimrende Retrocast (Podcasten heter nå Retrotimen, red.amn). Hvis dere har fått hørt på alle de så ta gjerne turen innom radcrew.net for å få hørt på vår Retrocrew podcast. Vi har nå begynt med et spillklubb format der vi velger ut et spill som vi inviterer lytterne til å være med å spille. Annenhver uke prater vi om våre erfaringer vedrørende valgte spill!

Takk for meg og for anledningen til å være med på ukens samler :)

Følg meg på Twitter: @Ketil_E


Posted

in

by

Comments

7 responses to “RetroCrews husekspert viser samlingen sin”

 1. Trond Sinfour Borgersen Avatar
  Trond Sinfour Borgersen

  Dogs of War! Er ikke mange som tar frem dette spillet som en av sine favoritter, men det er ett veldig bra og undervurdert spill! Spilte dette masse selv før i tiden :)

  1. Tomas Kristiansen Avatar
   Tomas Kristiansen

   Det husker jeg spilte mye selv! Digga at man fikk penger for oppdrag som man brukte på våpen og ammo. Var nok litt våpengal den tiden..

  2. Ketil_E Avatar
   Ketil_E

   Timbu!

 2. Jan Olav Hegvik Avatar

  Jeg husker jeg spilte mye på det flysimulatorspillet som fulgte med XEGS maskina, manualen må jo ha veid 1.3 tonn eller no, jeg var overhodet ikke flink men gud bedre hvor moro det var :D

  1. Ketil_E Avatar
   Ketil_E

   Jepp! Tenkt at vi likte 0,5 frames i sekundet :-)

 3. Harald Brobakken Danielsen Avatar
  Harald Brobakken Danielsen

  For en mann!

 4. Pork Charsui Avatar
  Pork Charsui

  Fin samling..

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *