Men hva gjør egentlig denne lille boksen så spesiell?
Siden Commodore 64 ble lansert i Europa i 1983, så har den hatt en veldig spesiell plass i livet til mange datainteresserte. For noen har den vært såpass viktig at de enda ikke har klart å gi slipp på den, og dette gjør Commodore 64 til en plattform som trolig er mye mer aktiv og videreutvikler seg mer enn mange er klar over. Spesielt de siste 10-15 årene har det vært mye fokus på hardware som kan gjøre bruken av maskinen lettere og mer tilpasset moderne tidsalder.
I denne artikkelen tar jeg for meg EasyFlash 3. EasyFlash 3 er en cartridge som er open source, noe som betyr at hvem som helst kan produsere dem da filer til både kretskort og firmware ligger tilgjengelig på nett. For de som ikke ønsker eller evner å sette sammen sin egen, er det mange som tilbyr ferdige produkter. Prisen varierer noe, men sånn ca. 500-600 kroner + frakt er relativt vanlig.
Hva er EasyFlash 3, hvorfor trenger du den?
Så, hva gjør denne cartridgen til et måha-produkt for C64-entusiasten? Det er ikke alle som er like nostalgiske som undertegnede som gjerne venter på at spillet skal loades fra kassett eller diskett og derfor kanskje misunner konsoll-folket som bare kan dytte inn en cartridge i maskinen sin og skru på. Vel, dette her er et av problemene denne cartridgen faktisk løser. Cartridgen kommer med 7 såkalte EasyFlash-slots, som er ROM-slots på 1MB (ja, megabyte!) som hver kan inneholde et såkalt EasyFlash-image. Cartridgen inneholder også 8 slots for kernal-replacements, dvs. C64-ens egen ROM/operativsystem, samt fire slots for expansion cartridger som er kompatible med f.eks. Action Replay, Retro Replay, Super Snapshot eller Nordic Power. Med andre ord er det ganske mye funksjonalitet og moro som kan dyttes inn på denne lille dingsen. Den er også veldig lett å programmere. Programmeringen skjer via USB fra en PC, og cartridgen oppdager automatisk når den får tilsendt nye image-filer og starter et eget flashtool på C64-en.
EasyFlash i praksis
Etter å ha hatt en slik liggende i skuffen i flere måneder fant jeg ut at det var på tide å teste den. Jeg huket tak i et cartridge image med alle de klassiske Games-spillene fra Epyx samlet i en svær samling. Selve flashingen tok 5 minutter, men når det var gjort var det bare å velge ROM-en fra den innebygde menyen. Det tok ikke mange sekundene før jeg var i gang med Summer Games. Hvis man ønsker en ekstra lang sommerolympiade så har Summer Games II en funksjon som gjør det mulig å ta med seg øvelsene fra Summer Games også, og den fungerer selvsagt i dette imaget. Det hører med til historien at for at slike større spill skal virke på EasyFlash 3, så må de være modifisert for å fungere på den, men det finnes allerede en mengde gode titler og samlinger i EasyFlash-format, så det er mange gode grunner til å skaffe seg en. For spill som er såkalt single file, finnes det programmer som hjelper deg å samle slike i et EasyFlash image, og du får faktisk plass til en del av dem på 1MB.
En annen ting denne kan hjelpe med er for de som ønsker å overføre disk-images til ekte disketter eller tape-images til kassetter. EasyFlash 3 kan like enkelt brukes til dette og har en egen disk write-funksjon som kan brukes på samme måte som man flasher ROM-filer til cartridgen. For de av dere som er enda barskere og som ønsker å loade spill fra kassetter, så finnes det programvare som via EasyFlash 3 lar deg skrive ut image-filer av originale kassetter tilbake til kassett via C64-kassettspilleren. Den samme programvaren gjør det mulig å laste enkeltfiler direkte fra PC-en via USB. Kort sagt, dette er en måha-greie for C64-entusiasten og undertegnede skammer seg dypt over å ha latt denne ligge og støve så lenge i skuffen.
Ønsker du å lese mer om denne? Besøk prosjektsiden på http://skoe.de/easyflash/
Leave a Reply