Er datapartyenes tid forbi?

90-tallet var selve gullalderen for LAN-fester, men nå føles det som en svunnen tid

lan-kommentar-forside

Det er fredag kl. 14:00, 4. september, 1999. Skoleklokka ringer, og du rusher hjem fra skolen, kobler løs din 15” ViewMaster tv-skjerm på ørten tonn, ditt miditower-pc-kabinett, og mus og tastatur.

Du pakker ned forsterkern din og de overdimensjonerte høyttalerne, kjøpt for konfirmasjonspenger skal vite, sammen med allskens høyttalerkabler og minijackplugger. 

 Du skal på LAN.

En naturlig del av helgen

På 90-tallet ble LAN en naturlig del av helgen for mange nerdekids, meg inkludert. Vi lossa pcene våre inn i bilene til foreldra våre, eller et trillebår, og dro til nærmeste kjellerstue for en helg med intensiv gaming, kopiering og kameratskap.

Først skulle alt utstyret kobles opp. Vi sjaua som besatt, flytta rundt på møbler og dro kabler på kryss og tvers for nettverk. Kjellerstua så etter hvert ut som brannvesenets værste mareritt, men for oss var det himmelen.

Etter sjauingen skulle den obligatoriske butikk-turen gjennomføres. Det skulle labbes til nærmeste supermarked for å kjøpe inn

Undertegnede, inni et basketmål.
Undertegnede, inni et basketmål.

alt en 14-åring trengte for å overleve et par netter med intensiv stirring på  glødende CRT-skjermer. Vi tøysa som værst på turen til butikken, tok bilder av oss selv mens vi skar grimaser til et digitalkamera med maksoppløsning på 640×480 piksler, og lekte på lekeapparater langs veien som var bygd for femåringer.

På butikken kjøpt man alltid Urge, ostepop, hold-it / mikropizza, grandis, og fyrstekake av en eller annen uforståelig grunn.

Aktivitetene fra turen til butikken gjentok seg på turen hjem, vi lo og fnisa av det sprøe vi fant på, mens vi slurpa i oss brus fra halvlitersflaske vi holdt mellom to fingre, nesten som en sigarett. Det var stilen.

Let the gaming begin, eller?

Da vi endelig fikk stablet oss hjem fra butikken var vi klare for en kveld fylt med latter, dødskamper og kopiering av ymse lydfiler, videosnutter og programvare. Dessuten skulles det brennes cd-er, byttes bakgrunn i windows, og alle musepeker-ikoner skulle endres minst en gang.

Det er et knippe ting som alltid skjer på LAN. Eller, det skjedde i hvert fall konstant på 90-tallet.

For det første måtte spillene distribueres til alle på nettverket. Gud visste at ingen av oss hadde kjøpt et eneste av spillene, og alt berodde seg på ymse cracks, patcher, NO-CD-løsninger og serialer.
Dernest kom erkjennelsen om at noen måtte installere Windows 98 på nytt, som gjerne sakket ned spillstart med 1-2 timer. PS, er det noen som har en diskett så jeg kan lage en Windows 98 Boot-diskett?

Mye frustrasjon skulle ut på datapartyer.
Mye frustrasjon skulle ut på datapartyer.

Jeg får ikke kobla til Quake-deathmatchen, var et relativt vanlig utsagn på LAN, eller Datapartyer som vi kalte det.
Husk at på denne tiden var det ingen internett i kjellerstua. Vi var kun koblet sammen via lokalnettet, og måtte sette ip-adresse manuelt for i det hele tatt å finne hverandre. Du har feil subnet, og vi har samme ip-adresse, det blir konflikt, var normalt å høre. Skal vi spille via IPX eller IP? 802.3 eller 802.2?

vi har samme ip-adresse, det blir konflikt – Tilfeldig LAN-deltaker 1999

Det var ikke måte på den tekniske forståelsen en stakkars 14-åring skulle inneha for å få spilt en ussel runde Duke Nukem 3d.

Endelig, litt spilling

Etter at alle problemene var løst, Windowser var reinstallert og nettverk konfigurert fikk man endelig startet rundene. Vi spilte Quake så basselementene dirra flere centimeter ut fra høyttalerne, DM6 var favoritten. Får du til Rocket-jump da?, spurte Ole Petter, mens han flittig demonstrerte hvordan man pekte rakettkasteren i bakken samtidig som man hoppet for å oppnå Supermann-kraft.

Turen gikk videre til Duke Nukem 3D og Shadow Warrior. Vi sveipet innom Command & Conquer – Tiberium Sun, Red Alert, Warcraft 2 og DOOM 2. Kanskje tok vi en runde Heroes 2, Carmageddon, Age of Empires eller Unreal.

Der spillene ikke strakk til fant vi opp nye regler, andre spillemåter eller dro på utforsking sammen. Vi så på spilleren vår fra andres maskiner og latet som det var en filmscene, eller tastet inn juksekoder for å gå gjennom vegger.

LANets forfall

Ungdomskolen var over og den videregående skolen entret livene våre. Vi oppdaget jenter, fester og alkohol og la LAN-spillingen på hylla. Samtidig kom internett for fullt og endret hele spillbransjen. Plutselig hadde alle bredbånd hjemme, og alle multiplayer-spill krevde internett-tilgang. Man skulle bygge opp karakterer, unlocke items online og delta på online ranking lister. Det dukket opp guilds, klaner og allslags andre lag. Til slutt forsvant LAN-støtte totalt fra spill, og i den nåværende generasjon konsoll- og pc-spill er det vel nærmest absurd om det er implementert noen form for LAN-støtte.

 

Datapartyene ble lagt på hylla, til fordel for festing.
Datapartyene ble lagt på hylla, til fordel for festing.

 

Så er det vel slik det har blitt, internett har gjort det så praktisk å spille hjemmefra at man velger å gjøre nettopp det.

Men av og til savner jeg fortsatt kjellerstua med ostepop og Urge.

 

Undertegnede kan sees lengst fra kamera, ved trappa.
Undertegnede kan sees lengst fra kamera, ved trappa.

 


Posted

in

by

Tags:

Comments

20 responses to “Er datapartyenes tid forbi?”

 1. Tomas Kristiansen Avatar
  Tomas Kristiansen

  Ååå… Får tårer i øynene! Husker det så godt selv.. Savner den tiden gitt!

  1. 17kahlua Avatar
   17kahlua

   nja, du er jo invitert på lan årlig da ;) Så da er det vel bare å stille neste gang da vet du :)

   1. Tomas Kristiansen Avatar
    Tomas Kristiansen

    Vet det, vet det.. :) Skal bli med i år!

 2. Jan Olav Hegvik Avatar

  Utrolig bra skrevet Jørgen, jeg kjente et skikkelig savn selv :D Og konseptet med fyrstekake ble jeg ganske spent på selv ^^

 3. Kim Avatar
  Kim

  Diablo 1. Fy flate, stemning!

 4. Robert Engeli Avatar
  Robert Engeli

  har vært på nyttårslan fast hvert år de siste årene, men er langt mellom hvert lan man er på igrunn, dota spillte jeg mye på lan før i tiden, sammen med q3 og diverse fps spill ^^,

 5. Oterjugend Avatar
  Oterjugend

  Nostalgiske bilder fra kjellerstua til OP :D True story dette :D

 6. moijk Avatar
  moijk

  Dataparty for meg var når de eneste compoene var 4k, 64k, demo, wild og div. musikk & grafikk.

  1. retrojorgen Avatar
   retrojorgen

   Enig Moijk. Demoscenen var fantastisk på 90-tallet. Selv vant jeg 3d-demo-compoen på TG i 2000 :)
   I musikk-compoene gjorde jeg det aldri særlig bra.

 7. Janno Sinclair BuzzBazz Avatar
  Janno Sinclair BuzzBazz

  Må si meg enig her… The LAN’s of yesteryear are gone… Men nå har vi litt større LAN rundt om i landet som er ny opp startet og andre som TG som går den dag i dag. Har vært en del av TG i 7ish år nå og det føles ut som når man først går til så store LAN så blir det liksom ikke helt det sammen med små LAN lengre…
  Selv sitter jeg nesten på LAN 24/7 da jeg bor i kollektiv med felles stue hvor vi har alt på samme nettverk.
  Men med 100/100 nettlinje så blir det skjeldent brukt til å spille på LAN, ofe blir det til å streame video som vi eventuelt skulle ha på egne pc’er og over til TV’n som har fått en dugelig pc laget av eldre deler…

  LAN er muligens forbi i de flestes tanker om man ikke tar seg turen til større arrangementer rundt omkring, men overaskende nok så er selve internett på vei til å bli mer som et massivt LAN…
  Vi må bare vente å se, eventuelt ta et LAN en gang i blandt som en hobby :D

  1. retrojorgen Avatar
   retrojorgen

   Likte innlegget ditt Janno! Kult å høre at det fortsatt finnes kollektiv med Lan i stua :)

 8. Ketil_E Avatar
  Ketil_E

  Savner våkenetter med Quake LAN. Spesielt når man var overtrøtt og installerte div mods som feks Fartman.

  1. retrojorgen Avatar
   retrojorgen

   samma her Ketil!

 9. Mavvi Avatar
  Mavvi

  Sitter på LAN hjemme hos en kar med 9 andre akkurat nå. Akkurat spilt Quake 3 Arena, Warcraft 3 og CS 1.6, så… Er nok ikke helt over enda giiiiitttttt….

  1. retrojorgen Avatar
   retrojorgen

   Godt å høre Mavvi!

 10. ToffeHelstad Avatar
  ToffeHelstad

  Opplevde alle disse tingene på tidlig 2000 tallet også. Husker latterlig lange netter med Age of Empires, Quake, Unreal og altfor mye inntak av sukker og frozzenpizza. It was AWESOME.

 11. David Arnesen Avatar
  David Arnesen

  Skikkelig LAN for meg er at folk sikler etter parnet og magplip kabel for raskest mulig nett mellom amigaene sine. Noen år senere etterfulgt av de ikoniske brølene “hvem er det som har glemt å terminere!!!!”

  1. retrojorgen Avatar
   retrojorgen

   haha! Husker dette godt. Husker første gang vi skulle koble opp coax-kablene, og ikke kunne forstå hvorfor det ikke virket uten terminator :)

 12. mcmyhre Avatar

  Vi LANet som godt voksne og begynte ikke med det før på slutten av 990-tallet, så for oss var det ikke over før godt ut på 2000-tallet.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *