En skikkelig datamaskin-entusiast!

Navn: Remi Jakobsen

Alder: 39

Sted: Lier

Først og fremst; hva samler du på?

Arcade/Coin-up maskiner, datamaskiner fra Commodore og andre “populære” datamaskiner og konsoller fra -80 tallet og litt før og etter.

Hvor lenge har du samlet?

Har aldri helt glemt maskinene og spillene jeg vokste opp med, så har vært litt av og på med å bruke emulator, skaffet meg en spilleautomat som jeg solgte igjen, skaffet meg en Commodore 64-SX (portabel Commodore 64 maskin) som jeg solgte igjen etc. Den «samlinga» jeg har i dag har bygget seg opp de siste to årene.

Hva er din favorittkonsoll / maskin?

Vanskelig å velge bare en, men har en forkjærlighet for Commodore 64 og hele Amiga-serien med datamaskiner. Skal jeg velge bare en blir det Commodore 64.

Har du et spill å anbefale som har fått for lite oppmerksomhet?

På Commodore 64 synes jeg et veldig bra «shoot ‘em up» spill er Armalyte (1988). Det markerer for meg et slags høydepunkt for hva som er mulig på en Commodore 64 med de begrensningene maskinen har (under 1MHz).  Jeg liker generelt sett både sjangeren og det at man kan spille to samtidig.

Spillet viser mange flere “sprites/objekter” på skjermen en det som maskinen egentlig er laget (sprite multiplexing) og har «smooth» fullskjerm-scrolling. Grafikken utnytter de 16 fargene maskinen har veldig bra, like imponerende i dag som når jeg så det for første gangen for 25 år siden.

Hvor er samlingen din om 5 år?

Jeg ønsker meg en eller flere «dedikerte» Arcade maskiner med klassikere som for eksempel Pac Man, Space Invaders etc. Det må gjerne være noen nedslitte defekte maskiner som jeg gir «nytt liv» og setter i stand.

Hvilke leker, spill, filmer og tv-serier var viktig for deg i oppveksten?

Commodore 64 maskinen ble mye brukt så klart. Ble mye Commodore 64 istedenfor TV-titting da jeg ikke hadde egen skjerm men måtte koble til familiens TV. Før Commodore 64 hadde jeg en Pong konsoll å koble til TV. Hos en kamerat husker jeg vi spilte Jupiter Lander på Commodore VIC 20 hans. Jeg var også veldig glad i Arcade spille-automater om jeg hadde fått noen lommepenger. Utenom spill var Lego en klar vinner tidlig i barndommen, by Lego, romfart Lego og til slutt ridder Lego.

Hva står på toppen av ønskelista?

Kanskje den opprinnelige Amiga maskinen, en Amiga 1000 (med esken intakt så klart, eller en Arcade cocktail maskin som jeg kan pusse opp, Space Invaders for eksempel.)

Er det noe du vil reklamere for?

Jeg vil reklame for å bruke CRT skjerm (15 KHz) når du skal spille eller vise fram klassiske spill. Grafikken er laget for dette. Når du bruker en «moderne» flatskjerm eller spiller gjennom emulator på en «PC skjerm» så «blir» grafikken mye mer «blokkete». Når du leser en eller annen reportasje og ser på skjermbildene fra et retro-spill, så tenker man «kan ikke huske grafikken var fult så firkanta og dårlig på den tiden». Hjernen din spiller deg ikke et puss, grafikken var faktisk mye bedre når du spilte spillet for masse år siden. Grunnen er at skjermbildene som regel blir tatt på den «lette» måten, rett fra en emulator istedenfor å fotografere skjermbildene fra en CRT skjerm.  Dette har jeg tenkt å gjøre noe med og har derfor nylig opprettet en hjemmeside der jeg legger ut fotograferte skjermbilder «www.crtscreenshots.com» .


Posted

in

by

Tags:

Comments

One response to “En skikkelig datamaskin-entusiast!”

  1. Ketil_E Avatar
    Ketil_E

    Herlig samling!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *