Spillanmeldelse – Rare Replay

Sjanger: Spillsamling
Utgis: 07. August 2015 i Europa
Utvikler: Rare Ltd
Utgiver : Microsoft Studios
Pris: ca 249,- for fysisk kopi
Rare Replay er kun tilgjengelig på XBOX One

Det er sjeldent jeg har vært mer gira på en release enn “Rare Replay”, for meg er dette en samling med store deler av barndommen min på en og samme disk. Denne samlepakken har blitt laget i anledning av Rare sitt 30-års jubileum og inneholder faktisk 30 spill fra denne legendariske utvikleren. Spennet går helt tilbake til ZX Spectrum (Den gang Rare het “Ultimate – Play the Game”) og fram til XBOX 360.

Så etter noen evig lange timer med nedlasting av spillet sitter jeg klar med potetgull og cola, kontrollen er som støpt for denne retrospillerens store hender. Klar til å bli dratt tilbake til barndommen og gjenoppleve noen av høydepunktene innen spillmediet på nytt. Introen til spillet er uten tvil preget av å være et Rare produkt, sangteksten og det visuelle er en formidabel måte å starte ferden på, la oss bare starte opp dette monsteret av en kompilasjon med over 700 timers gameplay.

Banjo N&B 01

Skattekistens innhold

ZX Spectrum æraen (Ultimate – Play the Game):
“Jetpac” (orignalt sluppet i 1983, 1-2 spillere)
“Atic Atac” (originalt sluppet i 1983, 1 spiller)
“Lunar Jetman” (originalt sluppet i 1983, 1-2 spillere)
“Sabre Wulf” (orignalt sluppet i 1984, 1-2 spillere)
“Underwurlde” (orignalt sluppet i 1984, 1 spiller)
“Knight Lore” (orignalt sluppet i 1984, 1 spiller)
“Gunfright” (orignalt sluppet i 1986, 1-2 spillere)

NES æraen :
“Slalom” (orignalt sluppet i 1987, 1-2 spillere) – Rare’s sitt første konsollspill.
“R.C. Pro-Am” (orignalt sluppet i 1988, 1 spiller)
“Cobra Triangle” (orignalt sluppet i 1989, 1 spiller)
“Snake Rattle N Roll” (orignalt sluppet i 1990, 1-2 spillere) – Full anmeldelse av bare Snake Rattle`n`Roll
“Digger T. Rock” (orignalt sluppet i 1990, 1-2 spillere)
“Solar Jetman” (orignalt sluppet i 1990, 1 spiller)
“Battletoads” (orignalt sluppet i 1991, 1-2 spillere)
“R.C. Pro-Am II” (orignalt sluppet i 1992, 1-4 spillere)
“Battletoads Arcade” (orignalt sluppet i 1994)– Rare Replay er første gangen denne tittelen kommer hjem på konsoll

N64 æraen :
“Killer Instinct Gold” (orignalt sluppet i 1996, 1-2 spillere)
“Blast Corps” (orignalt sluppet i 1997, 1 spiller)
“Banjo-Kazooie” (orignalt sluppet i 1998, 1 spiller) – XBOX versjonen av spillet
“Jet Force Gemini” (orignalt sluppet i 1999, 1-4 spillere)
“Perfect Dark” (orignalt sluppet i 2000, 1-4 spillere)
“Banjo-Tooie” (orignalt sluppet i 2000, 1-4 spillere)
“Conker’s Bad Fur Day” (orignalt sluppet i 2001, 1-4 spillere) – XBOX versjonen av spillet

XBOX æraen :
“Grabbed by the Ghoulies” (orignalt sluppet i 2003, 1 spiller)

 

XBOX 360 æraen :
“Perfect Dark Zero” (orignalt sluppet i 2005, 1-4 spillere lokalt, 32 spillere online)
“Kameo: Elements of Power” (orignalt sluppet i 2005, 1-2 spillere lokalt eller online)
“Viva Piñata” (orignalt sluppet i 2006, 1-2 spillere lokalt)
“Jetpac Refuelled” (orignalt sluppet i 2007, 1-2 spillere lokalt eller online)
“Banjo-Kazooie: Nuts & Bolts” (orignalt sluppet i 2008, 1-2 spillere lokalt eller opp til 4 online)
“Viva Piñata: Trouble in Paradise” (orignalt sluppet i 2008, 1-2 spillere lokalt eller online)

Historie/Handling

rare-replay-xbox-one-sale-01
Logoen til Rare Replay

Det er jo forskjellige historier til flere av spillene så det er ikke no særlig å skrive om det her, men vi kan istedet titte litt på Rare sin fantastiske reise fra Spectrum og fram til idag.

I starten het jo Rare noe helt annet, i dagene de lagde spill til ZX Spectrum het de “Ultimate – Play the Game” og ga ut noen minneverdige spill på denne maskinen. Da de tok skritten inn i konsollverden byttet de navn til Rare og har vært kjent ved dette merkenavnet siden.

De utviklet noen virkelig udødelige Nintendo klassikere og sprengte grensene til Super Nintendoen med grafikken på Donkey Kong Country, kort oppsummert så var du sikret en god spillopplevelse om du kjøpte et spill med det magiske R logoet på. Rare og Nintendo samarbeidet tett fram til 2002 hvor Microsoft kjøpte opp Rare fra Nintendo og de kreative sjelene skiftet fokus til å utvikle spill til XBOX plattformen.

Det er lenge siden vi har hørt no særlig fra Rare, i form av de klassiske spillopplevelsene de er kjent for å skape så det er med stor glede at de nå for å feire sitt 30-års jubileum har laget “Rare Replay” til XBOX One. Så la oss ta et dykk ned i klassikerne det bugner av på denne platen og se om dette er den ultimate spillsamlingen som noen gang er sluppet.

Gameplay

RR-Front-End_0000_Untitled-25-5
Banjo Kazooie er en absolutt fan-favoritt

Gameplay kommer jo totalt ann på hvilket av de ovennevnte 30 spillene du spiller, men det som er unikt for spillet er at det er lagt til achievements du kan få for å låse opp blant annet bak scenen dokumentarer fra Rare sine travere hvor de forteller om inspirasjon og arbeidsmetoder under utviklingen av de mange spillene på disken. Kontrolleren i de forskjellige spillene fungerer veldig godt og er blitt godt tenkt på under utviklingen. Dog det kreves litt tilvenning om man ikke har vært borti spillene siden man spilte de på sin respektive plattform. En slik utfordring finnes jo ikke for de som prøver spillene for første gang. Hvert spill har også en egen lobby hvor man kan finne fram manualen til spillet, aktivere juks og holde øye med fremgangen knyttet til milepæler.

Ved å fullføre forskjellige milepæler som er satt til de forskjellige spillene så får du frimerker, jo fler av disse frimerkene du samler jo mer ekstra materiell får man tilgang til. I ekte retrospill ånd er noen av disse milepælene brutale å få til mens andre er ganske lette. For en nostalgiker som meg så gir det meg masse ekstra motivasjon for å åpne disse belønningene og få en titt bak teppet om hva som foregikk hos Rare. Du får også anledning til å høre sanger de aldri har sluppet samt se videoer fra spillideer de jobbet med og aldri slapp.

Retrospill er for mange kjent å være ekstremt utfordrende, her byr “Rare Replay” på forskjellige juks som kan hjelpe deg å fullføre flere av disse nådeløse titlene, en av tingene du kan aktivere er tilbakespoling for å unngå det som sendte deg inn i pikslenes evige hvileplass. Spillet skilter med 10.000 gamerscore og som tidligere nevnt ca 700 timers spilletid om du skal fullføre alt av utfordringer som rommes av denne sirkulære skattekisten. Det burde også nevnes at noen av ZX Spectrum titlene kan være preget av slowdown når det er mye som skjer på skjermen, jeg har ikke spilt disse spillene originalt så vet ikke om dette var et problem som de har gjenskapt perfekt til “Rare Replay” eller ikke.

JFG 04

Grafisk fremstilling

Porteringen fra de originale systemene til XOne har gått veldig bra, en funksjon jeg satte veldig pris på er at man kan aktivere scanlines for å få en skikkelig retrofølelse mens man spiller.

Dagens skjermstørrelser er jo noe helt annet enn hva disse spillene ble opprinnelig laget for, dette har de løst ved å lage pyntekanter til spillskjermen som er basert på spillet du spiller. Dette er er en funksjon man heldigvis kan slå av da det kan virke distraherende til tider. Utenom dette oppfører spillene seg meget pent og gjengir en god nostalgisk sjarm, spesielt med scanline filteret slått på.

Lyd og Musikk

RareSnapshot1-1434394667266
Knight Lore til ZX Spectrum

Jeg nevnte det tidligere og må si det igjen, sangen i introen oser sjarm og glede og er av typen som fester seg. Etter utallige timer med Rare Replay kan jeg ofte nynne uhemmet på introduksjonslåta. Min datter på 3 år har også blitt hektet på denne og ber stadig om at den skal spilles på nytt. Man kan ikke annet enn å bli sjarmert av at en ung verdensborger “rocker” på stuegulvet til spillet.

Av de titlene jeg testet så er musikk og lyd ivaretatt i aller høyeste grad, en av de første tingene jeg sjekket var om pausemusikken til Battletoads (NES) fortsatt var der, og den er like rå som den var i 1993 (Spillet ble sluppet til NES i skandinavia 18 februar -93)

Konklusjon

snake_rattle_roll
Snake Rattle and Roll. Et av Rare sine beste spill til NES

Om du er vokst opp med flere av disse titlene eller ikke er faktisk irrelevant, pakken bugner av innhold og spillopplevelser og kan trygt anbefales på det sterkeste til alle som setter pris på spillmediets magi. Er du en nostalgisk retrospiller er dette uten tvil et must, for det viktigste med disse spillene er jo at de blir spilt og opplevd.

Mange av spillene er jo idag blitt samlerobjekter og derfor ganske dyre å kjøpe til sine respektive plattformer, så det man her får for ca 249,- er årets deal. Det eneste skjæret i sjøen er at det er en eksklusiv XBOX One tittel og derfor krever at du har den nyeste maskinen fra Microsoft i stua. Jeg kan røpe såpass at det var annonseringen av denne tittelen og Ori som gjorde at jeg gikk til anskaffelse av XOne og det er derfor jeg virkelig blir så utrolig glad for at spillopplevelsen fra originalutgivelsene har blitt ivaretatt.

Så har du ikke allerede en XBOX One så er dette uten tvil en tittel som bør hjelpe deg å vurdere et nytt konsollkjøp.

Titler som er testet til denne anmeldelsen :

Jetman, Atic Atac, Lunar Jetman, Sabre Wulf, Underwurlde, Knights Lore, Slalom, Snake Rattle`n`Roll (Spilt igjennom), R.C Pro-Am, Solar Jetman, Battletoads, Battletoads Arcade (Spilt igjennom), Blast Corps (Spilt Igjennom), Banjo-Kazooie, Conker`s Bad Fur Day, Perfect Dark (Spilt Igjennom)

PD 012

Karakter : 7.5 av 10 Toalettruller!

Spillet er vurdert ut fra den sjangeren det er og hvordan det formidler disse old-school spillopplevelsene på en ny plattform

La oss synge en sang :D
La oss synge en sang :D

 

Comments

3 responses to “Spillanmeldelse – Rare Replay”

 1. Bård Lilleøien Avatar
  Bård Lilleøien

  Skulle gjerne hatt denne, men nei, ingen planer om å skaffe en Xbone. Men i det minste gjør denne samlingen at jeg har sluttet å se rart på folk som sier de faktisk eier en Xbone (om jeg noensinne møter noen da).

  1. Jan Olav Hegvik Avatar

   Hehehehehehe, jeg liker innstillingen din :D

   1. Bård Lilleøien Avatar
    Bård Lilleøien

    Noe jeg merket meg da jeg spilte Battletoads på denne på messen var at kontrollen kunne “falle ut” i et halvt sekund, der ingen knapper reagerte. Dette skjedde ganske ofte og gjorde at jeg døde unødvendig mange ganger. Er det et vanlig problem med de trådløse Xbone-kontrollene, eller kan det tenkes det bare var pga mye trådløs forstyrrelse på messen?
    Det er egentlig det eneste jeg hadde å utsette selv, kom fortsatt til bossen på Intruder Excluder (bane 8), så jeg gjorde det okay.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *