Ukens samler – Jan Olav Hegvik

Denne uken skal selveste høvdingen i ilden!
Spillmuseets egne Jan Olav Hegvik.

IMG_4520

Jan Olav viser oss rommet med det rare i. Dette er nok en «man cave» de fleste av oss bare kan drømme om!

Navn: Jan Olav Hegvik
Alder: 34 år
Sted: Sandefjord

Hvordan startet du og samle?

– Jeg startet å samle mer eller mindre allerede i 1987 da jeg ikke klarte å kvitte meg med alle de fantastiske spillene og maskinene allerede den gangen. Så når Super Nintendo ble utgitt (i 1992) kjøpte jeg opp det venner hadde av NES maskiner og spill, og slik har det bare ballet på seg opp igjennom årene.

Hvordan har samlingen utviklet seg fra starten av og til nå?

– Mange av målene med tanke på spill er det mange år siden jeg nådde, men for ca 10 år siden våknet en virkelig lidenskap for hardware og alle de forskjellige løsningene som finnes for retrokonsoller. Så den har utviklet seg fra å ha ett hovedfokus på spill til fokus på merkelig og artige hardware løsninger.

Vi har alle lest om din forkjærlighet for Nintendo og hat for Sega. Hvordan fikk du egentlig din første Sega konsoll?

– Min første Sega konsoll var en Sega Master System II med Alex Kidd in Miracle world innebygd, men det som fikk øynene mine opp for Sega var Wonderboy III – The Dragons Trap. Men svaret er vel kort og greit at Segaen fikk jeg tak i ved å pådra meg ømme håndledd og såre føtter. Jeg måtte overtale moren min til å få ha mer enn én spillmaskin i hus men pengene kom inn ved hjelp av gressklipping, og gud bedre det var mange plener som ble frisert av meg. For litt nærmere informasjon har jeg skrevet litt mer om det i anmeldelsen min av nettopp «Alex Kidd in Miracle World»

Du bruker mye tid på å dele retrogleden med andre, hva er det som gir deg driven til dette?

– Jeg har så store mengder både maskiner og spill og er ikke istand til å få brukt alt dette alene, derfor er det viktig for meg å bruke tiden på at andre ser hvor herlig og fantastisk spillmediets barndom er. Det var på tide å gjøre noe når elever på skolen jeg jobbet på tidligere hardnakket påsto at Mario sin debut var på Nintendo Wii. Da skjønte jeg at budskapet om retrogaming og all gleden det medfører var moden til å spres.

Hva er din favorittkonsoll?

– Uten tvil Super Nintendo. Hovedårsaken til dette er ene og alene det fantastiske spillbiblioteket denne maskinen har. Ingen over og ingen ved siden!

Hvordan har du fått tak i det du har? Internett? Loppemarked?

– Jeg var mye på loppemarkeder tidligere, men jeg har en fast runde jeg går 1 gang i uken her i Sandefjord og Larvik. Utenom det har jeg blitt såpass bortskjemt at når samlere skal selge det de har tar de ofte kontakt med meg først og dermed kommer jeg stadig over fristende ting. Da jeg har holdt på med dette lenge så har jeg også direkte kontakt med forholdsvis store retrohuer i England, Japan, USA, Nederland, Sverige og Danmark. Får noen av disse inn artige ting så tar de kontakt.

Hvordan har du fått kontakter som dette og hvordan får man seg et nettverk av andre retrointeresserte?

– Dette er personer jeg har holdt kontakten med i alle år pga vår felles lidenskap, mange har jeg truffet på forskjellige forum. Er man interessert i Atari f.eks så er det veldig mange likesinnede på www.Atariage.com , de har selvfølgelig interesse for andre retrokonsoller og spill også. Det er jo slike ting som har ballet på seg opp igjennom årene. Idag er det jo egne grupper for kjøp og salg av dette samt samlergrupper etc på facebook.
Noen å nevne er jo :

Dette er geniale steder å bygge opp kontaktnettverket sitt samt oppsøke lignende grupper i utlandet

Du har en datter som heter Fiona Zelda, hvordan fikk du kona til å godkjenne det?

– Hehehehe, jeg kjempet veldig lenge for å få Zelda som fornavnet noe hun hele tiden nektet på. Det endelige navnet var faktisk ikke bestemt før Gro (min kone) hadde Fiona på brystet sitt rett etter fødselen og sa til meg : «Jeg vil hun skal hete Fiona». Dette var ett navn jeg hadde kjempet imot tidligere men jeg er rett og slett ikke mann nok til å se kvinnen som nettopp har født min datter inn i øynene å si noe annet en «selvfølgelig». Så det ble tilslutt ett kompromiss, Gro fikk fornavnet hun ønsket og jeg fikk ønsket mitt at hun skulle bære Zelda navnet.

Hva er du mest stolt over i samlingen?

– Min onkel seilte til USA og langs kysten der i min barndom/ungdom, og ett av spillene han hadde med hjem var «Earthbound» , dette spillet har jeg den dag idag og står i skrivende stund rett bak meg. Jeg har også en strøken/komplett N64 Zelda Edition konsoll som er forholdsvis sjelden, men en av tingene jeg har mest stolthet knyttet til med unntak av datteren min er «Earthbound»

Hvis du kunne gitt et tips til noen som er tidlig i samlingsfasen, hva ville det vært?

– Finn det som gir deg mest glede og fokuser på det, jeg ser dessverre veldig mange samlere som biter over alt for mye og det går en sport i å ha større samling enn en annen. I mine øyne er størrelsen irrelevant så lenge man har noe man finner glede og moro i.

Hvordan ser samlingen din ut om 5 år?

– Spør du meg så vil hovedfokuset være på å anskaffe alle Zelda spillene i japanske utgivelser i tillegg til mange rare og ymse konsoller jeg lenge har ønsket meg. Spør du kona mi derimot så er den halvert.


Posted

in

by

Comments

7 responses to “Ukens samler – Jan Olav Hegvik”

 1. Tommy Jørpeland Avatar
  Tommy Jørpeland

  Herlig lesning! Kjenner meg igjen i navngivingprossesen til datteren din:)

  1. Jan Olav Hegvik Avatar

   Det er ikke lett det med navn nei :D

  1. Jan Olav Hegvik Avatar

   Utrolig artig maskin å leke seg med :D

   1. Jostein Hakestad Avatar

    en vakker dag når jeg har bedre plass!

    1. Jan Olav Hegvik Avatar

     Ser den med plass kan man si :D

 2. Trond Sinfour Borgersen Avatar
  Trond Sinfour Borgersen

  Knallbra lesing og knallbra guttehule! Der er det alltid moro å være, og man får aaaaltid lyst til å kjøpe med noe hjem..

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *