Marerittet om Bizarro-Zelda

Jeg sa tidligere at Link’s Awakening var det merkeligste Zelda-spillet jeg hadde spilt. Det var før Majora’s Mask…

majorasmoon

Da Ocarina of Time ble en suksess, var planen til Nintendo å raskt få gitt ut en utvidet, remixet versjon, for å melke på populariteten. Prosjektet bare vokste og vokste, og en ung spilldesigner, Eiji Aonuma, mente han kunne bruke det resirkulerte materialet til å skape et nytt fullverdig Zelda-spill.

Spillet ble fullført I rekordfart på bare ett år, og har vist seg å være blant de mest elskede spillene i serien, og definitivt det mørkeste.

Så hvorfor mislikte jeg dette spillet?

Majora's Mask var en av få titler som krevde bruk av N64 sin Expansion Pack. Kan det ha vært grunnen til at spillet gikk meg hus forbi? Denne tilleggsenheten doblet konsollens RAM og førte til mer detaljert grafikk og bedre AI, noe man ser allerede fra åpningssekvensen som viser Clock Town.
Majora’s Mask var en av få titler som krevde bruk av N64 sin Expansion Pack. Kan det ha vært grunnen til at spillet gikk meg hus forbi? Denne tilleggsenheten doblet konsollens RAM og førte til mer detaljert grafikk og bedre AI, noe man ser allerede fra åpningssekvensen som viser Clock Town.

Jeg eide faktisk aldri en Nintendo 64 før nylig. Jeg var en av übermenneskene som bare spilte på PC den generasjonen. Høydepunktene fra konsoll, emulerte jeg på min ganske kraftige PC, og dermed fikk jeg med meg Ocarina of Time, som fungerte nærmest knirkefritt. Men på grunn av tekniske vansker, ble aldri Majora’s Mask emulert den gangen. Jeg spilte faktisk først spillet da det kom på Wii Virtual Console for noen få år siden.

Gleden over å spille et, for meg, ferskt Zelda-spill var faktisk veldig stor, enn om noen år for sent. Det ble dessverre kortvarig, da jeg, rett etter å ha fullført spillets vanntempel, mistet strømmen, og måtte spille flere timer på nytt igjen.
I andre spill lagrer jeg ofte, men I Majora’s Mask, er det rett og slett ikke mulig(mer om det senere). Jeg ble dermed rasende, ragequittet i flere uker, før jeg svært motvillig dro spillet frem igjen og rushet meg gjennom slutten for å skrive en svært bitter anmeldelse som jeg hadde lovet et nettsted jeg var skribent på den gangen.

Men Zelda-spill skal ikke rushes. Det er sant at spillet har noen problemer, spesielt med lagringssystemet. Bitterheten hadde dessverre ikke gitt seg helt, og selv etter fem år, må jeg tilstå at dette var spillet jeg gruet meg mest til å måtte gå gjennom på nytt.
Ja, for meg personlig føltes Majora’s Mask som en større barriere enn CDi-spillene.

Kanskje passende at dette er det mørkeste spillet…

Majora's Mask er ofte direkte creepy. For eksempel er denne statuen kilden til spøkelseshistorien om Ben.
Majora’s Mask er ofte direkte creepy. For eksempel er denne statuen kilden til spøkelseshistorien om Ben.

… ikke bare for meg personlig, men hele tonen i spillet er mørk. Temaet er at verdens undergang bare er tre dager unna, og klokken går. Dette er en faktisk tidsfrist og ingen falsk illusjon, som vi ofte ser i visse andre spill; der vi får vite at undergangen bare er timer unna, men at spilleren likevel kan sove over på vertshuset så mange ganger man bare vil. Klokken i Majora’s Mask går hele tiden, og straks tiden er ute, vil månen kræsje med byen og alle vil dø!
Er det rart man lett blir både skremt og deprimert av dette? Selv mannen i månen glor olmt ned på deg om man iløpet av spillet tar et blikk opp. Og månen kommer faktisk nærmere, og blir større og mer truende for hvert sekund undergangen kommer nærmere.
Det er til og med en teori om at Link dør i introen, og at hele spillet er hans personlige limbo, hvor han går gjennom Kübler-Ross’ fem faser med sorg.

Hva feiler det dere, Nintendo? Dere pleide å lage dette, dette og dette! Vil dere virkelig skremme alle barna?

Denne gang er det Skull Kid som setter verden i fare, da han har stjålet en dommedagsmaske.
Denne gang er det Skull Kid som setter verden i fare, da han har stjålet en dommedagsmaske.

Ting er heldigvis ikke helt fortapt. Tidlig i spillet, etter den første tredagerssyklusen, får Link muligheten til å selv resette klokka til 0, når man selv ønsker. Man kan også hoppe fremover 12 timer, eller få tiden til å gå saktere. Dette er et genialt grep som gjør at tidspresset i selve spillet føles minimalt, samtidig som dommedagsfølelsen er til stede.
Målet til Link er å gå til landet Terminas fire hjørner, for å få de fire legendariske kjempene til å stoppe månen fra å falle, og til syvende og sist stoppe Skull Kid, som ved hjelp av den onde Majoras maske, startet hele katastrofen.
Så det er et lite lys i enden av alt kaoset, men tunnelen dit er lang og mørk.

Hva gikk galt da og rett nå?

Spillets tidsfrist, her representert ved klokketårnet i Clock Town, er for mange symbolet på stresset spillet forårsaker. Jeg tilrettela spillerutinene etter tidsfristen, noe som fungerte veldig godt.
Spillets tidsfrist, her representert ved klokketårnet i Clock Town, er for mange symbolet på stresset spillet forårsaker. Jeg tilrettela spillerutinene etter tidsfristen, noe som fungerte veldig godt.

For å komme over min frykt for dette spillet, begynte jeg å spille i små doser. Jeg planla å kun fullføre en syklus hver dag, og heller spille noe kjempehappy ved siden av.
Planen fungerte, jeg spilte ting i små doser, men utnyttet tiden til det fulle og utforsket alt jeg kunne, noe jeg faktisk ikke gjorde særlig for fem år siden. Da tiden var inne for å ta første tempel, satte jeg faktisk av en hel dag til det, og gikk og lagret rett etterpå, sånn at jeg ikke skulle miste noe.
Måten spillet lagrer på er unik, til tider frustrerende, og for meg personlig var det en gamebreaker da jeg sist spilte. Man kan kun lagre spillet ved å skru tilbake tiden til den første dagen. Dermed blir alt man har oppnådd på veien, tapt. Alle avtalene med folk blir visket vekk. Alle dørene man har åpnet blir låst igjen, og selv bossene man har beseiret, kommer tilbake til live(men heldigvis forblir snarveiene der).

Det skal nevnes at man kan mellomlagre på diverse uglestatuer underveis, om man plutselig må løpe fra spillet, men denne lagringsformen er kun midlertidig. Dermed fungerer ting mot sin hensikt dersom katten snubler ut strømmen eller spillet henger seg.
Det skal nevnes at man kan mellomlagre på diverse uglestatuer underveis, om man plutselig må løpe fra spillet, men denne lagringsformen er kun midlertidig. Dermed fungerer ting mot sin hensikt dersom katten snubler ut strømmen eller spillet henger seg.

Dette gjør at man ofte må spille i lange strekk uten å lagre, og for fem år siden, ble tanken på å måtte ta hele det kjempeoppfattende vanntempelet(som får det i Ocarina of Time til å blekne I forhold), på nytt, litt for mye.
Denne gangen passet jeg på å skru tilbake tiden sekundet jeg klarte en boss, kun for å få sjansen til å lagre, før jeg gikk og kjempet den samme kampen på nytt for å fortsette spillet. Hver gang man beseirer en boss, opplever man nemlig at en del av spillet endrer seg. Giften forsvinner fra sumpen, snøen forsvinner fra fjellet, og lignende. Ofte er det ting man bare kan gjøre når dette skjer, men straks man lagrer, er man altså tilbake på start.

Heldigvis virket dette for meg. Å spille en og en syklus gjorde at jeg planla ting mer, og lærte spillet bedre å kjenne, noe som er viktig. Det er nemlig mer å gjøre enn noen gang. Spillet i seg selv, med bare fire templer, er både ganske kort og lineært, og det finnes til og med folk som har løpt gjennom hele greia bare på en tidssyklus, altså tre spilldager.

Det som gjør Majora’s Mask unikt er nemlig at det lever.

Uansett hvor man går, finner man figurer som spretter rundt på sine daglige gjøremål. Ved å følge med på disse, kan man oppdage veldig mange hemligheter.
Uansett hvor man går, finner man figurer som spretter rundt på sine daglige gjøremål. Ved å følge med på disse, kan man oppdage veldig mange hemligheter.

Det er nemlig mer som skjer i selve spillverdenen Termina enn noengang både før og etter i Zelda-universet. Hver eneste lille karakter man møter på har sin egen reise gjennom disse tre dagene. Iblant kan det være gøy å bare følge noen rundt, for å se hva som skjer. For eksempel fant jeg en mann som gjemte seg bak et tre i den nordre delen av byen. Jeg ble stående og glo, og plutselig løp han ut for å rane en gammel dame. Jeg stoppet ham, og ble belønnet med en oppgradering.
Spillet er proppfullt av slike små hendelser.
Bare det å gå rundt i byen og finne ut av ting, er nesten et spill i seg selv, og minner på mange måter om de gamle klikk-og-pek-spillene til Lucasarts.
Man kan rett og slett ikke spille Majora’s Mask og ignorere denne biten, fordi man føler seg bitter på noen av spillets mindre gode designmomenter. Og det var tabben jeg gjorde for fem år siden.

Sideoppdraget rundt Anju og Kafei er kanskje det mest omfattende i hele spillet. Men det er også veldig tilfredsstillende å klare.
Sideoppdraget rundt Anju og Kafei er kanskje det mest omfattende i hele spillet. Men det er også veldig tilfredsstillende å klare.

Jeg endte opp med å gjøre hver eneste lille ting som er mulig å gjøre. Selv de små frustrerende minispillene med buen, fullførte jeg(og folk liker likevel å hevde at Zelda 2 er vanskelig sammenlignet med dette?).

Flere spilleøkter gikk bare med på å løpe rundt i byen og se om jeg kunne krysse av flere gjøremål og tjenester i notisblokka.
Og så skjedde det. Jeg gjorde flere tidssykluser om gangen.
Etter de to første templene, slet jeg rett og slett med å legge spillet fra meg.

Selv min største frykt, vanntempelet, gikk så det suste, selv om jeg så vidt satte meg litt fast et par steder.
Resten av spillet gikk unna på rekordfart, men denne gangen var jeg ikke bitter, jeg storkoste meg. Så hva skjedde? Jeg stoppet opp for å lukte på blomstene.

You’ve met with a terrible fate, haven’t you?

Majora’s Mask er et veldig unikt spill, ikke bare i Zelda-serien, men også totalsett. Om vi setter det tradisjonelle Zelda-gameplayet til side, kommer jeg ikke på et annet spill som helt klarer å presse inn følelsen av dødsfrykt, men samtidig gjøre det på en såpass koselig og kjempehyggelig måte.
Som jeg har prøvd å få frem, blir spillet veldig mye hva man selv gjør det til. Løper man rett gjennom, vil man oppleve det som blant de svakeste i hele Zelda-serien, med veldig variert tempeldesign og frustrerende minispill. Men om man vil nyte det for hva det er, kommer man lengst.

Jeg forstår endelig de som hevder dette er det beste spillet i serien. Det er ikke helt paradis for meg ennå, men kanskje, om de fikser et par av de frustrerende tingene i en eventuell remake?
Jeg forstår endelig de som hevder dette er det beste spillet i serien. Det er ikke helt paradis for meg ennå, men kanskje, om de fikser et par av de frustrerende tingene i en eventuell remake?

FORRIGE | NESTE


Posted

in

,

by

Comments

5 responses to “Marerittet om Bizarro-Zelda”

 1. Buster Jr. Avatar
  Buster Jr.

  Hugsar enno då eg spelte det spelet heilt til eg sprengte eit blodkar i auget mitt. Fortsatte spelet med ei auge.
  Eg synes det får for lite hyllest. Hugsar spesielt kor meir flytande spelet var (i forhold til OOT) og då Link tok sin første “stift” var for meg berre enormt. Systemet med Bomber’s book, tidspunkt å halde styr på og sekvensar om igjen etc. var svært intrikat for å vere eit N64-spel!

  1. Bård Lilleøien Avatar
   Bård Lilleøien

   Det er tøft! Tror faktisk ikke jeg har spilt noe så ekstremt selv.
   Bomber’s Book er ekstremt kjekk, og føles på mange måter som et system tatt rett fra diverse PC-spill i samme tidsperiode. Veldig komplekst for et konsollspill fra den eraen, men samtidig satt opp så enkelt.

 2. Jan Olav Hegvik Avatar

  Jeg har ikke spilt igjennom dette spillet siden det var nytt og har siden hatt blanda følelser rundt det når jeg tenker tilbake. Din fantastiske artikkel har overbevisst meg om at jeg skal gi det en sjanse til så jeg begynner en gjennomspilling i starten av august. Takk for ett knallbra bidrag Bård =)

  1. Bård Lilleøien Avatar
   Bård Lilleøien

   Gi det en solid og ærlig sjanse, og ikke la spillet knekke deg før du har blitt kompis med det. Funket for meg :)

 3. Stein Pedersen Avatar

  Artig lesning! Selv om jeg bare har spilt det 1 gang, regner jeg Majora’s Mask for å være mitt favoritt-Zelda, med tanke på de minnene jeg sitter igjen med fra spillet. Tror jammen jeg må spille det en gang til. Jeg har et par N64 liggende i boden, men det er vel mer behagelig å kjøpe det igjen på Virtual Console, tenker jeg…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *